Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-13 16:38:00

Zajlik az önkormányzati választás, a legtöbb politikus már szavazott

Rekord részvétel mellet zajlik az önkormányzati választás. Óriási izgalmak várhatóak ezen az estén az egész országban. Karácsony Gergely este ünneplésre készül. Tarlós István pedig úgy nyilatkozott: nem akar csatateret a városházán.

Feleségével érkezett a miniszterelnök a választókerületébe. Orbán Viktor szerint az elmúlt harminc évben ez volt a leginkább a helyi jelöltekre összpontosító kampány. „Rendben van, hogy van egy megválasztott kormányunk, de legalább ilyen fontos, hogy az emberekhez közel álló és közel található ügyekben olyan emberek járjanak el, akik élvezik a köz bizalmát. Tehát, alkalmas emberek, alkalmas feladatra. Ez volt a mi jelszavunk, és ez volt a mi programunk is” – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán megszólalt Borkairól

Orbán Viktort kérdezték Borkai Zsolt ügyéről is. „Azt gondolom, hogy a győriek elmondják erről a véleményüket ma, én meg majd hétfőn” - mondta.

Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc a gyerekeikkel érkeztek a voksolásra. Dobrev Klára azt mondta: abban bíznak, hogy több helyen is kikapnak a Fidesz jelöltjei. A DK elnöke szerint a korábbi évek tapasztalatai alapján nem érdemes jósolni a mostani önkormányzati választás részvételi adataiból. „Volt, amikor a magas választás az ellenzéknek kedvezett, volt, amikor a kormánypártnak, ezért aztán volt, amikor el is tévedtünk ebben az elemzésben, tehát a legjobb az, ha ez alapján nem jósolunk semmit” – elemezte röviden Gyurcsány.

Az MSZP elnöke Pécsen adta le a szavazatát. Tóth Bertalan szerint most valódi esély van a változásra. „Esély arra, hogy az ellenzék szövetségben, Budapesten, a fővárosi kerületekben, a nagy városokban, a megyei jogú városok zömében, kis településeken is, együtt közösen összefogva küzdenek azért, hogy leváltsák a Fidesz helytartóit” – véli az MSZP elnöke.

A Jobbik frakcióvezetője, Jakab Péter Miskolcon azt mondta: nemcsak az önkormányzatokról szól ez a választás, hanem Magyarország egészéről.

Főpolgármester-jelöltek

Főpolgármester-jelöltek a szavazás napján: Tarlós István arról beszélt, fontos, hogy határozott kezekben maradjon a város. Karácsony Gergely komoly tétekben fogadott, hogy győzni fog. Puzsér Róbert azt mondja, a választás demokratikus, de a kampánnyal gond volt. Berki Krisztián pedig még most is úgy érzi, holnaptól ő lesz a főpolgármester.

Tarlós István nagyjából egy percet töltött a függöny mögött, aztán feleségével közösen bedobta a voksokat az urnába. „Most az a tét, hogy határozott kezekben maradjon a város, vagy átvegye a helyét egy határozatlan, tétova káosz, a célom, hogy Budapest egy élhető, fejlődő gyarapodó nyugodt város legyen, nem akarok csatateret a városházán” – jelentette ki Tarlós.

Jó pár kerülettel odébb Karácsony Gergely is szavazni volt. Ő a feleségével, és a gyerekekkel érkezett. Az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje szerint az elmúlt 9 évben a főváros folyamatosan engedett a kormánynak, csorbítva az önkormányzatok lehetőségeit. Arra a kérdésre, hogy ünnepelni fog-e este, úgy válaszolt: komoly tétekben fogadott, hogy győzni fog, úgyhogy ez így is lesz.

Puzsér Róbert Budán voksolt, ő azt mondta a választás demokratikus, szerinte nem ezzel volt a gond. „Ez a választás nem a szavazófülkékben, meg nem az urnákban, meg nem a szavazatszámláláskor van meghekkelve, hanem a kampány során, meg a nyilvánossághoz való hozzáféréskor, a médiafelületek elosztásakor, és a hirdetési felületek elosztásakor van meghekkelve a választás” – vélekedett a független jelölt.

Berki Krisztián pedig még mindig magabiztos volt. „Én leszek a főpolgármester, tehát cserélünk: Tarlós Istvánt elküldjük nyugdíjba, holnap pedig akkor átveszem a fővárost” – szögezte le.

Az első adatok várhatóan este 8-kor érkeznek majd, a fővárosban először a főpolgármester-választás adatait összesítik majd.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink