Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-16 21:48:00

Az MTA professzora árulta el, kik is azok a kipcsakok

Az Orbán Viktor által emlegetett népcsoportról eddig keveset lehetett hallani, de kiderült, hogy csak azért, mert egy másik néven ismerjük őket.

 

Sok magyarban van kipcsak vér – mondta Orbán Viktor Bakuban, a Türk Tanács ülésén. A miniszterelnök azt is hozzátette, hogy a magyarországi kipcsakoknak mindenkori elnöke Nurszultan Nazarbajev volt kazah elnök. 

A jelenlévők közül nem mindenki tudja, de Magyarországon vannak kipcsakok. Sok magyarban van kipcsak vér. Ezeknek van önkormányzatuk. És Nazarbajev elnök úr a mindenkori elnöke a magyar kipcsak törzseknek is. És minden évben küldünk is neki üzenetet, amikor a kipcsakok éves gyűlése van Magyarországon

- mondta a miniszterelnök.

A kijelentés sokakat meglepetésként ért, mert erről a népcsoportról viszonylag keveset hallottunk. Még a Magyarságkutató Intézet sem nyilatkozott Híradónknak a témáról, végül Vásáry István, az MTA professzora mondta el, kik azok a kipcsakok. Kiderült, hogy egy nomád törzsszövetségről van szó, amely kelet-európa és nyugat-ázsia területén élt, a térképen látható kiterjedésben.

Vásáry István elmondta, a török népek és nyelvek egy csoportját nevezik kipcsaknak, tehát egy eredeti hatalmas török törzsszövetség leszármazottait. Egy másik korabeli nevük volt a kun, és a magyar forrásokból így ismerjük. Tehát mikor valaki először azt mondja, hogy kipcsak, a legtöbben nem tudják, hogy mi ez, egyszerűen a kunokról van szó.

A történész azt is kifejtette, hogy a kipcsakok a tatárjárás elől menekültek Magyarország területére Ázsiából. Kun nemzeti önkormányzat azonban hazánkban például a némettel és a szlovákkal ellentétben, nem létezik.

Matolcsy György még 2012-ben egy lakossági fórumon tett olyan kijelentést a magyarok és a japánok rokonságával kapcsolatban, ami azóta is vita tárgyát képezi. Akkor arról beszélt: a magyarok büszkék arra, hogy Ázsiából jöttek, ezt a kijelentést pedig alá is támasztotta. Azt mondta, „kisgyermekeink fenekén százból harmnincnak 6 hétig kis piros pont van, mint a japán kisgyermekeknek.”

A jegybankelnök azt is hozzátette: ezt japán tudósoktól hallotta.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink