Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-25 20:44:00

Kétségbeesett SMS-eket küldtek a családtagoknak: Vietnámiak halhattak meg a kamionban

Elképzelhető, hogy vietnámiak voltak a halálkamion áldozatai - ezt a BBC tudta meg. A brit közszolgálati csatornának több vietnámi állampolgár is úgy nyilatkozott, hogy családtagjaik, akik embercsempészek közreműködésével vágtak neki Európának, kétségbeesett hangú sms-eket küldtek a tragédia éjszakáján. Közben két embert letartóztattak a 39 ember halálával összefüggésben.

Bevándorláspárti aktivisták tartottak virrasztást a halálkamion áldozatainak emlékére a londoni belügyminisztériumnál. „Az emberiség története a vándorlás története. Azok, akik útközben meghalnak, nem olyan idegenek, akiket ki kellene zárnunk az életünkből” – mondta az eseményen egy brit-német kettős állampolgár.

Közben elkezdődött az áldozatok elszállítása, illetve halottkémi vizsgálata. Már a kamiont is elvitték a kelet-angliai ipari parkból.

A bolgár rendszámú kamionhoz, amelynek pótkocsija egy belga kikötőből érkezett, szerdára virradó éjjel hívták ki a rendőröket. Mint kiderült: 39 holttest volt a raktérben, köztük 31 férfié és nyolc nőé. A brit hatóságok közölték: valószínűleg kínaiak az áldozatok. A BBC viszont kapcsolatba lépett olyan vietnámiakkal, akiknek a rokonai akkor éjjel SMS-eket küldtek nekik arról, hogy fuldokolnak, és azóta sincs hír róluk. Mint elmondták: fejenként 30 ezer fontot, átszámítva csaknem 12 millió forintot fizettek azért, hogy becsempésszék őket az Egyesült Királyságba. A kínai hatóságok mindenesetre együttműködnek a britekkel.

„A pekingi kormány nagy jelentőséget tulajdonít az ügynek. Reméljük, hogy az Egyesült Királyság mihamarabb azonosítja a halottakat, és szigorúan megbünteti az elkövetőket” – közölte a kínai külügyi szóvivő, Hua Csun-Jing. A brit hatóságok azonnal letartóztatták a kamion sofőrjét. A 25 éves ír férfinak jelenleg is tart a kihallgatása. Ma pedig két további gyanúsítottat vettek őrizetbe. A 38 éves férfit és nőt embercsempészettel és emberöléssel gyanúsítják.

atv.hu

Október 28-tól Szöllősi Györgyivel várja a nézőket az ATV Start című műsora:

Ajánlom

További belföldi híreink