Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-10 06:10:00

Szíria: Elindult a török offenzíva a kurdok ellen

Törökország elindította a katonai offenzívát Szíria északi részén. Biztonsági övezetet akarnak létrehozni, és ide telepítenék a szíriai menekülteket. Előtte azonban ki akarják onnan füstölni a Washingtonnal szövetséges kurdokat, akik az Iszlám Állam sok terroristáját tartják fogva.

Szíria: Elindult a török offenzíva a kurdok ellen

Már kedd este látni lehetett a török offenzíva előkészületeit, amikor teherautókon szállították a páncélozott járműveket a szíriai határra. Szerdán a törökök támadásba lendültek, és robbanások rázták meg a Törökországgal határos szír területeket.

A török légi csapások is intenzívvé váltak, de ez látszólag nem rémisztette meg a civil lakosságot, pedig ők is veszélybe kerültek. Hivatalos közlések szerint a török elnök telefonon adta ki a parancsot a szíriai offenzíva elindítására.

Recep Tayyip Erdogan mikroblogján közölte, hogy a szíriai hadsereggel közösen hajtanak végre műveletet Szíria északi részén a kurd erők és az Iszlám Állam terroristái ellen. A cél megakadályozni azt, hogy terrorfolyosó jöjjön létre Törökország déli határainál – fogalmazott Erdogan.

Ankara biztonsági zónát akar létrehozni, ahová át tudnák helyezni a Törökországban lévő több mint három és fél millió szíriai menekült jelentős részét.

Megindult a szárazföldi hadművelet is

A török védelmi minisztérium szerda este bejelentette, hogy a hadsereg megindította a szárazföldi műveleteket is Északkelet-Szíriában a Béke Forrása nevű hadművelet keretében.

Az NTV török hírtelevízió katonai forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a török csapatok négy oszlopban a szíriai Rász-el-Ain és Tell-Abjad településeknél lépték át a határt. Az offenzíva tehát azon a két ponton folytatódik, amelyre délután óta már a tüzérség és a légierő is csapásokat mért. Rász-el-Ain és Tell-Abjad mintegy 120 kilométerre van egymástól.

"Hátba szúrták a kurdokat"

Az amerikai elnök a hétvégén folytatott telefonbeszélgetést török hivatali kollégájával.

Donald Trump ez után jelentette be, hogy kivonják az amerikai erőket Észak-Szíriából. A kurdok úgy látják, hogy amerikai szövetségeseik hátba szúrták őket.

"Felszólítjuk az emberi jogi szervezeteket, az Európai Uniót és az ENSZ-t, hogy akadályozzák meg a török támadást. Mindenki, aki nem száll vele szembe, az támogatja a törököket" – mondta Ahmed Músza, a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők szóvivője.

Elpusztítani a török gazdaságot?

A kurdok három napos általános mozgósítást rendeltek el Északkelet-Szíriában. Az amerikai elnököt saját táborából is sokan bírálták a csapatkivonás miatt. Donald Trump később azzal fenyegetett, hogy elpusztítja a török gazdaságot, ha a török hadsereg túlzásokba bocsátkozna Észak-Szíriában.

Indul a török offenzíva a kurdok ellen

 

Ha a szíriai török hadműveletek "nem lesznek emberségesek", akkor Washington tönkreteszi a török gazdaságot - jelentette ki Donald Trump. Az elnök az újságírók nógatására sem kívánta részletezni, hogy mit ért azon, ha egy katonai hadművelet "nem humánus", de ha ez így lesz - mondta -, akkor "eltörlöm (Törökország) gazdaságát". Trump az egyik újságírónak válaszolt így, aki arról faggatta: mit tesz, ha a törökök "eltörlik" a Föld színéről a szíriai kurdokat.

"A szankcióknál sokkal többet teszek majd" - mondta, és hozzáfűzte, hogy tavaly ugyanezzel a fenyegetéssel sikerült elérnie Ankaránál Andrew Brunson amerikai tiszteletes szabadon bocsátását.

Nem segítettek Normandiánál

Donald Trump visszautasította azokat a felvetéseket, miszerint az amerikai csapatok kivonása és ezzel az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcban az amerikaiak szövetségeseiként harcoló kurdok cserbenhagyása után az Egyesült Államoknak nehéz lesz szövetségeket kötnie. "A szövetségek könnyen létrehozhatók" - mondta. Aztán azt hangoztatta, hogy a kurdok "a saját földjükért" és a saját jól megfontolt érdekeik miatt harcoltak együtt az amerikai katonákkal a dzsihadisták ellen. Megjegyezte továbbá, hogy a kurdok nem segítették az Egyesült Államokat a második világháborúban. "Nem segítettek bennünket Normandiánál". Elemzők rámutattak: a kurdok öt országban élnek és nincs önálló államuk. Legnagyobb lélekszámban jelenleg Irán, Irak, Szíria és Törökország - a valahai Kurdisztán - területén élnek.

"Nagyon nagy szívességet tettünk egy csomó országnak"

A sajtóbeszélgetésen Trump ismét panaszkodott arra, hogy a Szíriában éppen a kurdok által fogva tartott, európai származású dzsihadistákat az európai országok nem akarják visszafogadni. Az Iszlám Állam legyőzésére és terroristáik elfogására utalva azt hangoztatta: "nagyon nagy szívességet tettünk egy csomó országnak, erre ezek az országok nem akarják visszafogadni őket". Figyelmeztetett: ha bármelyik dzsihadista szabadlábra kerül, akkor "Európába fog menekülni". Megjegyezte ugyanakkor, hogy a legveszélyesebb terroristákat "kiemelték", de azt nem akarta részletezni, hogy ez a gyakorlatban mit jelent.

Szankcionálnák Erdoganékat

A sajtóbeszélgetés után nem sokkal a szenátusban bejelentették: kétpárti megállapodással megszületett az a törvénytervezet, amely szankcionálni tervezi a török politikai vezetést, beleértve Recep Tayyip Erdogan államfőt, és az ország hadi és energetikai szektorát. A törvényjavaslat, amelyet Lindsey Graham republikánus és Chris Van Hollen demokrata párti szenátor vezetésével dolgoztak ki, befagyasztaná a török vezető politikusok esetleges amerikai javait és vízumkorlátozásokat vezetne be török kormányzati tisztségviselőkre.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink