Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-16 17:28:00

Életfogytiglant kaptak a cellatársukat halálra kínzó rabok

Két évvel ezelőtt csikket etettek és hányást itattak zárkatársukkal, most összesen 90 év fegyházra ítélték őket.

Életfogytiglant kaptak a cellatársukat halálra kínzó rabok

A három rab 2017 tavaszán kezdte kínozni - a börtönszleng szerint "csicskáztatni" - cellatársukat: napi rendszerességgel megverték, és folyamatosan megalázták. Volt, hogy egyikük megtöltette vele vízzel a felmosóvödröt, és arra kényszerítette, hogy igya meg állva, közben testszerte bántalmazták. A rendszeres bántalmazások és kínzások május 11-től még inkább eldurvultak. A vádlottak kikötözték a cellatársukat, a száját lepedőből hasított csíkokkal betömték, felváltva ráálltak, taposták és ugráltak rajta - írja a 24.hu.

Ezt követően ököllel ütötték és rugdosni kezdték a bordáit, majd addig fojtogatták, amíg el nem ájult. Amikor a sértett összecsuklott, felállították, és elölről kezdték a bántalmazást. A férfit a halálát megelőző 1-2 napban az elsőrendű vádlott arra kényszerítette, hogy megegye a felmosó cipőfűző vastagságú szálait.

A zárkák ellenőrzése során a férfit beküldték a mosdóba, illetve a mosdó elé térdeltették, mert oda az őrök nem láthattak be. Amikor a férfi a bántalmazások miatt vérzett, a szétnyílt sebet egy öngyújtóval kiégették, a vért pedig feltakaríttatták vele, a véres törölközőt pedig kidobták az ablakon.

Pár nappal később a reggeli ébredéskor az elkövetők észlelték, hogy társuk a hányásában fekszik a mosdó előtt és hörög. Egyikük kikiabált az őrnek, hogy baj van, és amíg az őr a zárkához ért megbeszélték, hogy nem mondanak egymásra semmit és azt fogják előadni, hogy valaki más bántalmazta a zárkatársukat. A nappalos szolgálatot ellátó ápoló a zárkába érve megkezdte a férfi újraélesztését, de a rab életét már nem lehetett megmenteni. Kiderült, hogy az elhunyt rab négy nappal a halála előtt kérte, hogy helyezzék át másik zárkába. A kérvényét azonban még nem bírálták el, nyolc nap állt ugyanis a rendelkezésre.

Az orvos szakértők összesen 54 sérülést találtak az elhunyt rabon. Halálát fojtás okozta, életét az azonnali szakszerű orvosi ellátással sem lehetett volna megmenteni.

A Győri Ítélőtábla a mai napon meghozott végzésével helybenhagyta az elsőfokon eljáró Szombathelyi Törvényszék ítéletét. A táblabíróság a büntetés súlyosítására irányuló ügyészi és a büntetés enyhítésére irányuló vádlotti és védői fellebbezéseket sem tartotta alaposnak. Egyetértett a törvényszékkel abban, hogy május 11-én történt bántalmazás után az elkövetők tudatának át kellett fognia: a további, fokozódó bántalmazás már a zárkatársuk halálához vezet. Azaz a cselekményük csak emberölésnek és nem testi sértésnek minősíthető.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink