Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-22 15:21:00

"Máshol miniszteri levelezést olvasnak, nálunk karanténba teszik az újságírókat"

A MÚOSZ elnöke szerint a hazai közéleti sajtó egésze gyakorlatilag közpénzből működik, ami pedig a kormányoldalon tornyosul – egyebek mellett ezt mondta Magyar Újságírók Szövetségének elnöke az ATV Start című műsorban. Hargitai Miklósék – a Nyomtass te is! Mozgalommal együtt – ennek ellensúlyozására virágoztatnák fel a vidéki sajtót, szintén közpénzből.

 

 

"Pár évvel ezelőtt a svéd parlamentben és kormányhivatalban járt és a svéd környezetvédelmi miniszter elektronikus leveleit is elolvashatta, anélkül, hogy ő látta volna. Reggel ugyanis hamarabb érkezett meg. Az északi szomszédban ugyanis az az alap, hogy a politikusoknak nem lehetnek titkaik az állampolgárok előtt" - ezt a történetet osztotta meg az ATV Start című műsorban a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke, miután a magyar parlamenti újságírók tere tovább szűkült az Országházban és a Képviselői Irodaházban, amivel a parlamenti tudósítás kvázi megszűnt.

Közben Pikó András az önkormányzati lap előző főszerkesztőjén hajtaná be azt a félmillió forintos, Kúria által kiszabott bírságot, amiért pont azért kapott a lap, mert Pikó ellenfele mellett kampányolt a választás előtt. Hargitai Miklós szerint az előző médiaszabályozás miatt már a levegőben lógott egy ilyen fajta személyes felelősség, de majd a konkrét jogesetben, például ebben derül ki, hogy mi lesz a bíróság döntése.

Pár napja közös közleményben lépett fel a Nyomtass te is! Mozgalom és a Magyar Újságírók Szövetsége a vidéki sajtószabadság helyreállítása érdekében.

A javaslatcsomag országos pénzalap létrehozását szorgalmazza, így biztosítva a sajtótermékek függetlenségét.

Az alapba pedig – a tervek szerint – az újonnan megválasztott ellenzéki önkormányzatok fizetnének be. A tisztességes munka érdekében a szervezetek nemcsak a főszerkesztői helyeket pályáztatnák meg, de ellenőrző testület is létrehoznának.

Hargitai elmondta azt is, hogy nem az a cél, hogy az egyik típusú pártsajtót egy másik típusú váltsa fel. Mint mondta, a teljes hazai közéleti sajtó gyakorlatilag közpénzből működik, tényleges magántőke nélkül. Ez ugyanakkor a kormánypárti médiánál csoportosul, független az olvasói vagy nézői számoktól. Jelenleg alig akad más megoldás, hiszen – ahogyan mondta – az állam mesterségesen elzárja a finanszírozási csatornáktól a kormánykritikus sajtót. Például a kormányfüggetlen gazdasági szereplőkre való nyomásgyakorlással.

A MÚOSZ elismerte, hogy jó adag idealizmus van a kezdeményezése mögött, de ha az önkormányzatok a köztájékoztatásra szánt összegek pici részét betennék egy kalapba, akkor olvasottság alapján lehetne támogatni helyi médiakezdeményezéseket. Mint mondta, elég annyi, ha betartják a sajtótörvényben leírtakat, más feltételeket már nem is kell teljesíteni.

atv.hu


Október 28-tól Szöllősi Györgyivel várja a nézőket az ATV Start című műsora: 

 

 

Ajánlom

További belföldi híreink