Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-19 18:50:00

Sokkoló: Két hét alatt 40-en haltak meg az utakon

Figyelmeztetést adott ki a rendőrség a szokatlanul nagy számú halálos balesetek miatt. Október első felében 40-en vesztették életüket az utakon. Sok volt a kicsúszásos baleset, a zebrán gázolás és a vasúti átjáróba behajtás, de történt buli baleset is. Az esetek többsége súlyos szabálytalanságok vagy pillanatnyi figyelemkihagyás miatt következett be.

„Közlekedés-biztonsági vörös kód” – ezzel a címmel jelent meg a rendőrség felhívása. A police.hu-n olvasható adatok szerint október 16.-ig 40 ember halt meg az utakon. A balesetek közül többet az ATV híradóban is bemutattunk.: Poroszlón például tankerbe csapódott egy autós. Mezőkovácsháza mellett egy teherautós hibázott, áttért a szemközti sávba. Öttömös határában pedig egy motoros traktornak ütközött.

A rendőrség szerint a balesetek többségének hátterében súlyos szabályszegés áll, de vannak olyan esetek is, amikor egy másodpercnyi figyelemkihagyás okozta a tragédiát.

A Reggeli Start vendége tegnap az ORFK közlekedésrendészeti főosztályának vezetője volt. Óberling József azt mondja, a közlekedési szabályok többségét mindenki ismeri, ennek ellenére sokan nem tartják be. Szerinte nagyon fontos lenne, hogy az emberek és főleg a családtagok figyeljenek egymásra.

„Nem attól kell tartani, hogy majd jön a rendőr és jól megbüntet és hú ha, milyen sok pénzbe kerül ez nekünk, hanem abból kell kiindulnunk, hogy ez a mi családunk, nekünk kell egymásra a legjobban vigyáznunk, mi figyelmeztessük egymást, hogy ezek a viselkedések, hogy nem csatolom be az övet, hogy rendszeresen gyorsan hajtok, hogy nem tisztelem a gyalogosokat, ezek vezetnek a balesetekhez, nem pedig az, hogy a rendőr mennyire büntet meg vagy mennyire nem.” - mondta Óberling József.

Az általunk megkérdezett közlekedési pszichológus azt mondja, A baleseteket nagyban befolyásolják a szezonális viszonyok, az új technológiával felszerelt autók által nyújtott hamis biztonságérzet és a hajszolt életmód.

Ebben az évben október 16.-ig, összesen 396 haltak meg balesetekben az utakon.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink