Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-14 05:09:00

Súlyos pofonba szaladt bele a Fidesz

Váratlan és kifejezetten nagy pofonba szaladt bele a Fidesz a 2019-es önkormányzati választáson. Elvesztette a főpolgármesteri tisztséget, megalázó vereségeket szenvedett el a kerületekben és (kisebb mértékben) a megyei jogú városokban. Egyedül a megyei közgyűlések összetételével vigasztalódhatnak a kisetelepüléseken elért jobb eredményeiknek köszönhetően.

Öt évvel ezelőtt a Fidesz óriásit nyert az önkormányzati választásokon. A választás eredményeként ők adtak a 23 kerületi polgármester közül 17-et, a 23 megyei jogú város közül 20-at, valamint mind a 19 megyei közgyűlés többségét, és Tarlós Istvánnak sikerült megtartania a főpolgármesteri címet.

A főpolgármesteri székért folytatott küzdelmet 2014-ben Tarlós István nyerte 49 százalékos szavazati aránnyal a 36 százalékot kapott Bokros Lajossal szemben (a jobbikos Staudt Gábor 7, az LMP-s Csárdi Antal 6, a liberális Bodnár Zoltán 2 százalékot kapott).

A fővárosi kerületek közül az első 12-ben, a XVI-XVII-XVIII-ban, valamint a XXI-XXII-ben győztek a fideszes jelöltek. A baloldal legerősebb budapesti bástyájában, a XIII. kerületben öt éve is Tóth József nyert (közel 70 százalékos eredménnyel). Rajta kívül a fővárosi kerületekben az Együtt-PM jelöltjeként Karácsony Gergely nyert Zuglóban (42,5 százalékkal), a DK-s Hajdú László Rákospalotán (44 százalékkal), az MSZP-s Gajda Péter Kispesten (60,5 százalékkal), az MSZP-s Szabados Ákos (54 százalékkal) Pesterzsébeten, valamint a független Geiger Ferenc Soroksáron (37 százalékkal).

Óriási pofon Budapesten…

Ehhez képest a mostani eredmény komoly Fidesz-vereségnek tekinthető: Karácsony Gergely egyértelmű győzelmet aratott Tarlós Istvánnal szemben Budapesten, de a kerületekben is egyértelmű az ellenzéki áttörés.

Ami Budapesten a legmeglepőbb: sorra születtek ellenzéki győzelmek a budai kerületekben. A párbeszédes V. Naszály Márta legyőzte az I. kerületben a fideszes Nagy Gábor Tamást, a II. kerületben az MSZP-s Örsi Gergely a fideszes Láng Zsoltot. Tizenhárom év után búcsúzik Óbuda polgármesteri tisztségétől a fideszes Bús Balázs, akit az MSZP-s Kiss László győzött le.

Szintén távozik Újpest polgármesteri tisztségéből Wintermantel Zsolt, aki helyett a momentumos Déri Tibor lesz a IV. kerület polgármestere.

Az V. kerületben Szentgyörgyvölgyi Péter legyőzte az MSZP-s Tüttő Katát, ám a VI. kerületben Soproni Tamás (Momentum) diadalmaskodott Hassay Zsófia fölött.

A VII. kerületben a DK-s Niedermüller Péter győzött a fideszes Vattamány Zsolttal szemben, és óriási meglepetésre Pikó András is győzött a VIII. kerületben Sára Botonddal szemben. Hatalmas győzelmet aratott az LMP-s Baranyi Krisztina a Ferencvárosban.

Kőbányán a fideszes Kovács Antal marad a polgármester, ám a XI. kerületben a DK-s László Imre legyőzte a fideszes Hoffmann Tamást. A XII. kerület polgármestere Pokorni Zoltán maradt, míg a XIII-ban a szocialista Tóth József győzött, elsöprő többséggel. Szintén baloldali győzelem született Zuglóban és Rákospalotán.

A külső kerületek közül a XVI-ban és a XVII-ben magabiztos Fidesz-győzelem született (előbbiben Kovács Péter, utóbbiban Horváth Tamás győzött), ám a XVIII-at elvesztették a kormánypártok – itt Szaniszló Sándor győzött Ughy Attila fideszes indulóval szemben. A XIX. kerületben győzött Gajda Péter (MSZP), míg a XX-at behúzta az MSZP-től a Fideszhez átállt Szabados Ákos. Csepelen és Budafokon fideszes jelöltek győztek (előbbiben Borbély Lénárd, utóbbiban Karsay Ferenc), míg a XXIII. kerületet elhódította a Fidesz az általa támogatott független jelölt, Bese Ferenc győzelme révén.

Ez azt jelenti, hogy míg 2014 után 17 fideszes, illetve 6 ellenzéki és független polgármestere lett a fővárosi kerületeknek, addig most 14 ellenzéki, illetve 9 fideszes, illetve Fidesz által támogatott független polgármester lesz a kerületekben.

… és egy valamivel kisebb a megyei jogú városokban

Szintén súlyos pofonba futott bele a Fidesz a megyei jogú városokban. Itt 2014-ben hatalmas győzelmet arattak a kormánypártok, a 23 megyei jogú város közül 20-ban ők adták a polgármestert – a kivétel Szeged, Salgótarján és Békéscsaba volt. Szegeden az MSZP-s Botka László, Salgótarjánban az azóta elhunyt, szintén MSZP-s Dóra Ottó, Békéscsabán pedig a jobbikos támogatású független Szarvas Péter nyert (utóbbi most már fideszes támogatással indult).

Ehhez képest most a helyzet a következő: Szegedet és Salgótarjánt most is elvitték a szocialisták (Botka László és Fekete Zsolt), ám számos más megyei jogú városban is áttörtek az ellenzéki erők: Veres Pál nyert Miskolcon, Mirkóczki Ádám Egerben, Csőzik László Érden, Pintér Sándor Dunaújvárosban, Péterffy Attila Pécsen, Nemény András Szombathelyen, Szűcsné Posztovics Ilona pedig Tatabányán.

Ez pedig azt jelenti, hogy a 23 megyei jogú város közül 10-ben nyertek ellenzéki jelöltek.

A Fidesz annyival vigasztalódhat, hogy a megyei közgyűléseket megtartotta. Ám ez mit sem változtat azon, hogy 2006 óta a jelenlegi kormánypárt az első komoly pofonba szaladt bele egy országos választáson.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink