Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-15 08:26:00

Kormányszóvivő: Borkai “pártbeli státusza” változik, de maradhat Győr polgármestere

A kormányszóvivő tegnap este megerősítette: Borkai Zsolt ma délelőtti sajtótájékoztatóján bejelentést tesz, és “a pártbeli státusza” változik. De maradhat Győr polgármestere, “mégiscsak demokráciában élünk” - mondta Hollik István. Az atv.hu-nak fideszesek azt mondták: Borkai “emberileg is ellehetetlenült”, az lenne a legjobb, ha az alpolgármestere vinné helyette a városi ügyeket.

Kormányszóvivő: Borkai “pártbeli státusza” változik, de maradhat Győr polgármestere
Hollik István, kormányszóvivő

Borkai Zsolt ma délelőtt kiáll a nyilvánosság elé, 11 órakor Győrben sajtótájékoztatót tart. Ezen egyoldalú bejelentést tesz, nyilván azt, hogy kilép a Fideszből.

Tegnap napközben írtunk arról többször is, hogy Orbán Viktorék rövidre zárják a szexvideós botrányba keveredett Borkai ügyét. A párt elnöksége még hétfőn felajánlja neki, hogy lépjen ki a Fideszből, ha ezt nem teszi meg, a párt etikai bizottsága eljárást indít és azonnal kizárják.

Azonban, mint megírtuk, polgármester maradhat - legalábbis egy ideig. Egyrészt, mert a győriek minden információ birtokában választották meg, másrészt, mert az alkotmányos szabályok szerint fél után lehet csak új polgármester-választást kitűzni. Addigra a Fidesz új jelöltet építhet fel Győrben.

Tegnap este a Magyar Nemzet azt írta, hogy Kövér László és Kubatov Gábor már beszélt is Borkaival, és a polgármester ma kilép a Fideszből.

Hollik a Hír Tv-ben: a győri választók véleményét tiszteletben tartják

A győriek véleményét tiszteletben tartják, “de ettől függetlenül vannak erkölcsi vonatkozásai a Borkai faktornak, amellett nem lehet elmenni szó nélkül” - mondta tegnap este Hollik István kormányszóvivő a Hír Tv-ben megerősítve: Orbán Viktor megkérte Kövér Lászlót, Kubatov Gábort és Kósa Lajost, hogy üljenek le Borkai Zsolttal.

Ez a találkozó megtörtént, és a találkozó eredményéről kedden Borkai Zsolt be fog számolni - mondta Hollik István, hozzátéve: Borkai Zsolt mai bejelentése a pártbeli státuszát érinti. Arra, hogy marad-e Borkai Győr polgármestere, a kormányszóvivő azt mondta: mégiscsak demokráciában élünk, azt nem lehet mondani, hogy a győriek nem voltak minden ismeret birtokában, amikor döntöttek. Nem tehetnek mást, minthogy a győri választópolgárok véleményét tiszteletben tartják.

A Borkai-faktor végigsöpört az országon

Borkai “kizárása” elkerülhetetlen volt, a Fidesz-KDNP “morális integritása” miatt is. Másrészt, a Borkai faktor végigsöpört az országon, ennek tulajdonítják, hogy Budapesten, de országosan is megbukott a NER.

“Száműzzük”

Formálisan polgármester maradhat Borkai, de magas rangú fideszes forrásaink azt mondják, “emberileg elképzelhetetlen”, hogy ellássa az önkormányzat élén napi szinten a feladatait, beleértve a reprezentációs részét is.

“Semmi tekintélye nem maradt, hogy vezet le például egy testületi ülést?” Az lenne a legjobb, ha az alpolgármestere vinné helyette a városi ügyeket, “ő pedig száműzné magát a Maldív szigetekre vagy a horvát vizekre” - fogalmazott szarkasztikusan az egyik kormányzati ember, aki minősíthetetlennek nevezte, “az egészet”, azt pedig fájdalmasnak, hogy a Borkai-hatás miatt “egy nagyszerű városvezető, Tarlós István bukott meg” például.
Ajánlom

További belföldi híreink