Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-17 21:04:00

Az EMMI államtitkára nekiment Palkovics minisztériumának

Nekiment az EMMI egészségügyi államtitkára egy mai konferencián Palkovics László minisztériumának: Horváth Ildikó nyilvánosan panaszkodott és csalódottságának adott hangot mert a már elkészült egészségipari stratégiába nem került be az EMMI álláspontja. De azt is sérelmezte: “egy közös zsákból döntően az ipar érdeke által diktáltan adnak ki kutatás-fejlesztési forrásokat”.

Nemzetközi összehasonlításban nem nevezhető magasnak a magyar GDP-arányos egészségügyi közkiadások szintje, de a dinamikáját nézve emelkedés látszik - mondta ma Banai Péter Benő pénzügyi államtitkár a Világgazdaság I. Innovációs fórum – gyógyszeripar és egészségipar című konferencián. A közkiadásokat nézve 2010-hez képest 2020-ra 740 milliárd forint a többlet, ami 60 százalékos növekedést jelent - tette hozzá. Banai azt mondta: az intézkedéseknek fókuszálni kell a lakosság egészségi állapotának javítására és növelni kell az intézményrendszer hatékonyságát is.

Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) innovációért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a gazdaságstratégia és az egészségipar egyszerre kínál tudományos eredményeket, üzleti-gazdasági sikereket és életminőségben mérhető előnyöket. Ehhez jó állami szerepvállalás kell a területek pontos kijelölésével, megfelelő szabályozási és ösztönző környezet – tette hozzá. Az innovációban eddig elért eredményekről szólva elmondta, hogy a versenyképesség és gazdasági növekedés szempontjából kiemelkedő fontosságú innovációs mutatók alapján Magyarország a 23. az EU-országok között. A kormánynak az a célja, hogy 2020-ig a kutatás-fejlesztési és innovációs források érjék el a GDP 1,8 százalékát, most ez a mutató 1,5 százalékot tesz ki.

Az ITM egészséggazdaságért felelős miniszteri biztosa,  Lengyel Györgyi a konferencián elmondta: elkészült Magyarország átfogó egészségipari stratégiája. A dokumentum összhangban van a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások megerősítéséről szóló stratégiával is. A javaslat előzetes közigazgatási egyeztetésen van és megkezdődött a szakmai anyag társadalmi egyeztetése is - tette hozzá. A stratégiában 9 területet jelölt meg: a gyógyszeripart, az orvostechnikaieszköz-ipart, a klinikai vizsgálatokat, a biotechnológiai ipart, a gyógynövényipart, a genomikát, a bionikát, az e-egészségügyet és a gyógyturizmust.  A javasolt fejlesztési elképzelések megvalósításával Magyarország a régió egészségiparának formálója lehet, megőrizve az ellátásbiztonságot és növelve a versenyképességet – mondta Lengyel Györgyi. 

Az ITM miniszteri biztosa arról is beszélt, hogy világszerte dinamikusan fejlődik az egészségipar, ami speciális helyzetben is van, hiszen nagymértéken támogatja az egészségügyet. Az egészségiparból származó árbevétel globális szinten 2025-re elérheti a 2690 milliárd USD-t ( ez 786 ezer milliárd forint). Magyarországon az egészségipar az ipari összárbevétel 3 százalékát adja.

Ezzel szemben Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár a konferencián közölte: az egészségipari innovációval kapcsolatban nekik alapvetően más a nézetük, mint az iparért felelős ITM-nek. Az EMMI-nek olyan igényeket kell megfogalmaznia, amely "az ember és az ország jólétét" is magában foglalja. "Ez viszont egy fontos, eltérő paradigma".

“Ez egy nagyon fontos, eltérő paradigma. És nekünk egy komoly vitánk van az anyaggal” - mondta az egészségipari szratégiáról, aminek elmondása szerint a draftját ( vázlatát ) látták, és júliusban meg is küldtek hozzá egy álláspontot. “Szomorúan és csalódottan láttam, hogy tegnapelőtt ugyanúgy megérkezett az anyag, mindenféle kommentünk figyelembe vétele nélkül. Ugyanaz a tervezet volt, ami korábban, úgyhogy most kénytelen vagyok ezt a publikus konzultációs lehetőséget használni, ami egy ilyen közigazgatási egyeztetésnek a teljesen normális része” - mondta Horváth Ildikó nyilván ironizálva. Aztán az előtte felszólaló Lengyel Györgyi ITM-biztoshoz intézte szavait: “gondolom, hogy miniszteri biztos asszony amikor a szakértői felkészítették erre az előadásra, úgy gondolták, hogy ez a konferencia egy kiváló terep, hogy ezeket a kérdéseket megvitassuk, ha már írásos vitában ez nem sikerült”.

Horváth Ildikó a klinikai vizsgálatok kapcsán is nyilvánosan szembe ment az ITM-mel. Az egészségügyi államtitkár leszögezte: ez a terület a törvény szerint is az egészségügyhöz tartozik. Szakítani kell az eddigi gyakorlattal, miszerint "egy közös zsákból döntően az ipar érdeke által diktáltan adnak ki kutatás-fejlesztési forrásokat”. Horváth Ildikó azt mondta, hogy az innovációs járulék 98 milliárdjából 40 milliárdot az egészségügy termel meg, és nem értenek egyet azzal az ITM-javaslattal, hogy a kormány helyett az innovációért felelős miniszter kezében adná a döntést ezen források elosztására és ellenőrzésére.

Vereckei Péter, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) elnöke arról beszélt, az innovatív gyógyszeripar világszerte óriási potenciált képvisel, és a gyógyszeripari innovációkhoz való hozzáférés gyorsítása kulcskérdés, mert ezen a területen komoly előrelépési lehetősége van Magyarországnak. A gyógyszeripar legalább három területen rejt lehetőséget a hazai gazdaság növekedésére: a K+F, a klinikai vizsgálatok, illetve a gyógyszerek hozzáférése terén - mondta a konferencián.

Ajánlom

További belföldi híreink