Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-11 05:10:00

Gyerekek és kismamák veszélyben? Kritikus a levegő minősége a budapesti kórházaknál

Kritikus a levegő minősége a budapesti kórházak környékén – ezt mondta a Greenpeace vegyianyag-szakértője az ATV Start című műsorban. Simon Gergely szerint ezzel a legvédtelenebbek, vagyis a gyermekek és kismamák kerülhetnek veszélybe. A szakember arról is beszámolt, hogy van olyan hely, ahol gyakorlatilag folyamatosan rossz minőségű a levegő minősége.

Gyerekek és kismamák veszélyben? Kritikus a levegő minősége a budapesti kórházaknál

Kritikus lehet a légszennyezettség több, gyermekeket, kismamákat és tüdőbetegeket ellátó egészségügyi intézmény bejáratának környékén. Ez derült ki a Greenpeace friss mérési eredményeiből.

A szervezet tíz fővárosi egészségügyi intézménynél vizsgálta a légszennyezettséget 2019. augusztus 29. és szeptember 19. között.

Ezzel kapcsolatban Simon Gergely azt mondta az ATV Start című műsorban, hogy korábban iskolák környékén mérték a levegő szennyezettségét. A legtöbb országban a politikusok és városvezetők reagáltak és pozitív intézkedést hoztak a helyzet segítésére, illetve a szennyező járműveket is elkezdték kitiltani a városokból.

Budapesten eközben csak szavakban reagálnak, érdemi lépések nincsenek – tette hozzá. Ezt követően döntötték el – folytatta a Greenpeace vegyianyag-szakértője –, hogy azokon a helyeken mérnek majd, ahol a legérzékenyebbek fordulnak meg, vagyis, akikre a legnagyobb mértékben hat a légszennyezettség.

Összegezve elmondta, minden eddiginél rosszabb eredményt kaptak és valóban kritikus az a mérés, amelyet a fővárosi kórházak környékén mértek. Mint mondta, három hétre olyan csöveket raktak ki, amelyek a levegő nitrogén-dioxid-szennyezettségét mérik.

A városi környezetben szerinte egyértelműen a közlekedés a szennyezettség fő forrása, majd emlékeztetett, hogy egyébként kötelezettségszegési eljárás is van Magyarországgal szemben a küszöbértékek túllépése miatt.

A SOTE nőgyógyászati klinikájánál például a három hét alatt mért átlagérték még a 24 órás határértéket is meghaladta, ami annyit jelent, hogy valószínűleg szinte folyamatosan törvénysértő szint feletti volt a levegőszennyezés.

Mint mondta, az éves határértéket tartanák a minimum szintnek, de tíz helyszínből csak egy volt elfogadható ebből a szempontból.

Ezt alátámasztják azok az adatok is, hogy nemcsak világszerte, de Budapesten is drasztikusan nő az asztmás megbetegedések száma. A politikusoknak eközben nincs érdemi lépésük, ami a helyzet segítését célozná.

A legtöbb nyugati, de orosz nagyvárosban, sőt, Bukarestben is azt látják megoldásnak, hogy elkezdték kiszorítani a régebbi, szennyező járműveket.

Itthon azonban nem reagálunk a trendekre Simon szerint, és bár sok helyen a régi dízel járműveket szorítják ki a városokból, addig nálunk az utóbbi másfél évtizedben megduplázódott a számuk.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink