Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-21 14:48:00

Erdogan-ügy: súlyos figyelmeztetés Orbánnak Berlinből

"Magyarországnak el kell döntenie, hogy az EU valódi tagja akar-e lenni, és nem csak az EU pénzügyi támogatását akarja elfogadni, és hozzájárul-e ahhoz, hogy az EU erős legyen" - ezt mondta Johann Wadephul, a német közszolgálati televízió (ZDF) vasárnapi adásában.

Erdogan-ügy: súlyos figyelmeztetés Orbánnak Berlinből
Johann Wadephul, A CDU frakcióvezető-helyettese, fotó: Facebook.com/Johann Wadephul

A Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) frakcióvezető-helyettese ezt annak kapcsán nyilatkozta, hogy a magyar kormány egy ideig blokkolta az EU elítélő nyilatkozatát a kurdok elleni török offenzíváról – szúrta ki az index.

„Magyarország most világosan pozícionálja magát, játsszon csapatban, vagy döntenie kell arról, hogy elhagyja az Európai Uniót” – tette hozzá Johann Wadephul.

Szijjártó Péter külügyminiszter korábban elismerte, hogy vétóval blokkolták az uniós elítélő nyilatkozat elkészültét. Az egyeztetések folytatódtak, és miután a helyzet súlyosabb lett, végül megszületett a közös deklaráció. A magyar kormány ebbe csak úgy egyezet bele, hogy az az EU Külügyi Főképviselőjének legyen a nyilatkozata.

A múlt hét szerdán kiadott nyilatkozatban az Európai Unió arra szólítja fel Törökországot, hogy azonnal állítsa le az egyoldalú katonai hadműveletet, mivel az további civil áldozatokat követelhet, és újabb menekülthullámot indíthat meg.

A múlt hét kedden Bakuban tárgyaló Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta: a magyar nemzeti érdek az, hogy a törökök Szíria irányába oldják meg a bevándorlási kérdést, és ne Európa irányába.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink