Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-11 06:08:00

Elképesztő találkozás: „Én nem tudtam, mindig azt hittem, én vagyok az egyetlen"

Rendkívüli találkozáson lehetett ott az ATV stábja. A 94 éves Fahidi Éva, és a 93 éves Graber Shlomo élete szorosan összekapcsolódik. Mindketten túlélték a holokausztot, mindkettejüket Auschwitzba deportálták, de eddig még sosem találkoztak egymással.

Elképesztő találkozás: „Én nem tudtam, mindig azt hittem, én vagyok az egyetlen"

Fahidi Éva zongoristának készült, de nem lett az. Volt építőipari segédmunkás, gépkezelő, kitanulta a külkereskedelmet, és bár - mint mondja - nem táncművész, de élete minden mozzanatában ott van a tánc.

Graber Shlomo festőművész és író, sokáig Izraelben élt, ma már feleségével Svájcban van az otthonuk.

Látszólag két teljesen eltérő életút, ami a XX. század egy tragikus időszakában mégis összekapcsolódott.

Fahidi Éva 18 éves és 5 hónapos, míg Graber Shlomo 17 éves volt, amikor az addig biztonságos otthonból deportálták őket. Mindketten családjukkal kerültek a marhavagonokba, a holokausztot azonban Fahidi Éva nagynénjével, Graber Shlomo pedig édesapjával élte túl.

„Egyszer csak észreveszem, a szelekció, ahogy volt, hogy a mamám, és még négy gyerek, és a nagymamám egybekapják magukat és hirtelen eltűnnek, nem látod azt, hogy mi történik, és eltávolodtak. Nem is tudtam nekik egy szót se mondani, egy búcsúszót, vagy valamit, sajnos az volt az utolsó, amikor láttam őket” – emlékezett vissza Graber Shlomo.

„Azt tudni lehetett, hogy a gázkamrában egy domb keletkezett. Először a leggyengébb emberek haltak meg, azoknak a hulláján másztak fel a többiek, és a legerősebb ember volt hullahegy tetején, mert ő bírta legtovább, ő halt meg utoljára. Ugyanígy, mint a libák, kapkodtak levegő után” – elevenítette fel a történteket Fahidi Éva.

Ők ketten most először találkoztak az ATV Híradójának kamerája előtt.

„Én nem tudtam, mindig azt hittem, én vagyok egyetlen. Most hallottam, hogy itt van az Éva is. Örülök, hogy találtam még egy sorstársat” – fogalmazott Graber Shlomo.

„Mindenki testvér, és mi tudunk valamit, ő meg én ketten, amit nem tud senki más csak az, aki ott volt” – mondta Fahidi Éva.

Fahidi Éva a háború után sokáig nem ment vissza Auschwitzba, de az elmúlt években nyolcszor is járt ott, Graber Shlomo azt mondja: soha többet nem megy oda.

Holokauszt túlélők találkoztak kameránk előtt

 atv.hu

 

Ajánlom

További belföldi híreink