Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-14 19:35:00

Tíz nagyvárosnak lesz ellenzéki polgármestere, de a kistelepülések többségében továbbra is kormánypárti jelöltek győztek

A kistelepüléseken nagyrészt továbbra is a kormánypárti, illetve a független jelöltek kerültek ki győztesként a polgármesteri székekért vívott küzdelemben, a megyeszékhelyeken és a megyei jogú városokban azonban jóval több ellenzéki győzelem született, mint 2014-ben. Miskolcon és Gödöllőn annak ellenére sem nyertek a kormánypártok jelöltjei, hogy Orbán Viktor személyesen kampányolt mellettük.

„Nem egyszerűen csak köszönöm, hanem meghatódottan köszönöm a vidéki Magyarországnak azt a bizalmat, amit a mai napon is kifejezett Magyarország kormánya, és személyesen a mi irányunkba is„ - köszönte meg a miniszterelnök vasárnap éjjel azokat a szavazatokat, amelyeket a kormánypártok jelöltjei kaptak, Budapesten túl. A 23 megyei jogú városból 13-ban győztek a kormánypártok jelöltjei vasárnap, 10 nagyvárosnak azonban ellenzéki polgármestere lesz, illetve – ahogy Szegedenek - ellenzéki polgármestere marad.

Botka László ugyanis a kemény kampány ellenére is az ötödik ciklusát kezdheti meg a napfény városában.

„Ez a kampány Szegeden olyan volt, mint korábban, és én erre számítottam. Én Szeged városáról beszéltem, a Fidesz pedig rólam, és mindenféle műbalhékat próbált kelteni. Nem igazából értem, hogy miért gondolták, hogy ha ez korábban nem működik, akkor most működni fog” – nyilatkozta Botka László, az MSZP polgármestere.

Tíz év után újra ellenzéki városként látható a térképen a baranyai megyeszékhely: Pécsett több, mint 16 ezer szavazattal győzte le a Fidesz kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó jelöltjét, Vári Attilát Péterffy Attila, a Mindenki Pécsért Egyesület jelöltje.

„Összefoglalóan, kőkemény melóval, nagyon sok izzadságcseppel, de taroltunk és én büszke vagyok a pécsi szavazókra, hogy ránk szavaztak és bizalmat szavaztak az építkezésnek a felvirágozásnak” – mondta Péterffy Attila, Pécs megválasztott polgármester

Szeptember végén még a hazaárulózást is bevetette Szombathelyen az ellenzéki jelölt ellen a korábbi honvédelmi miniszter, Nemény András azonban vasárnap mégis nyerni tudott, az Éljen Szombathely! Ráadásul az önkormányzatban is többséget szerzett.

„Én nem azt mondanám, hogy túlnyertük magunkat, itt Szombathelyen van egy biztos többségünk, ami azért jó, mert minden, amiről beszéltünk korábban , az keresztülvihető és számon kérhető rajtunk és nem hivatkozhat arra senki, hogy mi ezt nem tudjuk megcsinálni – árulta el Nemény András, Szombathely megválasztott polgármester.

A megyei közgyűlések tekintetében azonban nincs változás: az ország 19 megyéjéből mind a 19-ben marad a fideszes többség.
 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink