Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-14 14:00:00

Fideszes zakó, ellenzéki sikerek: így látják külföldön a tegnapi választást

Először szenvedett komoly veszteségeket a Fidesz, és egyúttal Orbán Viktor a 2010-es hatalomra kerülése óta – így összegezhető a külföldi lapok beszámolója a vasárnapi önkormányzati választásról. Kiemelik az ellenzék új stratégiáját, ami 2022-ben is fejtörést okozhat a kormánypártoknak, de Borkai Zsolt szexvideóját is, ami egyfajta katalizátorként hatott a magyar választókra.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a NER 2010-es megalakulása óta először érte sikerélmény az ellenzéket. A főpolgármesteri cím mellett az összeállt ellenzék a kerületek többségét, a fővárosi közgyűlést, a képviselői posztok többségét, a megyei jogú városok egy részét is bezsebelte.
Bár a Fidesz hatalma továbbra is stabil, a váratlan győzelemre a világsajtó is felkapta fejét és több helyen is kiemelt hírként foglakoztak azzal, ami a vasárnapi önkormányzati választáson történt Magyarországon.

Komoly fejtörés 2022-re?

A The Guardian emlékeztet, hogy az ellenzék új stratégiával vágott neki a választásnak, a szavazás pedig ennek tesztjeként is felfogható volt. Mint írják, az együttműködés – a tegnapi eredményekből kiindulva – a 2022-es parlamenti választáson is komoly kihívást jelenthet Orbán Viktornak. A lap egyébként azt is megjegyzi, hogy Karácsony Gergely egy masszív negatív kampány ellenére húzta be a fővárost, és részben emiatt ez volt az első komolyabb vérveszteség, ami Orbánt érte a 2010-es hatalomra kerülése óta.

Török és lengyel párhuzam

A Bloomberg is megemlíti, hogy Karácsony Gergely a legfontosabb győzelmet aratta vasárnap, ugyanakkor hozzátették, hogy nemcsak ő ért el sikert, a Fidesz ugyanis a fővárosban és négy nagyvárosban is bukott. A politikai tér megváltozását illetően a lap megemlíti a Borkai Zsoltról kikerült történetet is, ami alaposan felforgatta a hazai közéletet a választást megelőző pár hétben. A Bloomberg szerint a civil társadalom szétverése és a hazai média központosítása ellenére a magyarok egy jelentős része még így is ellenzi Orbán Viktor politikáját. A portál párhuzamot von Törökországgal és Lengyelországgal is, míg előbbiben az ellenzék a nagyvárosok jórészét bezsebelte helyi választáson, addig Törökországban Isztambult veszítette el Erdogan.

Budapest a középpontban

A Euronews közben arra is kitért a fővárost illetően, hogy az ellenzék a közgyűlésben is többséget szerzett, és megjegyezték, hogy Budapest a magyar lakosság ötödét adja, miközben több mint egyharmadát adja a gazdasági teljesítménynek.

Budapest elvesztése mellett a Deutsche Welle (DW) a megyei jogú városokat emeli ki, és emlékeztet arra, hogy az ellenzék tíz nagyvárosban is sikert ért el, miközben ez a szám 2014-ben még csak három volt.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink