Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-17 16:12:00

DK: újabb menekültválság kirobbantását remélheti Orbán Erdogantól

A magyar kormánynak akár érdeke lehet egy újabb menekülthullám elindítása – ezt pedzegette a DK országgyűlési képviselője az ATV Start című műsorban. A szíriai kurdok elleni török offenzíva bő egy hete kezdődött és már több százezren elhagyták a térséget. Arató Gergely szerint a magyar kormány korábban is megakadályozta azokat a lépéseket, amelyet stabilizálhatták volna az érzékeny térségeket.

 

Határozati javaslat benyújtását tervezi a DK annak érdekében, hogy a magyar parlament ítélje el a török agressziót Szíriában. Törökország – az ellenzéki párt szerint – agresszív és népirtó háborút folytat a Közel-Keleten.

Közben a DK történelmi szégyennek tartja azt, hogy a magyar miniszterelnök a háborús agresszort, Erdogant támogatja.

Az utóbbi napokban egyébként számos ország és az EU is felszólította Törökországot, hogy hagyjon fel a támadással, amit azután kezdett meg, hogy Washington kivonta fegyveres erőit a régióból. Törökország azonban nem hajlandó a fegyverszünetre. Közben a hírek szerint már több mint 300 ezer szíriai kurdnak kellett elmenekülnie otthonából a török offenzíva miatt.

Ezzel kapcsolatban a DK országgyűlési képviselője azt mondta, hogy a lehető legrosszabb dolog történik most Szíria északi részében, ahol civileket bombáznak, illetve nőket rángatnak ki a kocsiból és gyilkolnak meg. Arató Gergely emlékeztetett: korábban létezett olyan javaslat, amely ütközőzónát hozott volna létre a határon annak érdekében, hogy elkerüljék a törökök és kurdok közötti összecsapásokat. Erdogan – tette hozzá – gyakorlatilag ezt rúgta most fel.

Ez a hadművelet azért is kockázatos a politikus szerint, mert az Iszlám Állam – ennek nyomán – újra megerősödhet a térségben. Emellett újabb menekültáradat indulhat el Európa felé, ami már az ország biztonságát is veszélyezteti.

Szijjártó Péter külügyminiszter is nyilatkozott a napokban, aki úgy véli, hogy magyar érdek a török hadművelet, ezzel akadályozható meg ugyanis az újabb menekültáradat elindulása. Menekültügyben – tette hozzá Arató – a magyar kormány következetes: következetesen mást tesz, mint amiről beszél. Teljesen téves szerinte az elgondolás, miszerint a Törökországban lévő menekültek majd visszatérnek Szíriába, ahol minden bizonnyal elhúzódó háború kezd kialakulni.

Magyarország abban is akadályozta az EU-t, hogy közös álláspont születhessen a hadművelettel kapcsolatban, amit később Erdogan meg is köszönt neki.

Arató szerint ennek két oka van, az egyik úgymond „Orbán Viktor diktátorok iránti lelkesedése” és az, hogy a miniszterelnök Erdoganban „lelki társat lát”. Másrészt a magyar kormánynak érdeke lehet szerinte egy újabb menekültáradat, mert akkor ő lehet újra a „kerítésépítő, Magyarországot megvédő kormány”. A politikus azzal folytatta, hogy a magyar kormány minden olyan uniós lépést akadályozott, ami a Közel-Kelet vagy Észak-Afrika stabilitását szolgálta volna.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink