Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-13 22:54:00

Ha Karácsony bebiciklizik hozzá, Orbán Viktor tárgyal-e vele? - a kormányszóvivőt kérdeztük

Az van “a nyerő oldalon”, akit a településen élők többsége megválasztanak - válaszolta Hollik István az atv.hunak adott villáminterjúban arra, hogy a miniszterelnök ad-e pénzt majd az ellenzéki Budapestnek ? A kormányszóvivö szerint most már az a kérdés, hogy “az ellenzéki városvezetők hajlandóak lesznek-e együttműködni a Fidesz–KDNP-kormányzattal”.

Ha Karácsony bebiciklizik hozzá, Orbán Viktor tárgyal-e vele? - a kormányszóvivőt kérdeztük

Orbán Viktor azt mondta Gödöllőn és Miskolcon is, hogy azokkal az önkormányzatokkal tud együttműködni a kormány, pénzt adni,  akik a “nyerő oldalon” vannak, azaz kormánypárti vezetésűek. Tarlós István már gratulált Karácsony Gergelynek, és ellenzéki többségű lesz a Budapest. Milyen együttműködést lehet így elképzelni a kormány és a főváros között?

 – A Fidesz–KDNP-kormány, azt már többször is elmondtuk, együttműködésre törekszik mindenkivel, minden városvezetővel.

De a miniszterelnök szavaiból az derült ki: nem kell itt ellenzékieskedni, aki a nyerő oldalon van, annak tud pénzt adni.

 – De hát az van a nyerő oldalon, akit a településen élők többsége megválaszt, nem? Hát az a nyerő, ő nyeri a választást.

Akkor úgy kell érteni Orbán Viktor szavait, hogy a győztessel tud együttműködni és a győztesnek tud pénzt adni?

 – Igen. Ő lesz a város vezetője, és a Fidesz–KDNP-nek az az érdeke, hogy minden település fejlődjön. Nekünk a tapasztalatunk ugyanakkor az, a magyar kormány tapasztalata az, hogy nehezebb volt az együttműködés azon települések esetében, akiket ellenzéki polgármester vezetett. De ez nem a magyar kormány hibájából történt, mi mindenkivel keressük az együttműködés lehetőségét. De azoknál a településeknél, ahol ellenzéki városvezetés van, ott ez nehezebb.

Karácsony Gergely korábban azt nyilatkozta még tavaly, ha ő nyer, bebiciklizik Orbán Viktorhoz a Miniszterelnökségre. A miniszterelnök fogadja majd Budapest megválasztott főpolgármesterét holnap, vagy a héten?

 – Először tárgyalásról majd a miniszterelnök úr dönteni fog.

De a kérdésem az volt, hogy az ellenzéki főpolgármesterrel a minisztelnöknek le kell-e ülnie tárgyalni? Mert akkor ő is a “nyerő oldalon” van, ugye ?

 – Erről majd a miniszterelnök úr dönteni fog értelemszerűen.

Az elképzelhető, hogy nem lesz semmilyen kommunikáció a miniszterelnök és Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely között?

 – Erről, mindenről a miniszterelnök fog dönteni. Azt, hogy mi a magyar kormány, a Fidesz–KDNP alapállása, már számos esetben bizonyítottuk. Szeged nagyon fontos fejlesztéseket nyert meg úgy, hogy ellenzéki a városvezetés, és ha jól látom az adatokból, az is marad.

Botka László és a lézerközpont...

 – Például, igen, de most már több fejlesztési is volt azóta Szegeden. A miniszterelnök maga is például, a lézerközpont átadásán ott volt. A Fidesz–KDNP-kormány, az együttműködésre kész és hajlandó. Az a kérdés, hogy a városvezetők hajlandók-e ugyanerre. Tehát, nem az a kérdés, hogy Orbán Viktor mit fog csinálni, ö Magyarország miniszterelnöke, azt tudjuk, mit fog csinálni. Ő együttműködik mindenkivel, Botka Lászlóval is együttműködött. Az a kérdés, hogy az ellenzéki városvezetők  hajlandóak lesznek-e együttműködni a Fidesz–KDNP-kormányzattal.

Az elképzelhető, hogy egy kétharmados törvénymódosítással hatásköröket vonnak el a fővárostól és a kormányhoz helyeznek át, ha ellenzéki többség lesz a Fővárosi Közgyűlés ?

 – Én nem tudok semmilyen tervről.

Nincsenek ilyen előkészített javaslatok az asztalfiókban?

 – Én nem láttam semmi ilyesmit.

Arra mi az ön válasza, hogy a botrányhős Borkai Zsolt megnyeri a polgármester-választás Győrött, viszont a botrány hatása mindenhol máshol lerontotta a fideszes indulók esélyeit, a fővárosban is.

 – Borkai Zsoltról a győriek döntöttek, a győriek véleményét tiszteletben kell tartani. Aztán, amint a miniszterelnök úr mondta, majd miután a győriek döntöttek, azután a Fidesz–KDNP is el fogja mondani, az elnöke el fogja mondani a véleményét Borkai Zsoltról.

A Borkai-hatás rombolta le ennyire a fideszes eredményeket, Budapesten a Tarlós Istvánét, és országosan másokét?

 – Hát,azt majd az elemzők kikutatják.

Ajánlom

További belföldi híreink