Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-22 07:30:00

Fontos újítás a MÁV-nál - mutatjuk a részleteket

E-Személyihez vásárolható bérlettel újított a MÁV. A bérletet kizárólag a jegypénztárakban lehet megvenni, ott töltik fel az igazolványra. A kalauznak így már csak a személyit kell átadni a vonaton, amikor ellenőrzi a jegyeket és a bérleteket.

 

 

Eddig csak a Budapest, és Pusztaszabolcs, valamint a Budapest, és Székesfehérvár közötti vasútvonalon lehetett e-személyi igazolványhoz rendelhető bérlettel utazni, hétfőtől viszont a teljes vasúti hálózat bármely szakaszára vásárolható ilyen bérlet.

Az újfajta bérletet ugyanúgy a pénztárnál kell kérni, ahogy eddig is, fontos, hogy automatánál, vagy interneten ezt nem lehet megvásárolni. Azért csak a jegypénztáros tudja odaadni, mert amikor az újfajta személyigazolványt odaadjuk neki, akkor ő azt odaérinti szerkezethez, így kerül rá az elektronikus adat a személyi chipjére.

„A vonaton ugyanúgy történik ennek a bérletnek az ellenőrzése, mint bármelyik másik esetben, egyszerűen át kell adni a jegyvizsgálónak, és ő ugyanazzal a készülékkel fogja, ellenőrzi az útvonalat, az érvénytartamot a bérlet esetében az elektronikus bérlet esetében, mint bármelyik másik bérletnél” – nyilatkozta Biber Anett, a MÁV szóvivője.

A szóvivő szerint ezzel egyszerűbbé vált a bérlet megvásárlása, és tárolása is, hiszen mint mondja nem kell a papírra vigyázni, és azt sem kell igazolni, hogy az valóban a nevünkre szól, hiszen már alapból ott a személyi.

Nyáron, indult a BKK telefonos applikációja, amivel akkor még csak a reptéri járatra lehetett jegyet vásárolni. Mostanra ez kibővült. A Budapest 24 és 72 órás jegy, valamint a hetijegy mellett már a félhavi és havi Budapest-bérletek is elérhetők applikáción keresztül.

A mobiljegyeknél a kihelyezett kódokat az okostelefonnal kell leolvasni, és a megjelenő ábrát kell megmutatni a járművezetőnek, vagy a metróállomáson beléptetést végző ellenőröknek. A többi járaton felszálláskor nincs szükség kódbeolvasásra, a mobiljegyet csak jegy- és bérletellenőrzéskor szükséges felmutatni.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink