Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-11 14:30:00

Macron, Orbán és von der Leyen változó brüsszeli térképe

Macron figyelmeztette von der Leyent, hogy “baj lehet” a francia uniós biztos-jelölttel, de Ursula von der Leyen mégis Sylvie Goulardt választotta. Most, hogy Trócsányi László és Goulard után a román kormány is megbukott, kérdés, hogy von der Leyen hogy rendezi át Brüsszelben a bizottsági térképet?

Macron, Orbán és von der Leyen változó brüsszeli térképe

Ezekben az órákban fogadja munkaebéden Emmanuel Macron Orbán Viktort az Élysée-palotában. A tárgyalást megelőzően az Elysée-palota kertjében rövid sajtónyilatkozatot tartottak. Aztán nyilván aktuális, forró brüsszeli témák is az asztalra kerülnek.

Az egyik legfontosabb kérdés lehet, hogy Macron és Orbán - Brüsszelben nekik tulajdonították a csúcsjelöltek elkaszálását és ezáltal Ursula von der Leyen jelölését bizottsági elnöknek - hogyan kezeli azt a “politikai földrengésnek” is nevezett helyzetet, hogy von der Leyen ígérete ellenére is megbukott brüsszeli meghallgatásán a francia uniós biztos-jelölt, Sylvie Goulard. Macron nem titkolta tegnap csalódottságát, sőt nyilvánosan elmondta, milyen beszélgetést folytatott a jelölés előtt a Bizottság elnökasszonyával, és azt is: figyelmeztette von der Leyent, hogy “baj lehet” a francia uniós biztos-jelölttel, hiszen ügyészségi vizsgálat is folyik ellene, de ő mégis Sylvie Goulardt választotta, és a fajsúlyos a belső piaci portfóliót szignálta rá. Az EP-képviselőket Goulard 48 oldalas írásos dolgozata sem győzte meg, míg a lengyel biztos-jelölt esetében - aki ellen az EU csalás elleni hivatala, az OLAF is vizsgálódott - elnézőbbek voltak, a pótvizsgázó Janusz Wojciechowskinak megadták a zöld jelzést, ő az agrárügyekért felelhet.

A francia biztos sorsa miatt csúsztatott von der Leyen

Brüsszeli források szerint von der Leyen Sylvie Goulard megválasztásától vagy elutasításától akarta függővé tenni minden további lépését, ezért csúszott minden.

A francia biztos bukása nem előzmény nélküli: a magyar biztos-jelölt, Trócsányi László a “nulladik” lépcsőn elbukott, azaz el sem jutott a főbizottság, a külügyi bizottság meghallgatásáig - holott a megválasztott bizottsági elnök ígéretet tett a magyar félnek is, hogy azon “átmegy”. A román jelölt, Ravena Plumb is hasonló sorsra jutott, ráadásul a romány kormányválság miatt a szociáldemokrata kormány jelöltjei lekerülnek a napirendről. Arról ellentmondásos hírek keringtek Brüsszelben is a napokban, hogy Ursula von der Leyen eleve visszadobta a Plumb után megnevezett jelöltet, Dan Nicát, állítólag a nemek aránya miatt. "Megerősíthetem, hogy a román kormány hétfőn küldött egy levelet. Ebben szerepel egy jelölt neve, akit korábban már meghallgatott a megválasztott elnök, akkor azonban nem rá esett a választása" - nyilatkozta egy brüsszeli illetékes még szerdán.

De akkor a Bizottság szóvivője azt nyilatkozta: "Magyarország és Románia jelöltje kapcsán az eljárás folyamatban van". Tegnap viszont munkatársunk kérdésére a kormányinfón Gulyás Gergely azt mondta: mivel hivatalosan a kormány csak szerdán hagyta jóvá Várhelyi Olivér jelölését uniós biztosnak, Ursula von der Leyen még nem igazolta vissza, hogy elfogadja. Ami a portfóliócserét illeti: Gulyás Gergely azt erősítette meg, hogy von der Leyentől nem kaptak olyan jelzést - amiről a brüsszeli hírek szólnak -, hogy tárcacsere lenne, és a bővítés helyett a közlekedést szignálná végül a magyar biztosra.

Bővítés vagy közlekedés?

Goulard bukása mindent borított - fogalmaznak brüsszeli forrásaink, hozzátéve: ők azt valószínűsítik, hogy Várhelyi Olivér, mivel valóban nem politikai kinevezett, átmegy majd a bizottsági meghallgatásokon. Tudomásuk szerint a jelölt a Nyugat-Balkánból készül, azaz személyes találkozójukon nem kapott olyan jelzést von der Leyentől, hogy más tárcát kapna.

Egyik forrásunk szerint a magyar kormánynak akkor sem kellene nagyon elkeserednie, ha végül a közlekedést kapná Várhelyi, mert az “komoly terület, nagy költségvetéssel, és Kína szerepe miatt is fontos lehet”. 

Kérdés, hogy Macron és Orbán Viktor meg tudják-e keverni a brüsszeli kártyákat.

“Demokratikus és átlátható”

Tegnap közleményt adott ki Ursula von der Leyen azután, hogy az Európai Parlament három nagy pártcsaládjának – a szociáldemokraták, az Európai Néppárt és a Renew Europe – frakcióvezetőivel találkozott. Ebben Von der Leyen „demokratikus és átlátható eljárásnak" nevezte azt a folyamatot, amelynek során az általa javasolt 26 biztos-jelöltből hármat visszautasítottak az európai parlamenti bizottságok.

Kérdés, hogy a nem várt bonyodalmak után az Európai Parlament október 23-án dönt-e majd az új von der Leyen vezette Európai Bizottságról, és az feláll-e november 1-jén.

Ajánlom

További belföldi híreink