Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-21 16:16:00

Kormányszóvivő: Karácsony listával és közgyűlési felhatalmazással érkezzen a kormányfőhöz

Először a fővárosi közgyűlésnek meg kell vitatnia azokat a kérdéseket, melyekről Karácsony Gergely egyeztetni szeretne a miniszterelnökkel, és a főpolgármesternek már egy kész listával kell érkeznie és felhatalmazással kell érkeznie. “Így tud majd komoly lenni ez a tárgyalás” - ezt Hollik István nyilatkozta az atv.hu-nak a Parlamentben arra, hogy Karácsony Gergely pénteken írt levelet Orbán Viktornak, hogy találkozni szeretne vele.

Kormányszóvivő: Karácsony listával és közgyűlési felhatalmazással érkezzen a kormányfőhöz
Hollik István, kormányszóvívő

Karácsony Gergely az ATV Heti Napló Sváby Andrással című műsorban tegnap azt nyilatkozta, hogy pénteken levelet írt a miniszterelnöknek és ő mindenekelőtt azt szeretné, ha Budapesten a látványberuházásoknak vége lenne és a tömegközlekedésre fordítanának többet. Ez a találkozó létre jön-e a közeljövőben és akceptálható-e Karácsony Gergely igénye? - kérdeztük a parlamenti folyosón Hollik Istvánt.

A kormányszóvivő azt mondta: aktuális a kérdés abból a szempontból, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentben ma is teljesen egyértelművé, világossá tette, “hogy kötöttünk egy megállapodást Budapesten, a budapestiekkel, és ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy ki a főpolgármester, ki jegyezte azt ellen, a főpolgármester személy az ebből a szempontból mindegy.

Mi ezt a megállapodást érvényben lévőnek tartjuk. Ez komoly pénzügyi vállalásokat tartalmaz a magyar kormány részéről” - mondta Hollik István.

orbán viktor miniszterelnök, fotó: mtiOrbán Viktor miniszterelnök, fotó: MTI

Mint mondta, az álláspontjukat fenntartják, “de nekünk kell egy közgyűlési döntés, hogy mi az, amit ezekből a fejlesztésekből a budapesti közgyűlés és rajtuk keresztül, a megválasztott vezetőkön keresztül a budapestiek szeretnének. Ha vannak olyan fejlesztések, ami már benne szerepel, a kormányzat odaadja rá a fejlesztési forrást, de ha budapestiek nem szeretnék, akkor mi nem fogjuk erőltetni. Viszont amit vállaltunk, azt betű szerint meg szám szerint tartani fogjuk” - erősítette meg.

Munkatársunk kérdésére, hogy ezek szerint a miniszterelnök akkor egyeztet majd személyesen Karácsony Gergellyel, ha meglesz a közgyűlési döntés és amikor már látják mi az igény, Hollik István ezt részben “technikai kérdésnek” nevezte.

De mint a kormányszóvivő hangsúlyozta: abból a szempontból nem technikai kérdés, “hogy a közgyűlési döntés ad egy komolyságot ennek a tárgyalásnak”.

karácsony gergely, főpolgármester, fotó: mtiKarácsony Gergely, főpolgármester, fotó: MTI

Azt gondolom, hogy időrendben először a fővárosi közgyűlésnek meg kell vitatnia ezeket a kérdéseket, és Karácsony Gergőnek már egy kész listával kell érkeznie - és felhatalmazással - a miniszterelnökhöz. Így tud komoly lenni a tárgyalás - mondta Hollik István az atv.hu-nak.

Ajánlom

További belföldi híreink