Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-24 10:35:00

Karácsony: Elnézést azoktól, akiket megbántott Wass Albert lenácizása

Napokon belül szerződést bont a BKV a Lokál kiadójával, miközben a főváros már a tao-rendszer vesztes színházainak finanszírozásának kialakításán is dolgozik – egyebek mellett erről beszélt Karácsony Gergely az Egyenes beszéd című műsorban. A főpolgármester közben elnézést kért mindazoktól, akiket megbántott azzal, hogy lenácizta Wass Albertet.

 Az 1956-os forradalomra emlékezve szerdán egy Wass Albert-verset osztott meg a miniszterelnök a közösségi oldalán. Sokan úgy vélik, hogy ezzel Karácsony Gergelynek üzent, miután a főpolgármester lenácizta az erdélyi író-költőt. A politikus az Egyenes beszédben úgy reagált, hogy hibát követett el azzal, hogy belement ebbe a vitába, és elnézést kért azoktól, akiket ezzel a jelzővel megbántott.

Mint mondta: „Wass Albert irodalmi munkásságából bármikor lehet idézni.”

Karácsony megválasztása óta mindenki azt találgatja, hogy vajon milyen lesz a kapcsolat a kormány és a főváros között a következő években. Közben a miniszterelnök is mintha konszenzusra törekedne, és azt nyilatkozta: nem lesznek olyan fejlesztések, amit a budapestiek ne akarnának. A főpolgármester nem tudja, hogy ez csapda-e, hiszen ezt kétféleképpen is lehet értelmezni. Bízik a konszenzusban, és abban, hogy közösen tudnak majd dönteni a kormánnyal a fejlesztésekről. A kabinet ehhez mindenféleképpen szükséges, hiszen a fővárosi önkormányzat jelenleg is alulfinanszírozott.

A Liget-projekttel kapcsolatban elmondta: részletesebb tájékoztatást fog kapni az építési engedéllyel rendelkező projektekkel kapcsolatban. Aminek az építése még nem kezdődött el, azokat szerinte nem is kellene elkezdeni, azonban fontos, pozitív eredményei is vannak a beruházásnak, mint a játszóterek. Ismételten kiemelte, hogy fontosnak tartja a Liget fejlesztését, csak azt nem, hogy az épületekkel legyen tele.

karácsony gergely, főpolgármester, fotó: mtiKarácsony Gergely, főpolgármester, fotó: MTI

A stadion beruházásokkapcsán Karácsony azt mondta korábban, hogy a budapestiek fognak majd dönteni, és a véleményük kikérésének lehetőségeit vizsgálják. Jelenleg két sporteseményt érintően jöhet elő ez a kérdés, az egyik a kézilabda EB, a másik pedig az atlétikai VB. A Párbeszéd politikusa szerint ezekben a kérdésekben nemzetközi vállalások is vannak, és utána kell járni, hogy mit veszíthet ezzel a város, esetleg mit hozhat ezek felbontása.

Közben – ahogyan arról korábban írtunk – egy tárca nélküli Budapest miniszteri poszt létrehozása is a lehetőségek között szerepel Karácsony Gergely győzelme után. Legalábbis fideszes és kormányközeli források szerint. Karácsony nem tudja, hogy van-e ennek valóságtartalma és azt mondta a műsorban, hogy szerinte ezt már cáfolták, de azt nem szeretné, ha a kormány bármilyen szinten is beleszólna abba, hogy a főváros milyen struktúrában akarja végrehajtani azt a programot, amire a budapestiek szavaztak.

Karácsony a Lokállal kapcsolatban elmondta, van egy 2016-ban megkötött szerződés, amit a BKV és a Lokál kiadója kötött, és a BKV napokon belül fel fogja bontani ezt a szerződést. Ez több, mint száz nap, így egyelőre nem tudja megmondani, hogy mikor fog eltűnni a propagandakiadvány a tömegközlekedési csomópontokról.

Emellett azon is dolgoznak, hogy azok a színházak is tudják folytatni a munkát a fővárosban, akik vesztesei voltak a tao-rendszer átalakításának. Nem ez lesz az első ügy, amit megoldanak, de mint mondta, még idén lesz egy világos koncepció.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink