Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-15 21:30:00

BRFK: Szinte biztosan nem hibázott a Hableány kapitánya

A Budapesti Rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese, Pál Adrián szerint a szakértői vélemények azt támasztják alá, hogy a Viking Sigyn kapitánya lehetett a felelős a tragédiáért.

Legkorábban november 10-én emelhet vádat az ügyészség a dunai hajókatasztrófa ügyében a Viking Sigyn kapitánya ellen. Az ukrán férfit összesen 36 rendbeli bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják. A rendőrség külön eljárásban vizsgálja a másik szállodahajó, a Viking Idun kapitányának, és legénységének felelősségét is, segítségnyújtás elmulasztása miatt.

Pál Adrián Híradónknak azt mondta,

a Viking kapitánya tett tanúként is vallomást, és a gyanúsítás során is tett különböző vallomásokat: egész egyszerűen ő nem vette észre a Hableányt. Ő erre hivatkozik, és nem látta azt, hogy előtte közlekedik egy hajó, és hogy elsodorja.

A rendőrség október 10-én vádemelési javaslattal átadta a nyomozást az ügyészségnek, ám másnap az ügyészség azt közölte: a Viking kapitányának telefonját megvizsgáló első igazságügyi szakértő – aki korábban határozottan állította, hogy az ukrán férfi adatokat törölt a készülékről – tévedett. Az ukrán kapitány ügyvédje, Tóth M. Gábor akkor híradónknak azt mondta: be is adta a szabadlábra helyezési kérelmet. Úgy fogalmazott,

az egyik legfontosabb letartóztatási okot, amire az ügyészség az indítványát alapította, és amire a bíróság elrendelte a kényszerintézkedést, az ügyészség beismerése szerint alaptalanul tették.

Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivője azt mondta, az ügyészség ezt az indítványt továbbította a bíróságra, és azt indítványozta, hogy ezt utasítsa el a bíróság, mivel álláspontjuk szerint a szökés-elrejtőzés veszélye továbbra is fennáll. Hozzátette, hogy van egyéb olyan ok is: a bizonyítás megnehezítése – nem az adattörlés ténye, hanem egyéb tények alapján -, amely indokolttá teszi a legsúlyosabb kényszerintézkedés fenntartását.

A Fővárosi Főügyészség szerint egy hónapja van a gyanúsítottnak és a védőnek arra, hogy az észrevételeket megtegye, vádemelésre csak ez után, vagyis legkorábban november 10-én kerülhet sor.

Május 29-én 21 óra 5 perckor, néhány méterrel a Margit híd előtt a Viking Sigyn szállodahajó utolérte, majd a vízbe borította a Hableányt. A másodpercek alatt bekövetkező tragédiát a 35-ből mindössze hét ember élte túl.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink