Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-10 13:56:00

Klímavészhelyzet kihirdetésére készülnek a Momentum megválasztott politikusai

Ha megválasztják őket, akkor már az első ülésen klímavészhelyzetet hirdetnek a momentumos polgármesterek – hangzott el a párt sajtótájékoztatóján. A megválasztott képviselők is előterjesztésben lobbiznak majd a zöld akciótervük mellett.

Klímavészhelyzet kihirdetésére készülnek a Momentum megválasztott politikusai
Soproni Tamás polgármesterjelölt

Megválasztásuk esetén már az első önkormányzati ülésen klímavészhelyzetet hirdetnek a momentumos polgármesterek – derült ki a párt három budapesti polgármesterjelöltje által – Soproni Tamás, Déri Tibor és Havasi Gábor – tartott sajtótájékoztatón. Emellett a megválasztott képviselőik is be fogják nyújtani az erre vonatkozó előterjesztést, ezzel is a fenntartható önkormányzatokat felé tennének lépéseket.

A Momentum összes polgármester- és képviselőjelöltje hitet tett a zöld akcióterv mellett, azaz: minden önkormányzat nulla kibocsátású lesz 2050-ig.

Kidolgozzák az önkormányzati klímastratégiát is, illetve már 2019-től a minimális karbonkibocsátásra fognak törekedni. Továbbá a körforgásos gazdasági modellre való átállást tervezik, mert hisznek abban, hogy ez növelni fogja a gazdasági növekedést.

A párt közölte: a zöld gazdaság új munkahelyeket teremt és felkészíti a helyi gazdaságokat a XXI. századi kihívásokra. A lakossági energiahatékonysági programokat is támogatják, ezzel növelve az energiahatékonyságot. A panelprogram újraindítása mellett az önkormányzati ingatlanokat is felújítják majd.

Az is elhangzott, hogy klíma- és közlekedésbarátan fejlesztenek, aminek lényege, hogy bizonyos településfejlesztési elveket követve támogatják a biciklis és gyalogos közlekedést.

Végül pedig az is szóba jött, hogy a klímaváltozás veszélyeitől is megvédenék a lakókat, a kánikula ellen ugyanis fásítással, zöld homlokzatokkal, ivókutakkal és könnyen fenntartható zöldfelületekkel harcolnának.


atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink