Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-24 18:58:00

Karácsony Gergely szerint vita csak a Liget-projekt és a sportberuházások ügyében van

Legkorábban november végén ülhet össze a főváros és a kormány budapesti együttműködési testülete, vagyis a Közfejlesztési Tanács, ahol a kabinet és az új budapesti városvezetés tárgyalhat majd a nagyberuházások jövőjéről. Karácsony Gergely szerint vita csak a Liget projekt és a sportberuházások ügyében van.

 

Egyelőre várakozó állásponton vannak a munkagépek a Népligettel szemben. A kormány – a korábbi fővárosi vezetéssel egyetértésben - az Üllői úti telken épített volna egy új sportcsarnokot, amely a 2022-es kézilabda Európa-bajnokság egyik helyszínéül is szolgálna.

Baranyi Krisztina, Ferencváros új polgármestere azt mondja: a tervezett építmény sokkal inkább lenne egy olyan rendezvénycsarnok, amelyre – az atlétikai stadionnal ellentétben - az egész fővárosnak szüksége van. "Ebből a beruházásból valószínűleg nagyon sokat fognak lopni. Ez egy olyan óriás giga-beruházás, ahonnan sok pénzt lehet kivinni. Erre a fővárosnak ügyelnie kell. De magát a beruházást a 9. kerület támogatni fogja" - tette hozzá.

Az Üllői úti csarnok és a Rákóczi híd közelébe tervezett atlétikai stadion két olyan beruházás, amelyet a kormány kész leállítani, ha a főváros új vezetése ezt kéri.

"Viszonylag rövid időn belül – én remélem, semmi időnyomás nincs, de nyilván azért itt jelentős kérdésekről van szó – az a tiszteletteljes kérésünk Budapest önkormányzata felé, hogy a közgyűlés döntsön, és mondja meg, hogy mely fejlesztéseket támogatja továbbra is, és akkor azok tudnak előre menni, és mely fejlesztések azok, amelyeket nem támogat" - mondta Fürjes Balázs, Budapestért és agglomerációért felelős államtitkár.

"Azt szeretném kérni, hogyha a kormány süregti azt, hogy minél előbb megalakuljunk, akkor legyenek ráhatással azokra, akik az elmúlt időszakban megtámadták az eredményeinket" - jelentette ki Karácsony Gergely. Budapest új főpolgármestere azt már korábban világossá tette: a fővárosban csak azok a beruházások valósulhatnak meg, amelyeket a budapestiek is támogatnak. Karácsony Gergely szerint vita a sportberuházások mellett a Liget projekt ügyében van, de a főpolgármester is azt szeretné, ha a kérdések mihamarabb rendeződnének.

"Hogyha rajtunk múlik, akkor ezt a menetrendet fogjuk véghez vinni, illetve javasolni a kormánynak, hogy november elején megalakul a fővárosi közgyűlés, és november végén összeülhet a fővárosi közfejlesztési tanács. Tehát a kormány és az új budapesti vezetés le tud ülni végre az asztalhoz" - tette hozzá Karácsony Gergely.

A közlekedésfejlesztéssel kapcsolatos beruházásokat azonban – mint a hévek felújítását, vagy a villamosvonalak meghosszabbítását, amelyek beleillenek a saját programjába – Karácsony Gergely teljes mértékben támogatja.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink