Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-15 20:19:00

Bíróság: Jogosan vitték ki a Ligetvédőket a Magyar Zene Háza építési területéről

A Ligetvédők szerint a rendőrség nem védte meg a gyülekezési jogukat, amikor 2018 augusztusában próbálták akadályozni az építkezést, de a bíróság jogerősen kimondta, hogy minden szabályosan történt.

Bíróság: Jogosan vitték ki a Ligetvédőket a Magyar Zene Háza építési területéről

A hvg.hu úgy értesült, hogy a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elkaszálta a Ligetvédők panaszát, így marad az a két rendőrségi szintet is megjárt döntés, amely szerint 

tavaly augusztus 27-én jogosan távolították el a Valton biztonsági őrei és a rendőrök a Magyar Zene Házának építési területéről az ott táborozó Ligetvédőket.

A rendőrség nem avatkozott közbe, és nem biztosította a Ligetvédők gyülekezési alapjogát, miután a területre demonstrációt hirdettek meg. Szerintük oszlatás sem történt, pedig ennek kellett volna megelőznie az intézkedést.

A bíróság szerint viszont törvényesen jártak el a biztonsági őrök, mert az építési engedély is jogosultságot jelent. Ilyenkor a rendőrségnek egy arányossági tesztet kellene csinálnia, hogy melyik jogosultság az erősebb, majd meghirdetnie az oszlatást, de ez elmaradt. A BRFK a Ligetvédők panaszát először azzal utasította el, hogy az építési terület nem közterület, és ezt hagyta jóvá az ORFK másodfokú állásfoglalása is. A Ligetvédők a Kúriához fordulnak felülvizsgálatért.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink