Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-18 20:04:00

Balog Zoltán a Borkai-ügyről: Elfogadhatatlan, erkölcstelen, bűn

Nem nézte meg a Borkai-videót, de olvasott róla, és „mint minden normális ember”, felháborodott. Erről Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának volt vezetője beszélt az ATV Egyenes beszéd című műsorában péntek este.

Balog Zoltán a Borkai-ügyről: Elfogadhatatlan, erkölcstelen, bűn

Mivel se kampányszakember nem vagyok, se ott nem vagyok a politika első vonalában, nem kellett döntéseket hoznom – reagált a Borkai-ügy kezelésére vonatkozó kérdésre a volt miniszter, hozzátéve: egy közösség nem fogadhat el egy ilyen magatartást.

Balog Zoltán szerint döntő dolog, hogy közpénzből történt-e, ami történt. Ez dönti el Balog Zoltán szerint azt, hogy erkölcsi vagy büntetőjogi kategória-e, ami történt.

Az ügyben Balog Zoltán szerint szükséges erkölcsi ítéletet mondani, egyben szomorúnak nevezte, hogy mindenki, akiről botrányos felvételek kerültek ki ebben a kampányban, megnyerte a saját körzetét.

Balog Zoltán ehhez hozzátette: van bűn, van vezeklés, van bűnbocsánat. Egyben eufémizmusnak nevezte a „botlás” kifejezést a történtekre, amit elfogadhatatlannak, erkölcstelennek, és bűnnek nevezett, amit csak elítélni tud. Felhívta a figyelmet arra, hogy Gulyás Gergely és Novák Katalin már a kampányban is kimondták, hogy hogy ez nem fér bele.

Arra a kérdésre, hogy minek tudja be az önkormányzati választás eredményét, Balog Zoltán azt válaszolta: az ellenzék jobb, mint korábban. A volt miniszter ugyanakkor úgy látja: a nemzeti-polgári közösség szempontjából az isteni pedagógiának is van szerepe a történtekben. Szerinte a „mi úgy is csak nyerni tudunk” hamis biztonságérzetének vége van, és a hatalmi arroganciának is, amely azt gondolja, mindent megengedhet magának. Hozzátette: van egy abszolút erkölcsi mérce, amit nem szabad állítgatni. A tízparancsolatot nem lehet újraírni hetente, csak azért, mert nem sikerült betartani – mondta Balog Zoltán.

Arra a kérdésre, hogy a magyar kormány – például a Türk Tanácson keresztül – miért barátkozik olyan rezsimekkel, amelyek keresztényeket üldöznek, Balog Zoltán azt válaszolta: türk nyitás nemcsak Magyarországnak fontos, hanem az Európai Uniónak is. Hozzátette: ezekben az országokban a vezető kultúra az iszlám kultúra, amit tudomásul kell venni. „A mi célunk az, hogy a keresztények vissza tudjanak térni a szülőföldjükre” – tette hozzá a volt miniszter, aki emlékeztetett rá, hogy minisztersége idején jött létre a keresztényüldözés elleni államtitkárság az EMMI-ben, amelynek célja az volt, hogy valóságos segítséget nyújtsanak.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e belőle püspök, Balog Zoltán sajtótalálgatásnak nevezte az erről szóló híreket, hozzátéve: az a református közösség, amelyhez tartozik, elég erős és autonóm ahhoz, hogy maga döntse el, ki vezesse.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink