Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-24 17:36:00

Orbán nem “sajtóeseményt” akar Karácsonnyal, nyerésre játszik

A miniszterelnök részéről a legrosszabb stratégia lenne, ha magára haragítaná a fővárosi szavazókat. Portálunknak nyilatkozó fideszes források azonban nem fogadnának nagy tétekben arra, hogy lesz közös Orbán-Karácsony sajtótájékoztató a Karmelitában.

Orbán nem “sajtóeseményt” akar Karácsonnyal, nyerésre játszik

A miniszterelnöki békülékeny hang ellenére sem fogadnának fideszesek nagy tétekben, hogy Orbán Viktor közös sajtótájékoztatókat tart majd a Karmelitában Karácsony Gergellyel villogó vakuk, kamerák kereszttüzében.
 
“Miért emelné meg ennyire Karácsonyt, aki főpolgármester lett? A közös sajtótájékoztatók azt sugároznák, hogy Karácsony az ellenzék vezére, aki ma főpolgármester, de 2022-ben akár kihívó is lehet. Biztos, hogy erre van szükség?” - mondta egy kormányközeli szereplő, amikor egy lehetséges Karácsony-Orbán találkozóról és Karácsony stratégiájáról kérdeztük.
 
Orbán Viktor részéről a lehető legrosszabb stratégia lenne, ha Karácsonyék büntetésével magára haragítaná a fővárosi szavazókat, és Budapest kivéreztetésével frontot nyitna. Ezzel a Fidesz esélyeit gyengítené a 2022-es parlamenti választásokig hátralévő bő két és fél évben.
 
Budapest elvesztése után a miniszterelnök célja kettős: egyrészt látványosan demonstrálni akarja, hogy számára Budapest nem “bűnös város”, és a budapestiek éppoly fontosak, mintha Tarlós István nyerte volna meg a főpolgármester-választást, minden ugyanúgy folyik tovább.

Párbeszéd, egyeztetések, kompromisszum - az elmúlt napokban Orbán Viktor megszólalásai azt mutatták, hogy gyakorlatiasan közelít a budapesti ügyekhez. A kérdés fontosságát pedig demonstrálták azzal, hogy azonnal megszületett kedden a kormányülésen a Budapestről szóló határozat, és a kulcsszó az együttműködés lett.

Orbán Viktor ezért is ajánlotta fel Karácsonynak, hogy a nagy fővárosi projektekről döntsenek ők, illetve az ellenzéki többségű fővárosi közgyűlés - így elmondható, hogy rajtuk múlik minden.

A kormányfőnek minden “layout” jó
 
És bárhogy dönt is a fővárosi közgyűlés, a DK-s, MSZP-s, Párbeszédes, Momentumos, LMP-s,  jobbikos többség, az ellenzéki koalíció, Orbán Viktornak mindkét “layout” jó: amennyiben Karácsonyék például a Liget-projekt bármely elemének a megvalósítása mellett döntenek, az a kormány sikere is. A kormány “a józanságban” bízik, befejezett épületeket nem bontanának le, de Gulyás Gergely szavai szerint a fél-egy év múlva befejező építkezéseknél nehéz a kérdés: "otthagyjuk torzóként, vagy mi legyen velük".  De e, a “torzók” már Karácsonyék felelőssége, problémája lesz.

A Liget-projekt leállítása nem egyszerű: mivel az építési engedélyeken a pecsétek már ott vannak,  a fővárosi közgyűlésnek nincs ilyen jogosítványa, csak bírósági döntéssel lehet megsemmisíteni azokat. A bírósági eljárások pedig hosszadalmasak lehetnek. (A Nemzeti Galéria és a Néprajzi Múzeum engedélyeit, a Dózsa György úti és a Hermina mélygarázs, a Magyar Innováció Háza esetében is folyamatban van bírósági eljárás, a listát a Civil Zugló Egyesület tette közzé. Az szerdán az ATV Egyenes beszédben kiderült: nem terveznek róla népszavazást, bár a közvélemény-kutatások szerint rendkívül nagy az ellenzők aránya.

A kézilabda EB megrendezéséhez nincs szükség új csarnokra, a szlovák-magyar közös pályázatban a budapesti Papp László Sportaréna, a debreceni, a szegedi és a veszprémi csarnok szerepelt 2018 nyarán. Azt, hogy a Népligetnél egy új 20 ezres csarnokot építenének az EB-döntő számára, később derült ki. A multifunkciós sportcsarnokot a tervek szerint 78,7 milliárd forintért a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market Zrt. építené fel. Ha Karácsonyék visszamondják, Gulyás Gergely szerint - mivel  már megkötötték a szerződéseket -, a polgári jog általános szabályai szerint kell eljárni.
 
A 2023-as atlétika VB lemondása nehezebb dió, a rendezés jogát Budapest nyerte,  a lemondásnak költségvonzata van, akkor is, ha a csepeli nagy sportcsarnok így nem épülne meg.

Partnerség a tanácsban: Fürjes és Gulyás is nyitott
 
Kedden, a kormányinfón Gulyás Gergely is kitérő választ adott arra, hogy Orbán Viktor fogadja-e Karácsony Gergelyt a Karmelitában, és ha igen, mikor. Kedden Orbán Viktor még nem kapta meg a főpolgármester bejelentkező levelét, amit Karácsony pénteken küldött a miniszterelnöknek, találkozót kérve tőle.
 
Gulyás Gergely arról beszélt, a kormány nyitott,  hogy “a korrekt partnerség jegyében értelmes párbeszédet folytasson a fővárossal, “Fürjes Balázs államtitkár is nyitott erre, és ő maga is”. A budapesti közfejlesztési tanács állandó fórumot is biztosít az egyeztetésekre - mondta a miniszter, megerősítve: akkor van értelme tárgyalni, hogyha a főváros azt már tudja, hogy mit szeretne. “Ezért mi nem akarunk sem udvariatlanok lenni, se sürgetni” -  mondta kedden Gulyás.

Ezzel Gulyás Gergely lényegében azt mondta:

Karácsony első számú partnere a Miniszterelnökség Budapestért felelős államtitkára, Fürjes Balázs lesz a fővárosi közfejlesztési tanácsban - ahol a mostani tervek szerint kéthavonta egyeztetnek majd.

Gulyás Gergely a kormányinfón azt is mondta, hogy most nem merült fel egy tárca nélküli Budapest minisztérium létrehozása (munkatársunknak azt mondták, hogy kormányzati szinten beszéltek róla korábban többször is, és október 13-a után is volt róla szó.) Ez ugyanakkor elvileg a miniszterelnökhöz képest “lejjebb rendelése” lenne a fővárosi ügyeknek, míg a fejlesztési tanácsi ülésekhez képest egy megemeltebb szintű tárgyalópartnerrel konzulhatna Karácsony Gergely - kollektív egyeztetések helyett.
 
Gyopáros Alpár Balatonalmádiban...
 
A kancelláriaminiszter azt is egyértelművé tette: nem lesz automatizmus, hogy ha a főváros lemond egy projektet, a forrásokat Karácsony Gergely főpolgármester-jelölti ígéreteinek a megvalósítására költsék, bár Gulyás Gergely elvi szinten azt sem zárta ki, hogy akár a budapesti kerületek CT-jére költik majd. Fideszes képviselők elmondása szerint Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa Balatonalmádiban a zárt kihelyezett frakcióülésen utalt arra, hogy a magyar vidék nyitott minderre (a budapesti fejlesztések összességében 4400 milliárdos a keret).

Ideológiai hadviselés
 
A miniszterelnök ideológiai hadviselést folytat, a Zeneakadémián (az aktuálpolitikától nagyrészt mentes) beszédében is a kereszténységet, az Isten, haza, család hármast hangsúlyozta. A liberális Városházával szemben határozza meg kormányát, a parlamentben hétfőn “kisnyilasozott”, az önkormányzati választások előtt, a Fidesz-kongresszuson pedig kommunistázott. Orbán Viktor Wass Albertért is csatába szállt Karácsony Gergellyel, aki az Index-interjújában, már a győzelme után lenácizta az írót, míg a miniszterelnök október 23-ai Facebook-üzenete válasz volt erre: Wass Albert Üzenet haza versét posztolta Dörner György előadásában. A Zeneakadémián is ebből idézett: mert “elfut a víz és csak a kő marad, de a kő marad”.

Este az ATV Egyenes beszédben Karácsony Gergely már megengedő volt az író Wass Alberttel.

Ajánlom

További belföldi híreink