Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-11 06:30:00

Tavaly több mint 2500 embert ütöttek el az utakon

Két hónapra eltiltott a rendőrség a vezetéstől egy autóst, aki nem adta meg az elsőbbséget egy gödi zebránál egy idős férfinak. Baleset szerencsére akkor nem történt, de a rendőrség rendszeresen figyeli az ilyen és az ehhez hasonló eseteket. A gyalogosgázolások száma ugyanis nagyon magas: tavaly több, mint 2500 embert ütöttek el az utakon.

Tavaly több mint 2500 embert ütöttek el az utakon

Hétfőn délután a fővárosban gázolt el egy autós egy 54 éves asszonyt a péceli úton, egy kijelölt gyalogátkelőhelyen. A nő olyan súlyosan megsérült, hogy az életét már nem tudták megmenteni. A rendőrség épp október elején tett közzé egy videót egy szerencsés kimenetelű miskolci gázolásról – kifejezetten balesetmegelőzési céllal.

"Autóbalesetet okozó autós a balesetet megelőzően is szabálytalankodott már, hiszen átment már egy olyan zebrán, amikor a gyalogos már lelépett a zebrára, ekkor ugye nem szabadna neki tovább mennie, elsőbbséget kell biztosítania és hát a mellette lévő sávban lévő autós meg is állt é tovább hajtott és a következő gyalogátkelőnél megtörtént az ütközés" - mondta Janasoczki Attila a Borsod-Abaúj Zemplén megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A KRESZ szerint ugyan a gyalogátkelőhelyeket az autósoknak mindig úgy kell megközelíteniük, hogy biztonságosan meg tudjanak állni, a gyakorlatban ez azonban sokszor nem sikerül.

Az ATV Híradója egy lámpás gyalogátkelőnél vizsgálta meg, mennyire engedékenyek az autósok. Első próbálkozásra a hatodik autó állt meg a zebrán. Tíz perc után tíz jogosítványt lehetett volna elvenni az elsőbbségadási szabályok elmulasztása miatt.

A gyalogosok biztonsága azonban nem csak a rendőrökön, és az autósokon múlik.

"Nagyon sok gyalogos úgy van vele, hogy a zebrán alapvetően elsőbbsége van, ezért ő lelép, teljesen mindegy, hogy jön-e autó, vagy nem jön autó. Ez így azért nem száz százalékosan igaz, érdemes ezért gyalogosként megfontolni, hogy ha egy autó elé lelépünk, akkor minden esetben mi fogjuk a rövidebbet húzni"- myilatkozta az ATV Híradójának Gál Tamás, a bpiautosok.hu társalapítója.

Az őszi idő beköszöntével a gyalogosokra leselkedő veszély egyre nő, így a szakemberek arra figyelmeztetnek: az ilyenkor gyakran előkerülő esernyők, kapucnik a gyalogosok számára is holtteret képezhetnek. A mobiltelefonokat pedig – legalább az úttesten történő áthaladás idejéig – célszerű elfelejteni.

Tavaly több mint 2500 embert ütöttek el az utakon

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink

Kapcsolódó cikkek, videók