Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-16 15:45:00

Alkotmánymódosítás jöhet Karácsony győzelme után?

Karácsony Gergely győzelme után még aktuálisabbá lenne egy alkotmánymódosítás fideszesek szerint. Az íróasztalfiókokban már vannak "papírok" a keresztény szabadság megvédésére, a narancsszínű vidék Magyarországát szimbolizálva Budapest szivárványszínű Pride-liberalizmusával szemben - mondták kormányközeli források az atv.hu-nak. Kérdés, hogy Orbán Viktor előveszi-e ?

Alkotmánymódosítás jöhet Karácsony győzelme után?

Egy "narancsszínű alkotmánymódosításra" lenne szükség a szivárvány színű budapesti balliberális áttörésre válaszul. Karácsony Gergely vasárnapi győzelme, és Budapest elvesztése után válhat igazán aktuálissá egy az önkormányzati választásokon a Fideszre szavazó, a naracsszínű vidék Magyarországának a keresztény-konzervatív értékválasztását megtestesítő alkotmánymódosítás - melyről az elmúlt másfél évben már oly sok szó esett - mondják fideszesek.

A nagy Budapest-kormány csatához különböző jogszabályok Orbán Viktoréknak adnak hatáskört, törvényes előnyt. A hvg.hu írt arról azonban, hogy

a frissen megválasztott Karácsony Gergely komoly fejlesztéseket tervez a budapesti közösségi közlekedésben, a kormány segítsége nélkül ugyanakkor a jelenlegi színvonalat sem fogja tudni fenntartani. A kormánynak lehetősége van bedönteni, "lerohasztani" a fővárosi tömegközlekedést. Azonban Karácsony főpolgármester a közgyűlési többséggel meg akár sztrájkba is engedheti a szakszervezeteket.

Komoly "fegyver" lehet a kormány kezében a budapesti kormányhivatal is, hiszen a törvényességi felügyeletet a György István vezette hivatal látja el a főváros fölött.

Szimbolikus

A keresztény szabadság alkotmányos védelme viszont szimbolikus töltettel bírna, a legelkötelezettebb Fidesz-KDNP tábort érzelmileg “körülabroncsozná” - fogalmazott kormányközeli forrásunk, hozzátéve: a “normális” Magyarország-értékek mellett lehetne akár demonstrálni, felvonulni is Budapest utcáin, különösen, ha majd Karácsony Gergely “szivárványszínű zászlóval vonul a Budapest Pride-on” - tette hozzá forrásunk.
Orbán Viktor az alkotmány revíziójának a tervét már a 2018-as áprilisi választási g győzelme után bejelentette, de azóta a hivatalos nyilatkozatok szerint nem történt előrelépés.

Az Index egy nyári cikkében írt az alkotmánymódosításról - de pont fordított előjellel. A forrásaik Tarlós István győzelméhez kötötték az alaptörvény teljes átírását az önkormányzati választások után.

A cikk szerint a nagyszabású alkotmányrevízió érintette volna a teljes igazságszolgáltatást az ügyészségtől az alkotmánybíróságig, és a kormánypárti sajtóban ellenzékinek elkönyvelt Országos Bírói Tanács jogkörei is változnának. A rendszerváltás óta rendkívül erős végrehajtói hatalom struktúrája is módosulását prognosztizálták, beleértve a központi kormányzat felépítését is, de megváltoznának a munkavállalók és a munkaadók viszonyát szabályozó részek (XVII. cikk), méghozzá a munkaadók javára - írta az Index júliusban.
A magyarázatukban (bár a kormányzati megszólalók színvonaltalannak és értelmezhetetlennek nevezték a cikket, “amit el kell felejteni”) abszolút van logika, a nagy választási győzelem még nagyobb legitimitást és felhatalmazást jelentett volna a Fidesz-KDNP-nek, és mindehhez jelenleg még a parlamenti kétharmad is Orbán Viktorék rendelkezésére áll.

Az Index cikke egy totális hatalomkoncentrációs alaptörvénymódosítást láttatott, mely forrásaik szerint “a fideszes győzelem varázsából” következett volna. Kormányközeli forrásaink most, megfogalmazásuk szerint Budapest “liberális kézre” kerülése után nevezték “igazán aktuálisnak”, hogy a keresztény szabadság alapelveit alkotmányos passzusok rögzítsék: egyrészt, mert a duális erőtérben, ami most kialakult, “megjósolhatatlanbá válik”, hogy 2022-ben a célszalagot ki szakítja majd át. Ha egy “Dobrev-Karácsony-Gyurcsány trió, akkor elvész az elmúlt tíz év eredménye, “és nem lesz Orbán-korszak” - fogalmazott forrásunk.

Identitáscsata

Másrészt, és forrásaink ezt a legfontosabbnak nevezték, a kormány nem büntetheti a budapesti választókat: agresszív, konfrontatív politizálással csak még jobban elidegenítené Orbán Viktor magától a fővárosiakat. Ezért kell a keresztény-konzervatív értékválasztás olyan szimbolikus elemeit felmutatni, mellyel a vidéki Magyarország zsigerileg tud azonosulni, s mely az orbáni tábor identitását is kifejezi - magyarázták.

Orbán Viktor már szeptember elején Kötcsén beszélt arról az atv.hu-hoz kiszivárgott hírek szerint, hogy az önkormányzati választások után akciótervet hirdet a gyerekvédelem terén, és az akciótervnek lesz egy, a gyermekek azonos nemű párok általi örökbe fogadását érintő, valamint egy drogellenes pontja is.

Orbán Balázs miniszter-helyettes erről később, az atv.hu-nak adott interjúban azt mondta:

ma Magyarországon semmilyen hátrányos megkülönböztetés nem érhet senkit. Így a nemi identitás témáját tekintve is azon dolgozunk, hogy emiatt senkit ne érhessen hátrány. Nekünk tehát, amellett, hogy senkit nem érhet hátrány a nemi identitása miatt, a társadalompolitikai és gazdaságpolitikai eszközrendszerünkkel a házasságra épülő családmodellt és a gyermekvállalást kell támogatni. Ezért van az, hogy erőforrásainkat erre a területre fókuszáljuk.

A most is hatályos szabályok szerint ma Magyarországon azonos nemű párok nem fogadhatnak örökbe. Meg kell azt vizsgálni például, hogy ez a most is élő szabály a gyakorlatban érvényesül-e. Másrészt, nekem pedig régi vesszőparipám – több ismerős pár személyes tapasztalatát hallgatva –, hogy az örökbefogadási eljárás, bár nagyon sokat egyszerűsödött az elmúlt években, még mindig hosszú és bürokratikus. Jó lenne radikálisan egyszerűsíteni és gyorsítani! - mondta az interjúnkban Orbán Balázs.

Más kormányközeli források szerint “azért kellene a drogszabályokra is figyelni”, mert a liberális Sermer Ádám visszalépésekor Karácsony Gergely vállalta a drogliberalizáció képviseletét.

De forrásaink mint lehetséges területet, az eutanáziát is megemlítették. Nem zárható ki szerintük, hogy a “jó halál” témakör alkotmányos szabályozása is szóba jöhet, “az élet befejezéséhez való jog” vagy a „halálhoz való jog” a kereszténydemokraták szerint nem orvosi/emberi mérlegelés kérdése.

A beteg kérésére végrehajtott aktív eutanáziát a legtöbb országban ma még bűncselekménynek tekintik. Az aktív eutanáziát az emberölésnél enyhébben ítélik meg – többek között – Németországban, Lengyelországban, Olaszországban, Dániában és Svájcban, ahol a törvény ismeri a „kívánságra ölést”.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink