Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-23 07:35:00

Attól, hogy a gyerek otthon játszik a tablettel vagy telefonnal, nem biztos, hogy nincs veszélyben

A gyerekek internetes kiszolgáltatottsága ellen írt alá együttműködési megállapodást a Belügyminisztérium, a rendőrség és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat. A megállapodás szerint kiemelt hangsúlyt fektetnek a gyerekek zaklatásának visszaszorítására és a biztonságosabb online tér megteremtésére.

 

 

Felmérések szerint a 10-18 éves gyerekek, fiatalok szinte mindegyikének van ma már mobiltelefonja, 90 százalékuknak pedig profilja is közösségi oldalon. Gyermekvédelmi szempontból ezért egyre kiemeltebb figyelmet kap a téma. Ezt mutatja a Belügyminisztérium, az Országos Rendőr-főkapitányság és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, együttműködési megállapodása is. Balogh János országos rendőrfőkapitány azt mondta: maximálisan igyekeznek lépést tartani a kor kihívásaival.

„A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda, szervezetében, már hosszú ideje működik kiber bűnözéssel foglalkozó szervezeti egység, ezt ahogy említettem 2017-ben jóval 100 fős létszám fölé emeltük" - fogalmazott Híradónknak Balogh.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat vezetője szerint sok szülő tévesen úgy gondolja, hogy ha a gyerek otthon játszik a telefonnal vagy a számítógéppel, akkor minden rendben van. Edvi Péter úgy fogalmazottt,

nagyon szomorúnak és nagyon furcsának tartjuk azt, hogy gyermekeinkre vigyázunk, mindenki vigyázik, gondoskodunk arról, hogy taníttassuk őket, gondoskodunk arról, hogy ruházzuk őket, gondoskodunk arról, hogy etessük őket, és ugyanakkor a kibertérben egyedül hagyjuk őket. 

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem kiberbiztonsági vezetője kiemelte, a felelősség alapvetően a szülőké, hiszen egy gyerek honnan tudná, mire kell figyelni, hogyan lehet biztonságosan internetezni.

Otthon a gyerek kezében ott van az eszköz, és ha odamennénk hozzájuk és megkérdeznénk, hogy mit csinálnak és miért csinálják és beszélgetnénk, és lehetőleg akkor amikor először kap önálló eszközt a gyerek, tehát valahol 8-9 éves korától kezdve, akkor nem lennének olyan nagy problémák 13-14 éves kortól, amikor gyakorlatilag már olyan sok lehetőségünk nincs arra, hogy beavatkozzunk

- hívta fel a figyelmet Krasznay Csaba. Szerinte a gyermekek biztonságos internet használata alapvetően a gyermek-iskola-szülő háromszögben helyezkedik el.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink