Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-21 08:48:00

Orbán Viktor a parlamentben is értékel, de a folyosón már nem lehet spontán kérdezni

Orbán Viktor ma az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján értékeli napirend előtt az önkormányzati választásokat és beszél az elkövetkező időszak terveiről. Az őszi parlamenti jogalkotási programban nincs alkotmánymódositás, sem ellenzéki parlamenti bizottsági elnökök/alelnökök visszahívására javaslat. A sajtó mozgását viszont mától korlátozza Kövér László az Országházban - így spontán már a miniszterelnököt sem lehet majd kérdezni.

Orbán Viktor a parlamentben is értékel, de a folyosón már nem lehet spontán kérdezni

Orbán Viktor napirend előtti felszólalásával kezdődik ma az Országgyűlés őszi ülésszakának első napja  - fideszes nyilatkozatok szerint a miniszterelnök “tájékoztatást ad az elmúlt időszak eseményeiről”, értékeli az önkormányzati választások eredményét, és beszél az elkövetkező időszak terveiről. A fideszesek szerint Budapest és tíz nagyváros elvesztése ellenére is győztek országosan, az emberek arra szavaztak, hogy “egy mozdulattal” se változzon a kormányzati politika. Így a miniszterelnök nyilván arról beszél majd, mint Balatonalmádiban a szezonnyitó Fidesz-frakcióülésen: a választások eredményeiről, az emberek akaratának a tiszteletben tartásáról, az együttműködésről, a magyar családok életkörülményeinek és gyermekvállalásának segítéséről, új családvédelmi és gazdasági akciótervről, és várhatóan a migrációs kérdésekről, a Magyar Falu Program végrehajtásáról.

Napirend előtt nagy politikai csatára, éles szóváltásokra lehet számítani, hiszen ha a miniszterelnök felszólal napirend előtt, a parlamenti frakciók is meghatározott időkeretben reagálhatnak rá.

Újságírók mozgásának korlátozása

Azonban mától már nem lehet a miniszterelnököt a parlamenti folyosón spontán kérdezni, ahogy munkatársunknak az elmúlt öt évben sokszor sikerült a Néppártról, Sorosról, a CEU sorsáról, Juncker nyilatkozatáról, Tállai András benzináras telefonjáról, kormányátalakításról, vagy éppen a hatalmas politikai visszhangot kiváltó munka törvénykönyv módosításról feltenni neki a kérdéseinket, legutóbb például Ursula von der Leyen kéréséről is, hogy jelöl-e női biztost is. A januári kormányinfón Orbán Viktor arra, hogy miért nem ad ellenzéki lapoknak, tévéknek interjút, maga is megemlítette, a parlamenti folyosón tett villáminterjúk lehetőségét.

“Amikor a hölgyek levadásznak a parlamenti folyosón, az alól nincs védekezés, akkor ott mini-interjúkra kerül sor minden hónapban legalább egyszer és ott az összes kényelmetlen kérdést meg szoktam kapni” - mondta a miniszterelnök az atv.hu-ra és a hvg.hu-ra célozva.

Mától ugyanakkor újságíró már egyáltalán nem is tartózkodhat az Országház főemeletén a Kupolacsarnoktól délre eső részen, azaz azokon a folyosókon, melyek a parlamenti üléstermet körülveszik. Kamerával felvételt már eddig sem lehetett készíteni itt, Kövér László új rendelete alapján ugyanakkor a jövőben már hangfelvételt sem lehet majd készíteni sehol a parlamenti folyosókon, és a parlamenti bizottság ülésein sem lehet külön nyilatkozatot kérni képviselőktől vagy kormánytagoktól.

Az újságírók az Országház félemeletén kapnak egy sajtótermet, ahol figyelemnel tudják követni az ülésteremben történő eseményeket, a karzaton lévő sajtópáholyt pedig csak az erre kijelölt, a képviselőktől elzárt útvonalon lehet megközelíteni.

Az egyetlen interjú készítésre kijelölt hely az Országházban a kormánypárti képviselők politikusok esetében a Kupolacsarnoktól északra eső Kék társalgó lesz. Interjúkat a Kossuth téren, vagy az Országház bejáratainál sem lehet kérni.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke levélben fordult Kövér László házelnökhöz az újságírók jogainak és mozgásának korlátozása miatt.

Varjú László mentelmi joga

A T. Ház a DK-s Varju László országgyűlési képviselő mentelmi ügyének a tárgyalasával indít. Mint ismert, a DK képviselője az egyik budapesti egyéni választókerület országgyűlési képviselőjelöltjeként a gyanú szerint a tavalyi választás előtt egy független jelöltnek pénzt kínált azért, hogy visszalépjen. Varju László mentelmi jogának felfüggesztéséhez a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazatára lesz szükség.

Az interpellációkra most is két teljes óra lesz, aztán az azonnali kérdések és válaszok következnek 60 percben.

Őszi jogalkotási program: “bosszúról” nincs szó, jön az energiaszabályozás

A kormány őszi jogalkotási programjában nem szerepel alkotmánymódosítás, holott fideszesek szerint egy szimbolikus, a keresztény szabadság védelmében tett változtatás éppen Karácsony Gergely győzelme miatt indokolt lenne Orbán Viktor is alkotmánymódosításról beszélt a legutóbbi kötcsei pikniken.

De Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető a múlt héten Balatonalmádiban azt erősítette meg: ősszel ez nem lesz napirenden. (Az Index nyáron Tarlós István győzelme esetére jelzett nagy horderejű alkotmánymódosítást, ezt a fideszesek értelmezhetetlennek nevezték.)

Balatonalmádiban a kihelyezett Fidesz-frakcióülèsen a brüsszeli ellenzéki szavazások miatti “válaszcsapásról” sem volt szó. Korábban a Fidesz frakcióvezetője - miután Brüsszelben magyar ellenzéki képviselők zsinórban mentek szembe az Európai Parlamentben bizottsági alelnöki tisztségekre pályázó fideszesek (Trócsányi László, Hidvéghi Balázs) megválasztásával, a Facebook-oldalára kiírta:

ha a gyakorlat elfogadottá válik, a kormánypártok is döntési helyzetbe kerülhetnek a magyar Országgyűlésben, maga pedig nehezen tud majd érvelni azon javaslatok ellen, miszerint „bevándorláspárti” politikus ne tölthessen be parlamenti pozíciót.

A kormány őszi jogalkotási programjának az egyik legnagyobb horderejű szabályozása energetikai tárgyú, és Palkovics László minisztériuma nyújtja majd be: a jelenlegi földgáz-készletezésre és az erőmüvekre vonatkozik. Szintén nagy horderejű javaslat lesz a szakképzés szerkezetének a változtatása is.

Még függőben a Fidesz néppárti tagsága

Mivel még nem lehet tudni, hogy az Európai Néppárt a “három bölcs” jelentése alspján visszaveszi-e teljes jogú tagnak a Fideszt, és ha igen, mikor, Orbán Viktor “óvatosabb” a jogalkotás terén. A fideszesek megfogalmazása szerint nem szeretnének rontani a jogállamisági bizonyítványon semmilyen nagyobb visszhangot kiváltó, kényes parlamenti döntéssel. Ezért vették le a napirendről a közigazgatási bíróságok ügyét is.

Ajánlom

További belföldi híreink