Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-10 08:27:00

Kósa is megszólalt Borkai-ügyben! “Karakter autodafé”, de le fog ez csengeni

“Karater autodafénak” minősítette Kósa Lajos a Borkai-botrányt, de nem értelmezte pontosan, hogy mit ért ez alatt. A kilépett győri jobbikosokra hivatkozva a Hír Tv-ben azt állította: a lejárató kampányt Borkai ellen a DK megrendelésére folytatja az ellenzéki együttműködés. “De le fog ez csengeni” - jósolta.

Kósa is megszólalt Borkai-ügyben! “Karakter autodafé”, de le fog ez csengeni
Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, és az önkormányzati választásokért felelős kampányfőnök

Kósa Lajos nem lepődött meg, hogy ilyen mélyre jutott a kampány, hogy mint a műsorvezető felvezette a kérdését, “rengeteg hazugság is volt eddig”. A politika törvényszerűségei miatt ilyen durva a kampány - mondta Kósa a Hír TV-ben tegnap este.

“Csillogó brazil csatárok” - kontra ellenzék

A kampány durvaságát Kósa Lajos, aki már a Fidesz alelnöke, és az önkormányzati választásokért felelős kampányfőnök is, úgy magyarázta el: ha van egy “csillogó brazil csatárokkal felszerelt” labdarugó csapat és van egy teljesen tehetségtelen rosszabb labdarúgócsapat, “akkor a rosszakról lehetett sejteni, hogy összevissza fognak rugdosni”, mert nem tudnak mást.

Az ellenzéknek az előző kampányokban sem volt programja, “sem vállalható személyiségei” nem voltak, sem politikai üzenetük nem volt. “Meg is buktak, nem kicsit, hanem nagyon, ‘18 tavaszán is és ‘19 tavaszán is” - mondta. Szerinte most sincs programja az ellenzéknek, nincs olyan személyiség közöttük, aki a kampányban legalább azt el tudta volna hitetni, “hogy konyít valamit az önkormányzatisághoz”. Ezért is lehetett tudni szerinte, hogy az ellenzék “elképesztően brutális kampányt fog folytatni”. És ez be is következett.

“Minden videót belülről hoztak ki”

Kósa Lajos a műsorban azt állította, hogy a két hete kiszivárgott Karácsony hangfelvételt is “ők hozták nyilvánosságra nyilvánvalóan, hiába vagdalkoznak mindenféle hülyeséggel”, és mondanak öt-hat verziót arra, hogy az hogyan készült, játszótéren, magánbeszélgetésen, vagy elnökségi ülésen.

karácsony gergely főpolgármester-jelöltKarácsony Gergely főpolgármester-jelölt

Kósa szerint napnál világosabb, hogy az ellenzéki oldalon minden ilyen videót “belülről hoztak ki”, a kispesti videót is. Mint mondta, annak is van logikája - utalt a szocialista Lackner Csaba-féle videóra -, hogy az egész politikai elitre vonatkoztatva akarták láttatni, hogy “hú, milyen zűrzavar van itt”. Ha mindenkit besároznak, nem tűnik fel annyira, hogy politikai mondanivaló híján vannak - hangoztatta Kósa a műsorban, és Karácsony Gergely főpolgármester-jelölti programját úgy írta le, hogy a fővárosban “lesz egy hatalmas őserdő, benne meg egy kórház”. De - hívta fel a figyelmet - sem az őserdő ültetés nem önkormányzati feladat, sem a fekvőbeteg-ellátás, a kórházak. Tarlós István viszont projektekről beszél, és arról, hogy milyen lesz a munkamegosztás a kormány és a főváros között - állította.

Kósa Lajos azt is mondta, hogy a Fideszre leadott szavazatok száma az EP-választáson több volt, mint az ellenzéki pártokra leadott szavazatok összeadva.

Győr? Az ellenzék már el is elveszítette

Az összellenzéki indulásról, illetve arról, hogy Győrben négy jobbikos lépett vissza, Miskolcon pedig az LMP-s jelölt, Kósa “elgondolkodtatónak” nevezte, hogy még el sem kezdődött a szavazás, de az ellenzék már el is veszítette, mert például Győrben “mínusz hat hellyel indulnak”, a négy jobbikos visszalépése miatt a kompenzációs listáról is veszítenek ugyanis 2 helyet. Kósa szerint a jobbikosok azért hagyták el az ellenzéki koalíciót Győrben, mert a DK-s közös polgármester-jelöltjük, “ez a hölgy alkalmatlan, teljesen vállalhatatlan” - mondta Glázer Tímeáról. Mint mondta, mélyen felháborította a jobbikosokat az a lejárató kampány, “amit Borkai ellen a DK megrendélésére folytat ez az együttműködés”. Ezt ők mondják - állította Kósa a műsorban a kilépett jobbikosokra hivatkozva.

A miskolci LMP-s kilépésről pedig azt mondta, hogy “ott meg rájöttek arra, hogy Veres Pál Gyurcsány és a régi MSZP embere, és ennek semmi köze a civil együttmüködéshez”. A szombathelyi ellenzéki polgármester-jelölt pedig szerinte, csak látszólag civil jelölt, hiszen az MSZP megyei elnöke. “Ki veszi azt be, hogy ő civil lenne?” - mondta Kósa. Szerinte azért is folytat az ellenzék olyan durva kampányt, hogy ezt valamilyen módon elfedjék.

A Borkai videókról

A műsor végén a Borkai-videók is szóba kerültek. Arra, hogy “vége van-e ennek az ügynek”, Kósa azt válaszolta: nem, mert itt látszik, hogy “ez egy karater autodafé”, amit az ellenzék rendez, mert azt hiszik, hogy ez Győrben segít nekik.

borkai zsolt, győr polgármestereBorkai Zsolt, Győr polgármestere

De Kósa szerint, ha valaki egy kicsit is tud számolni, akkor rájön, hogy “mínusz 6 helyet nem lehet behozni” - tért vissza a jobbikos kilépések miatti hat ellenzéki képviselői hely elvesztésére. Ezt a helyzetet szintén egy focihasonlattal illusztrálta: olyan ez, mintha még el sem kezdődött volna a meccs, de az egyik csapatból már hat játékost kiállítanak. “Akkor hogy lesz ez nekik kilencven percig”?

Le fog ez csengeni

Arra, hogy mire számít, a következő napokban mi fog történni Győrben, Kósa Lajos azt prognosztizálta: “le fog ez csengeni”.

Aztán, mint mondta, egy klasszikust idéz, a szocialista Tóbiás Józsefnek egy régi kiszivárgott mondását, miszerint “semmi nem számít, majd a végén járunk a bíróságra, és kifizetjük a büntetést”. Ez érvényesül szerinte most is, “csak Tóbiás már nem Teneriféről oktatja őket, hanem kiszervezik a kampányokat”.

Néhány ellenzéki párt “beleáll a földbe”, eltűnik

Kósa összességében úgy értékelt, hogy az látszik, hogy az ellenzéknek semmi nem drága, mert ők úgy fogják fel a mostani küzdelmet, hogy ez a harc lesz a végső, ha most sem nyernek, végük van.

“Mondjuk, néhány ellenzéki párt tényleg beleáll a földbe, eltűnik, nem lesznek embereik” - magyarázta Kósa Lajos, az LMP-t említve elsősorban, de a Momentumot is. A Jobbikról azt mondta, hogy az “szétfoszlik”, Miskolcon nem lehet olyan emberrel találkozni szerinte, “aki közösséget vállalna ezzel a Jobbikkal”. Mit tud egy korábban nyilas-szövegekkel operáló párt és egy szélsőliberális párt elegye képviselni? - vetette fel Kósa.

Kinek kedvez a magas részvétel?

Arra, hogy Karácsony Gergelyék minden ellenzéki szavazót szeretnének elvinni az urnákhoz vasárnap, és magas részvételre számítanak, Kósa végül azt mondta, hogy nem lesz szerinte 55-60 százalékos a részvétel vasárnap. De emlékeztetett, hogy a 2018-as parlamenti választáson is magas volt a részvétel, és az nekik kedvezett, újabb kétharmaduk lett.

Ajánlom

További belföldi híreink