Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-25 06:46:00

Komoly következménye lehet a mostani nyárias időnek

Ha az óraátállítás nem lenne elég önmagában, még durva lehűlés is várható, amely együttesen nehéz napokat hozhat az embereknek. Az infarktusok és stroke-ok száma is megnövekszik várhatóan – mondta el Pintér Ferenc meteogyógyász az ATV Start című műsorban. Míg egy esetleges átállítás eltörlése esetén ő a nyárit választaná, addig a Magyar Alvás Szövetség elnöke, G. Németh György szerint az orvosi szempontok a téli mellett szólnak.

 

 Komoly következményekkel jár az, ha hetekig eltérünk az évszakra jellemző időjárástól – ezt mondta a meteogyógyász az ATV Start című műsorban arra a tényre, hogy az utóbbi hetekben meglehetősen nyárias volt a klíma az őszi hónapok ellenére. Pintér Ferenc szerint elmaradt az utóbbi hetekben az az átállás, amivel az élővilág hozzászokhatott volna a késő pszi időjárásra. A szélsőségességek megjelenése a klímaváltozáshoz köthető szerinte. Ha ez nem lenne elég, akkor még az óraátállítás is előttünk van – tette hozzá –, amely szintén megterheli a szervezetünket. Ez sok embernek fog kellemetlen napokat okozni a jövő héten.

„Felborul az életünk” ilyenkor, merthogy az egy óra rengeteget jelent, főleg akkor, ha valaki rendszerezettség mellett éli az életét.

Ennek számtalan következményei lehet, mint az alvásprobléma, rossz közérzet, fáradékonyság, az erős lehűlés pedig még keringési problémákat is okozhat. Emellett az infarktusok és stroke-ok száma is megnövekszik majd, mint ahogyan a balesetek száma is.

Az utóbbi években felmerült az óraátállítás eltörlése is az Európai Unióban, amit a meteogyógyász is támogatna, mert az állítgatásnak komoly egészségügyi következményei is vannak.

A nappalok és éjszakák alakítják az életünket, amelyekhez az emberek évmilliók alatt alkalmazkodtak – ezt pedig már a Magyar Alvás Szövetség elnöke mondta ugyancsak az ATV Start című műsorban. Ha ez megbomlik – például az óraátállítással – akkor azt megsínyli a szervezet. Persze ez is változó, van, akit egyáltalán ne, és olyan is, aki akár két hétig is érzi a következményeket. G. Németh György egyébként a koránkelés sem egészséges, főleg a gyermekek számára, és mint mondta, a pedagógusok is azon a véleményen vannak, hogy a nulladik, de még az első óra is használhatatlan.

A szakember szerint egyébként azokat zavarhatja meg az átállítás, akiknek meglehetősen szervezett menetrend szerint alakul az életük, vagyis a lefekvés és a kelés is. G. Németh György azt is elmondta, hogy 21-23 óra között lenne ideális lefeküdni.

Orvosi és egyéb szempontokból kiindulva pedig a téli időszámításra lenne ideális átállni.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink