Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-18 05:10:00

Fémcsövek, épületdarabok, skorpiók – magyarok a volt szovjet űrközpontban

Hosszú tervezés után indultak Kazahsztánba, ahol veszélyekkel teli úton, 40 kilométernyi séta után értek el a Bajkonur űrközponthoz – erről számolt be az izgalmas út egyik résztvevője, Ozsváth Gergely „Mentha”, akit az ország a Hősök zenekarból ismerhet. A zenész elmondta, szerencséjük volt, hogy az ottlétüket igazoló felvételeket át tudták menteni az orosz titkosszolgálatokon.

Fémcsövek, épületdarabok, skorpiók – magyarok a volt szovjet űrközpontban
Fotó: Youtube - Urbex Hundred

Két magyar csak azért utazott Kazahsztánba október elején, hogy beszökjenek a Bajkonur űrközpont egyik hangárjába, ahol a Buran űrsikló is található. A kalandról videót is készítettek, és ebből többek között az is kiderült, hogy a két magyar férfi egyike Mentha, a Hősök formáció egyik rappere.

A zenész a Spirit Showban elmondta, hogy az urbex-túra lényege az elhagyatott területek felfedezése, ők pedig az említett űrközpontba lógtak be, miután 40 km-t sétáltak a sivatagban. Már az eljutás is kalandos volt: közvetlen járattal mentek Nur-Szultanba, onnan helyi járattal repültek egy másik településre, majd taxival mentek el Bajkonur mellé, ott a taxis pedig bevitte őket egy darabig a sivatagban.

Ozsváth Gergely azt is elmondta, hogy nem hasraütésszerűen indultak ki, hanem komoly, szervezéssel teli hónapok előzék meg ezt az utat. Azt, hogy merre kellett elindulniuk, onnan tudta, hogy beszélt előtte olyanokkal, akik már megjárták az útvonalat. A 40 km-es sétát is egyben nyomták le úgy, hogy a felét nappal, a felét éjszaka tették meg. Tankkal sem lehet megközelíteni a helyszínt – folytatta –, mert „csapdák” vannak állítva, mint például szögesdrótok, szétbontott épületmaradványok, kiálló csövek, gyalog azonban – úgy tűnik –, hogy lehetséges.

Rengeteg veszélyforrás leselkedett rájuk, mint például az őrök, skorpiók, kígyók, és az, hogy a sötétben semmit nem láttak, miközben néha bele-beleestek egy két méteres mély árokba. 

A lebukáshoz is közel voltak, főleg, amikor egy járőrkutya ugatni kezdett, és a reflektorokat felkapcsolva pásztázták a sivatagot.

Végül elértek a célponthoz, amely egy nagyon magas épület, saccolásra nagyjából 18 emelet magas lehetett szerinte, ahol két űrhajót találtak, végül felmentek a 16. emeletre, ahol lefeküdtek, mert nagyon fáradtak lettek az út végére – mesélte a zenész a műsorban. Másnap a tetőn reggeliztek, végül az őrök megtalálták őket és lekísérték, miközben „nagyon csúnyán néztek rájuk”. És bár azt nem árulta el, hogyan sikerült átmenteni a felvételeket a katonai őrségen, annyit elárult, hogy jó helyre tették. Ezt követően kihallgatásra vitték be őket, ahol a kamerát és a telefont is elvették tőlük.

atv.hu / Kiemelt fotó: Youtube - Urbex Hundred

Ajánlom

További belföldi híreink