Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-16 12:57:00

Megvált a jegygyűrűjétől Vujity Tvrtko: ez volt a háttérben

November elsején debütál az ATV-n Vujity Tvrtko legújabb filmje, aminek kedvéért húsz év után tért vissza az atomkatasztrófa sújtotta Csernobilba. A sugárzás olykor még mindig meghaladja az egészséges mértéket, de a műsorvezető azt is hozzátette: még a jegygyűrűjét sem vitte az útra, amire ezidáig nem volt példa.

Megvált a jegygyűrűjétől Vujity Tvrtko: ez volt a háttérben
Vujity Tvrtko

Húsz évvel első látogatása után ismételten visszatért Csernobilba Vujity Tvrtko. A látogatás apropója legújabb filmje, amelyet november 1-jén este 20:30-kor tűz műsorra az ATV. A Blikknek a televíziós azt nyilatkozta az útról, hogy az életveszély és a kalandvágyó turistákat kiszolgáló élménypark egyszerre jelenik meg az atomerőmű körüli zónában.

Az atv.hu-nak hozzátette azt is, hogy szerinte ez lesz az ATV egyik legizgalmasabb produkciója, és bár kevesen tudják, de volt egy magyar Csernobil is. Hiszen magyarok is építették a szarkofágot, magyar emberek is haltak meg, akik bizonyítottan ott jártak és magyar orvos is dolgozott a csernobili klinikán. Állandó stábjával egyébként – Varga Dezsővel és Varga Zsolttal – hosszas előkészület után utaztak ki. Szerinte a hely megváltozott, van ugyanis, ahol normális a sugárzás, míg pár száz méterrel odébb még a műszer is kiakad.

Kiutazás előtt és után is komoly ellenőrzésen estek át, de szerencsére egyikük sem kapott érték feletti sugárterhelést utazásuk során.

A drónkamera viszont sugárszennyezett lett – említette meg –, mert a propeller felverte a sugárszennyezett port. Csernobilban még ma is dolgoznak, de nem állandó jelleggel, hanem folyamatosan váltják egymást. Az ATV műsorvezetője azt is elmondta, hogy az elmúlt húsz évben négy napig nem volt rajta a jegygyűrűje, mert az út előtt ezt a javaslatot kapta.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink