Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-16 19:15:00

Teljes zárlat volt Ferihegyen két szabálytalankodó drón miatt

Hétfőn és kedden is megzavarták a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér forgalmát, a zárlatok összesen 21 járatot és több ezer utast érintettek.

 

 

„Drón észlelése miatt átmenetileg nem indít és nem fogad járatokat a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér” - hétfőn és kedden este is hasonló felhívást tettek közzé a repülőtér közösségi oldalán. A zárlat miatt több repülő, több száz utassal a fedélzetén körözött Budapest felett. A légtérbe illegálisan berepülő drónok száma évről évre nő: 2016-ban még nem volt hír ilyesmiről, 2017-ben három esetben jelentettek drónokat a pilóták, tavaly viszont már 13 esetben indult eljárás.

Hétfőn egyetlen drón miatt, közel fél óráig volt teljes zárlat. Kedden már két drónt reptettek a repülőtér felett engedély nélkül, akkor egy órára kellett lezárni a légteret. A Budapest Airport közleménye szerint a drónok a repülőtér több területét érintve a futópályákat és az irányítótornyot is megközelítették, a levegőben, szándékosan zavarták és veszélyeztették a légi közlekedést.

Magyarországon méretük vagy tudásuk alapján nem tesznek különbséget a drónok között, a legkisebb játék gépekre, ugyanazok a szabályok vonatkoznak mint a több 10 millió forintos szerkezetekre - mondta Híradónknak Török Ágnes repülésbiztonsági elemző, a Légtér.hu munkatársa.

Magyarországon az összes pilóta nélküli légi jármű működtetéséhez eseti légteret kell kijelölni, ezen felül felelősségbiztosítással kell rendelkezni a tevékenységet végző személynek, illetve, ha nem sport és magáncélú a repülés, akkor a tevékenységet a Légiközlekedési Hatóság részére is be kell jelenteni

- figyelmeztetett az elemző.

A budapestihez hasonló eset, több nagy nemzetközi repülőtéren is előfordult már. Tavaly karácsony előtt például a brit főváros második legforgalmasabb légikikötője több mint egy napig zárva volt, mert többször is drónok repültek be a légterébe. Összesen 760 járatot kellett törölni, ami 110 ezer utasnak okozott bosszúságot.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink