Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-23 10:32:00

New York Times: az amerikai nagykövet sokszor Orbán véleményét képviseli az amerikai állásponttal szemben

David B. Cornstein különösen jó kapcsolatot ápol Orbánnal, a lap információi szerint emiatt többször az amerikai külügy irányvonalával is szembemegy – írta meg a hvg.hu a The New York Times cikke alapján.

New York Times: az amerikai nagykövet sokszor Orbán véleményét képviseli az amerikai állásponttal szemben
Orbán Viktor kormányfő és David B. Cornstein, nagykövet

A lap információi szerint a 81 éves Cornstein tavaly lett különösen jóban a miniszterelnökkel és tanácsadóival, akikkel rendszeresen személyesen váltanak üzeneteket még úgy is, hogy többen figyelmeztették a nagykövetet, hogy megpróbáljhatják manipulálni.

A New York Times úgy tudja, a nagykövet azt is megakadályozta, hogy más diplomaták jelentéseket küldjenek Washingtonba a magyarországi korrupcióról és a demokrácia visszaszorításáról, többször pedig kimondottan Orbán véleményét képviseli, alkalmanként még az amerikai állásponttal szemben is.

A lap információi szerint Cornstein a személyes kapcsolatait kihasználva intézte el a májusi fehér házi találkozót Trump és Orbán között, noha többen ellenezték ezt.

A lap idéz egy esetet, amikor áprilisban kongresszusi delegáltak érkeztek Magyarországra, akik a korrupcióról és a demokrácia erodálásáról is tájékozódni akartak a Transparency International képviselőjétől, de Cornstein bejelentés nélkül betoppant a találkozóra, majd leszögezte, hogy nem lát bizonyítékot korrupcióra. A nagykövet erről a lapnak azt mondta, nem emlékszik a találkozóra, és bár biztos van korrupció Magyarországon épp úgy, ahogy Amerikában is, nem lát bizonyítékot arra, hogy ez az amerikai érdekekre hatással lenne.

A nagykövet emellett a CEU kérdésében is Orbánék mellé állt, mert bár nyilvánosan fontosnak nevezte, hogy az egyetemet megmentsék, Michael Ignatieff rektor szerint valójában segítette annak elköltöztetését.

A lapnak Cornstein nyíltan beszélt Orbánnal való barátságáról, és azt is elmesélte, hogy a májusi fehér házi találkozó után alsóneműben beszélték meg a történteket Orbán repülőjének kanapéján.

Cornstein a Szabad Európa Rádió Magyarországra visszatérésével kapcsolatban azt is megpróbálta elérni, hogy a csatorna ne legyen annyira kritikus az Orbán-kormánnyal.

Erről ő maga azt mondta, csak azt szeretné, hogy a kormány álláspontja is kapjon teret az adásokban.

Az orosz Nemzetközi Beruházási Bank Budapestre költöztetéséről Cornstein azt mondta, ezt ellenezte Orbánnál, aki azonban olyan személyes ígéreteket tett neki, amelyek eloszlatták a kétségeit. Később a nagykövetség pontosította az ezzel kapcsolatos véleményét a lapnak, mondván továbbra is fenyegetésnek tekintik a bank Magyarországon maradását.

atv.hu/hvg

Ajánlom

További belföldi híreink