Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-09 15:06:00

Holtverseny, szoros küzdelem - dübörög a kampány

Folyamatosan frissülő hírek!

A köztársasági elnök október 13-ára, vasárnapra tűzte ki a helyi önkormányzati általános választásokat. Az önkormányzati választás során több mint 8 millió – pontosan 8 millió 32 ezer – választópolgár összesen több mint 17 ezer mandátum sorsáról dönt.

 • Gyurcsány: „tisztességes hazafi” a Borkai-botrány kirobbantója

  október 12.szombat 12:01

  A DK elnöke az ATV Híradójának reagált a Borkai-botrány kirobbantója körüli találgatásokra. Sokan tudhattak a Borkai-botrány során felszínre került, feltételezett korrupciós ügyekről – ezt mondta Gyurcsány Ferenc az ATV Híradójának azon kérdésére, hogy tudtak-e kormánypárti és ellenzéki oldalon a győri botrány nyomán felszínre került, feltételezett korrupciós ügyekről. Hozzátette azonban: DK-s aktivisták és elnökségi tagok nem voltak a hajón (mármint a dubrovniki jachton, ahol a felvételek készülhettek – a szerk.).

  Ami kiderült, az Gyurcsány szerint a Fidesz köreiből vagy Borkai köreiből derülhetett ki – tette hozzá a DK elnöke.

  Arra a kérdésre, hogy mit szól a médiában felbukkanó feltételezésekhez, amelyek szerint a DK áll az ördög ügyvédje blog mögött, Gyurcsány úgy reagált: az utóbbi 10 napban világos lett ,hogy ami napvilágra került, az közügy és nem magánügy. A DK elnöke úgy látja: ha valaki ilyen súlyos, sok tekintetben undorító közügy nyilvánosságra hozatalában közreműködik, a helyesen cselekszik, meg kell neki köszönni és az illető – Gyurcsány Ferenc így látja – egy tisztességes hazafi.

 • Két polgármester-választás marad el

  október 12.szombat 09:21

  Jelölt hiányában elmarad két polgármester-választás vasárnap: a Zala megyei Lakhegyen és a Veszprém megyei Balatonszepezden időközi választáson dönthetnek a településvezető személyéről. Jelölt hiányában nem lehet vasárnap képviselő-választást tartani a Baranya megyei Apátvarasdon, a Zala megyei Lakhegyen és a Győr-Moson-Sopron megyei Rábaszentandráson. Ezeken a településeken a helyi választási bizottság időközi választást fog kiírni, feltehetően a jövő év elejére.     

  A Nemzeti Választási Bizottság 2715 települési nemzetiségi választást írt ki, ezek közül a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu szombati adatai szerint 2188-at tudnak megtartani, azaz 527 települési választás elmarad, nem lehet megtartani továbbá két területi szintű (azaz megyei) választást sem. A jelöltek nyilvántartásba vétele után 498-an léptek vissza, ebből 173-an a polgármester-jelöltségtől, valamint 300-an a képviselő-jelöltségtől, ebből 62-en egyéni választókerületben, tízezer lakosnál nagyobb településen és 238-an egyéni listán, tízezer lakosnál kisebb településen. A nemzetiségi választástól 259 jelölt lépett vissza.     

  Az önkormányzati választáson kilenc, a nemzetiségin hat nyilvántartásba vett jelölt meghalt. A szavazólapokat nyomtató ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. 25 millió darab szavazólapot nyomtatott, ebből az önkormányzati választásra 23,3 millió darabot, a nemzetiségi választásra pedig 1,7 millió darabot. A nyomda nyolcféle szavazólapot készített a vasárnapi választásra: polgármesterit, főpolgármesterit, egyéni listásat, egyéni választókerületit, megyei közgyűlésit, valamint települési, területi és országos nemzetiségi szavazólapokat.

 • A lezárt névjegyzékben 8 millió 25 ezer 372 választópolgár szerepel

  október 12.szombat 08:53

  A pénteken lezárt hivatalos névjegyzékben 8 millió 25 ezer 372 választópolgár szerepel, ennyien vehetnek részt a vasárnapi önkormányzati választáson. Öt évvel ezelőtt a lezárt névjegyzékben 8 millió 170 ezer választópolgár szerepelt. A jegyzők pénteken zárták le a névjegyzékeket, a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu szombat reggeli adatai szerint a lezárt névjegyzékben 8 025 372 választópolgár szerepel, közülük 7 884 240 magyar állampolgár. A szavazati joggal rendelkező választópolgárok között továbbá 26 132 bevándorolt, letelepedett vagy menekült is van, míg a tartózkodási engedéllyel rendelkező uniós állampolgárok 115 000-en vannak.

  A választók közül 29 130-an átjelentkezéssel, bejelentett tartózkodási helyükön szavaznának vasárnap. A legfiatalabb választópolgár 2003. augusztus 1-jén született, ő és 38 ezer első szavazó társa a szavazatszámláló bizottságoktól vasárnap mobiltelefonhoz rögzíthető tartót kap. A legfiatalabb, 16 éves választópolgár házasságkötéssel szerzett nagykorúságot; a neméről - személyiségi jogokra hivatkozással - a választási szervek nem adhatnak tájékoztatást. A legtöbb első szavazó a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbátor 1-es számú szavazókörében adhatja le szavazatát.

  A legkisebb létszámú szavazókör a Zala megyei Iborfia, ahol 13 választópolgárt várnak vasárnap az urnához.     A legtöbb átjelentkező a XI. kerület 14-es szavazókörében van, 233. A 3177 település közül 2651-en tartanak vasárnap nemzetiségi választást is, a nemzetiségi választópolgárok száma pedig 318 ezer. Öt évvel ezelőtt 240 ezer nemzetiségi szavazó regisztráltatta magát a szavazás előtt. Egyetlen helyen, Budapest XI. kerületében, Újbudán tartanak mind a 13 nemzetiségnek választást: a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a roma, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán választópolgárok helyi és országos szavazólapot is kapnak, a szlovén kivételével pedig területit (kerületit) is.

 • Több mint 145 ezerrel kevesebben szavazhatnak ősszel, mint öt éve

  október 12.szombat 08:40

  Mintegy 145 ezerrel kevesebben szerepelnek az őszi önkormányzati választás névjegyzékében, mint öt évvel ezelőtt - derül ki a Nemzeti Választási Iroda szombati adataiból. A 2014-es önkormányzati választásnál a szavazás napján 8 170 413-an szerepeltek a választói névjegyzékben, vasárnap pedig 8 millió 25 ezer 372-en vannak rajta, vagyis öt év alatt csaknem 145 ezerrel (1,78 százalékkal) csökkent a választójogosultak száma. Két megye kivételével valamennyi megyében és a fővárosban csökkent a választójogosultak száma: a legnagyobb arányban, 4,69 százalékkal Békés megyében (301 ezer 87-ről 286 ezer 951-re), de 4 százaléknál nagyobb a csökkenés Tolna megyében (4,45 százalék), Nógrád megyében (4,2 százalék). Három százaléknál nagyobb a csökkenés Borsod-Abaúj-Zemplén megyében (3,95 százalék), Jász-Nagykun-Szolnok megyében (3,89 százalék), Baranya megyében (3,16 százalék), Zala megyében (3,13 százalék) és Heves megyében (3,04 százalék).     

  Arányaiban a legkevésbé Szabolcs-Szatmár-Bereg megye választóinak száma csökkent: mindössze 3876-tal (0,85 százalék) szerepelnek kevesebben a névjegyzékben, mint öt éve (akkor 456 ezer 957, most 453 ezer 081 választásra jogosult szerepel a névjegyzékben).

  Két százalék fölötti a csökkenés Csongrád megyében (2,88 százalék), Veszprém megyében (2,9 százalék), Somogy megyében (2,7 százalék), Budapesten (2,45 százalék), Bács-Kiskun megyében (2,6 százalék) és Vas megyében (2,09 százalék). Egy százalék fölötti a csökkenés Komárom-Esztergom megyében (1,67 százalék), Hajdú-Bihar megyében (1,66 százalék) és Fejér megyében (1,24 százalék). Két megyében - Győr-Moson-Sopron és Pest - viszont nőtt a választójogosultak száma. A legnagyobb, 3,8 százalékos növekedést Pest megye produkálta: itt öt év alatt 37 885-tel nőtt a névjegyzékben szereplők száma 997 ezer 614-ről 1 millió 35 ezer 499-re. Győr-Moson-Sopron megyében egy százalék alatti - 0,54 százalék - a választójogosultak számának növekedése, itt 368 ezer 652-ről 370 ezer 644-re nőtt a választópolgárok száma.     

  A fővárosban 1 millió 367 ezer 945 választásra jogosult él, az összes választó valamivel több mint 17 százaléka, a legkisebb megyei választókerület Nógrád, ahol az összes jogosult valamivel kevesebb mint két százaléka (158 ezer 879 ember) él. A választás kitűzésekor, július 26-án 8 millió 48 ezer 619-en szerepeltek a névjegyzékben.

 • Rendkívüli nyitvatartás a kormányablakokban és okmányirodákban

  október 12.szombat 08:13

  Szombaton és vasárnap rendkívüli nyitvatartás van a kormányablakokban, okmányirodákban, hogy a lejárt személyi okmányok helyett újakat igényelhessenek a választópolgárok. A választási törvény szerint csak azok vehetnek részt a szavazáson, akik érvényes okmányokkal igazolni tudják magukat, és lakcímkártyájukat is magukkal viszik. Akiknél nincsenek ott a szükséges okmányok, azok nem voksolhatnak. Minden választásnál akadnak azonban olyanok, akik csak a szavazatszámláló bizottság előtt szembesülnek azzal, hogy lejárt valamelyik személyi okmányuk.

  A Miniszterelnökség korábban közölte: annak érdekében, hogy minden választásra jogosult szavazhasson az önkormányzati választáson, a választás hétvégéjén, szombaton és vasárnap rendkívüli nyitvatartási rend lesz érvényben a kormányablakkal, okmányirodával rendelkező településeken.

  A nyitva tartó kormányablakok és okmányirodák listája a https://kormanyablak.hu/hu/kormanyablakok-es-okmanyirodak-rendkivuli-nyitvatartasa-2019-oktober-1213 címen érhető el. Az érintett kormányablakok és okmányirodák szombaton 8 és 19 óra között, vasárnap 7 és 19 óra között tartanak nyitva.

 • Borkai, Gajda, Wittinghoff, Karácsony – botránysorozattal ért véget a kampány

  október 12.szombat 07:10

  Minden idők legkeményebb hazai kampánya ér véget a vasárnapi önkormányzati választással.

 • Tarlós: kiszámíthatóság, vagy bizonytalanság?

  október 11.péntek 21:12

 • Nikola Gruevski is szavazhat vasárnap

  október 11.péntek 18:38

  A vasárnapi önkormányzati választásra kiadott fővárosi és V. kerületi választói névjegyzékben egy Nikola Gruevski nevű választó is szerepel. A jegyzékekben szereplő hiányos adatok alapján ugyan nem lehet száz százalékos biztonsággal azonosítani a 49 éves férfit, de tény, hogy nemcsak a neve, de az életkora is megegyezik a volt macedón miniszterelnökével, aki a börtön elől menekült Magyarországra, ahol menedékjogot kapott.

  A névjegyzék alapján annyi tudható még, hogy a férfi a lakcím nélküli V. kerületi lakcímkártyával rendelkezik.

 • Németh Angéla: Van költségvetése a Tizenötödiknek

  október 11.péntek 18:10

  "Kilencedszerre sikerült: van költségvetése a Tizenötödiknek! Borkai Zsolt pártja, a Fidesz nélkül is győzött a józan ész. A képviselők többsége belátta, hogy nem zárhatja mulasztásos jogsértéssel a ciklust, a kerület érdeke előrébb való. Indulhat a kerületi fizetésemelési program, a CT-beszerzése, a zöld fejlesztések." - írja Németh Angéla Facebook-oldalán.

 • Párizs főpolgármestere Karácsony mellett

  október 11.péntek 17:57

  Párizs főpolgármestere a Twitteren Karácsony Gergely támogatása mellett állt ki. A szocialista Anne Hidalgo, a francia főváros első női vezetője azt írta: támogatásáról biztosítja Karácsony Gergelyt, akit a teljes ellenzék támogat. 

 • Világsztár az ellenzéki összefogás mellett

  október 11.péntek 17:56

  Meglepő posztot közölt Mark Ruffalo amerikai színész a Facebookon, aki a nagyközönség előtt leginkább Hulkként ismert a Marvel-filmekből. Ruffalo azt írta: a világ legnagyobb hősei azok a hétköznapi emberek, akik a demokráciáért küzdenek ott, ahol az veszélyben van. Szerinte a demokrácia ellenségei Washingtontól Budapestig megpróbálják megfélemlíteni és egymás ellen hangolni az embereket, igyekeznek félelmet ébreszteni a más nyelvet beszélő, más vallást követő vagy a máshonnan érkező emberek iránt. Mindezt azért teszik, hogy a nép hozzájáruljon korlátlan hatalmukhoz, a sajtószabadság, a bírói függetlenség korlátozásához és a közpénzek ellopásához. Ezt a forgatókönyvet használja Donald Trump és Orbán Viktor is, írja Ruffalo, majd így folytatja: a demokrácia elkötelezett híveként inspirálónak találja, ahogy a magyar ellenzék bátran összefogott a közös kampányban a demokrácia védelmében.

 • Mindenkié lesz Szombathely

  október 11.péntek 17:06

  Megválasztása esetén minden szombathelyivel együtt kíván dolgozni városáért Nemény András, az Éljen Szombathely! polgármesterjelöltje.

  Az ellenzéki politikus pénteki sajtótájékoztatóján emlékeztetett: az Éljen Szombathely! Egyesület által vezetett szövetség a ciklus utolsó évében többségbe került a közgyűlésben, ami szavai szerint lehetőséget adott arra, hogy sok mindent beváltsanak az ellenzékben tett ígéreteik közül.

 • Aláírásgyűjtésbe kezdett a Jobbik

  október 11.péntek 15:14

  "Hivatalosan is elindult a Jobbik “Mi Várunk” otthonteremtési-programjának országos nyomásgyakorló aláírásgyűjtése a lakhatási válság csillapítása érdekében, jelesül a magyar fiatalok életesélyeinek javítása érdekében!" - olvasható Z. Kárpát Dániel Facebook-oldalán.

  Mint írja: "Az akció célja, hogy a kormány számára egyértelművé tegyük, nem maradhat kezeletlenül az, hogy megfizethetetlenné válik tulajdonképpen minden magyar városban egy átlagos magyar fiatalnak az albérlet!."

 • Századvég: Tarlós 49, Karácsony 44 százalékon

  október 11.péntek 14:50

  A kampányidőszak végéhez közeledve továbbra is Tarlós István a legesélyesebb főpolgármester-jelölt, ugyanakkor a választást közvetlenül megelőző napok mozgósító tevékenységére a megszokottnál nagyobb hangsúly kerülhet - derül ki a Századvég Alapítvány friss választási előrejelzéséből, amelyet pénteken juttattak el az MTI-nek.

  A közvélemény-kutató azt közölte: természetes jelenségnek tekinthető, hogy az intenzív kampánytevékenység hatására a kampány utolsó napjaiban éleződik a verseny az egyes jelöltek között. Mérésük szerint a válaszadók 49 százaléka voksolna a regnáló főpolgármesterre, míg Karácsony Gergely támogatottsága 44 százalék, Puzsér Róbert jelenleg 6 százalékon áll, Berki Krisztiánra pedig mindössze a válaszadók 1 százaléka szavazna.

  A voksolásig hátralévő napokban kulcsszerepe lesz a mozgósító tevékenységnek, melyben a kormánypártok általában eredményesebbek, azonban a kampány során aktivizálódó protest szavazók megjelenése jellemzően az ellenzéki jelölteknek kedvez - mutattak rá.

  Az adatfelvétel október 9-10-én, 800 fő megkérdezésével történt.

 • Nem indult eljárás

  október 11.péntek 11:28

  Közleményben cáfolta pénteken a Legfőbb Ügyészség, hogy Polt Péter, a vádhatóság vezetője eljárást kezdeményezett Vári Attila, a kormánypártok pécsi polgármester-jelöltje ellen.

 • A rendőrség feladata vasárnap

  október 11.péntek 11:11

  A rendőrség kiemelt feladata az október 13-ai helyhatósági választások biztosítása - mondta az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyettese pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

  Halmosi Zsolt a helyi önkormányzati képviselők, polgármesterek és a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásához kapcsolódó rendőrségi feladatokról szólva közölte: a választás napján jogszerű, szakszerű, arányos, gyors, határozott intézkedéseket várnak el a rendőröktől.

  A rendőrség pártsemlegesen, politikai befolyástól mentesen, a jogszabályok adta keretek között végzi tevékenységét a választás előtt alatt és után is - hangsúlyozta.

 • Zöld borítékba zöld szavazólap

  október 11.péntek 11:11

  A nemzetiségi szavazatot tartalmazó zöld borítékba csak a nemzetiségi választás zöld szavazólapjait tegyék a választók - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke pénteken Budapesten.

  Pálffy Ilona a sajtótájékoztatóján elmondta: ha a helyi önkormányzati választás fehér szavazólapjai a zöld borítékba kerülnek, nem lehet figyelembe venni őket az eredménymegállapításnál. A nemzetiségi választópolgárnak a zöld, nemzetiségi szavazatot tartalmazó borítékot le kell ragasztania, különben a szavazat érvénytelen - jelezte. A zöld borítékba tett fehér szavazólapokat nem lehet figyelembe venni az eredménymegállapításnál - tette hozzá.

  Rádi Péter, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke közölte: az NVB szerdán fogadott el iránymutatást a kérdésben; eszerint az esetleges eredmény elleni jogorvoslatok során a Kúria fogja megítélni, hogyan kell a zöld borítékba kerülő fehér szavazólapokat kezelni.

 • Három ok, amiért Bajnai Karácsonyt támogatja:

  október 11.péntek 10:59

 • Ma nyomtatják ki a szavazóköri névjegyzékeket

  október 11.péntek 07:17

  A helyi választási irodákban ma délután nyomtatják ki a vasárnapi önkormányzati és nemzetiségi választás szavazóköri névjegyzékeit. A nyomtatás előtt a jegyzőknek még át kellett vezetniük a névjegyzékekben az addig beérkezett mozgóurna-igénylési kérelmeket. A választópolgárok péntek 16 óráig igényelhetnek mozgóurnát a jegyzőktől személyesen vagy ügyfélkapuval. Csak az átvezetést követően láthatnak neki a jegyzők a 10 278 szavazókör névjegyzékének kinyomtatásához.

  A voksoláson 8 millió 26 ezer választópolgár vehet részt, mintegy 318 ezren a nemzetiségi választáson is voksolhatnak, mivel felvetették magukat a nemzetiségi névjegyzékbe. A szavazás lebonyolításához szükséges iratokat és kellékeket - a szavazóköri névjegyzéket, a mozgóurnát igénylők jegyzékét, a szavazólapokat, a borítékokat, jegyzőkönyveket - a szavazatszámláló bizottság elnöke (egy szavazókörös településen a helyi választási bizottság elnöke) szombaton veszi át a helyi választási irodától. A dokumentumok őrzéséről a szavazás napjáig a helyi választási iroda vezetője gondoskodik.

 • Lázár János elárulta, mi lett a második otthona

  október 10.csütörtök 18:30

  A volt miniszter szerint Makó 2030-ra jobban fog hasonlítani egy osztrák kisvárosra, mint a környékbeli települések bármelyike. További részletek itt elérhetőek.

 • MSZP-s képviselő feljelentése alapján nyomoznak a pécsi fideszes jelölt ügyében

  október 10.csütörtök 18:20

  Pár nappal az önkormányzati választás előtt derült ki, hogy Vári Attila egy verekedési ügyben elhangzott tanúvallomása miatt feltett kérdést feljelentésként értékelt a legfőbb ügyész és továbbította a rendőrség felé. Részletek itt.

 • Fidesz: "az alkalmatlan Karácsony beszél, aki tönkretette Zuglót"

  október 10.csütörtök 18:14

  Nevetséges, hogy az az alkalmatlan Karácsony beszél, aki tönkretette Zuglót és összeborult azokkal a Gyurcsányékkal" - mondta Böröcz László, a a Fidesz frakcióvezető-helyettese az ellenzéki főpolgármester-jelölt csütörtöki sajtótájékoztatójára reagálva. További részletekért kattintson ide.

 • Tarlós megerősítette: szombat estére hívta össze a közgyűlést

  október 10.csütörtök 17:15

  Tarlós István főpolgármester az atv.hu-nak megerősítette: valóban szombat este 9 órára hívta össze a fővárosi közgyűlést. További részletekért kattintson ide.

 • Karácsony Gergely: Budapestet ki kell venni a NER fogságából

  október 10.csütörtök 16:55

  Budapest "NER-telenítését" ígéri Karácsony Gergely az önkormányzati választás után. A főpolgármester-jelölt öt pontban foglalta össze az erről szóló elképzeléseit. Részletek itt.

 • A kutatók kivétel nélkül Tarlóst látják a befutónak

  október 10.csütörtök 16:08

  Szoros versenyben ugyan, de a legutóbbi közvélemény-kutatások egyaránt Tarlós István győzelmét vetítik előre a fővárosban.  További részletekért kattintson ide.

 • A Párbeszéd a horvát hatóságoknál is feljelentést tesz a Borkai-ügyben

  október 10.csütörtök 13:20

  A Párbeszéd a magyar és a horvát hatóságoknál is feljelentést tesz a Borkai-ügyben. A párt frakcióvezetője egyúttal kezdeményezi a Magyar Olimpiai Bizottságnál, hogy vonják meg a győri polgármester olimpiai bajnoki járadékát.

  Szabó Tímea csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, a Győr-Moson-Sopron megyei főügyészséghez fordulnak, mert a sajtóban feltárt ügyek alapján felmerül a gyanú, hogy a győri polgármester környezetéhez tartozó emberek törvénytelen pénzügyi ügyleteket hajtottak végre. A hatóságok hallgassák ki Borkai Zsoltot és az összes olyan szereplőt, akik ezekben az ügyletekben érintettek lehetnek! - követelte. Részletek itt.

 • Tízezerrel többen jelentkeztek át, mint öt éve

  október 10.csütörtök 10:58

  Több mint 29 ezren jelezték szerda délután 16 óráig, hogy vasárnap nem a lakóhelyükön, hanem bejelentett tartózkodási helyükön akarnak szavazni - derül ki a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu csütörtök reggeli adataiból. Öt évvel ezelőtt 18 ezer átjelentkezéssel szavazó volt. Részeletek itt.

 • Medián: hajszálnyival előzi Tarlós Karácsonyt

  október 10.csütörtök 10:36

  Az Index megbízásából a Medián is kihozta legfrissebb számait a főpolgármester-jelöltek népszerűségét illetően. Tarlós vezet ugyan a biztos szavazók körében, de hibahatáron belüli az előnye a jelöltet választani tudó biztos szavazóknál: 48-47 százalékkal előzi az ellenzéki kihívót, Karácsony Gergelyt.

  A kérdésre, miszerint kire szavaznának a főpolgármester-választáson, a válaszadók 25 százaléka nem tudott vagy nem akart válaszolni. Tarlós Istvánra a teljes népesség 35 százaléka, Karácsony Gergelyre 34 százalék szavazna, míg Puzsér Róbertet 5, Berki Krisztiánt 1 százalék választotta. Részletek itt.

 • Újabb felvételek a kispesti MSZP botrányban

  október 10.csütörtök 08:43

  Üzletnek tekintik a politikát a kispesti szocialista politikusok – állítja a Magyar Nemzet. A lap szerint Lackner Csaba kispesti képviselő egy hangfelvételen arról beszél, hogy sokkal több pénzt lehetne keresni, ha övék lenne a Demokratikus Koalíció kerületi szervezete.

  A felvétel szerint Gajda Péter a kerület polgármestere szorgalmazta ezt évekkel ezelőtt. További részletek azonban nem derültek ki belőle. Lackner szerint az ellenzéki összefogás több pártjának tagjai veszélyt jelentenek Gajda Péterre, mert új, pénzéhes politikusok kompromittálhatják a polgármestert. 

 • Debrecen: Polgári engedetlenséghez nyúlt az ellenzék

  október 10.csütörtök 07:44

  A debreceni ellenzéki összefogás szerint a Fidesz plakátjai törvénytelenül vannak kifüggesztve, ezért polgári engedetlenségi akcióba kezdenek.

  Ahogy közleményükbe írják: „nem fogjuk lehajtott fejjel, szótlanul és eszköztelenül tűrni, hogy az állampárt helytartói, a Fidesz megerőszakolja, az ujjai köré csavarja a jogot!” Továbbá azt is megjegyzik, hogy a DK-MSZP-Párbeszéd-szolidaritás molinói addig maradnak, amíg a Fidesz el nem tünteti az összes „törvénytelen plakátját”.

 • Publicus: Tarlós és Karácsony holtversenyben áll

  október 09.szerda 18:07

  A Publicus intézet legfrissebb felmérése szerint egyaránt 48 százalékon áll Tarlós István és Karácsony Gergely is. Részletek itt.

 • Zuglói önkormányzat: a kerület gazdálkodása átlátható és stabil

  október 09.szerda 17:59

  Zugló gazdálkodása átlátható és stabil, hitele és kifizetetlen számlái nincsenek, a fizetőparkolás napi 1 millió forint nyereséggel működik - közölte a zuglói önkormányzat szerdán az MTI-vel a Fidesz frakcióvezetőjének szavaira reagálva. Részletek itt.

 • DK: Indítson hivatalból vizsgálatot az ügyészség a Borkai-hálózat korrupciós ügyeiben!

  október 09.szerda 17:45

  A Demokratikus Koalíció szerint az elmúlt napok oknyomozó cikkei és nyilvánosságra került információi tökéletesen megmutatták, hogy Borkai Zsolt maffiamódszerekkel szállta meg Győrt és telepedett rá a város pénzére. Részletek itt.

 • Karácsony azt ígéri, hogy talpra állítja a fővárosi egészségügyet

  október 09.szerda 17:40

  Karácsony Gergely azt ígéri, hogy főpolgármesterként, a fővárosi önkormányzattal és kerületekkel közösen, olyan rendszert hoz létre, amelynek az egyik legfontosabb feladata a budapesti egészségügy talpra állítása lesz. Részeltek itt.

 • Főpolgármesteri Hivatal: értelmezhetetlenek a patkányirtási ügyben benyújtott ellenzéki javaslatok

  október 09.szerda 17:35

  Értelmezhetetlenek és helytelenek a fővárosi patkányirtással kapcsolatos ellenzéki javaslatok, amelyek benyújtásával Karácsony Gergely zuglói polgármester, ellenzéki főpolgármester-jelölt és nyolc képviselőtársa a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte - olvasható Tarlós István főpolgármester és Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes közös közleményében, amelyet szerdán juttattak el az MTI-hez. Részletek itt.

 • BKV: Karácsony Gergely a 3-as metróval kapcsolatban tett nyilatkozata felháborító valótlanságokat tartalmaz

  október 09.szerda 17:30

  Karácsony Gergely közös ellenzéki főpolgármester-jelölt szerdai nyilatkozata a 3-as metró kocsijaival kapcsolatban "felháborító valótlanságokat tartalmaz, mely nem csak tájékozatlanságról árulkodik, hanem félrevezető és megtévesztő is" - közölte a BKV Zrt. elnök-vezérigazgatója az MTI-vel. Részletek itt.

 • Bús Balázs: Tarlós István 2006-ban adósság nélkül adta át a III. kerületet

  október 09.szerda 16:05

  Tarlós István 2006-ban adósság nélkül adta át a III. kerületet - közölte Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje a vasárnapi önkormányzati választáson szerdán az MTI-vel. Részletek itt.

 • Lázár: ne ejtsenek egymáson mély sebeket a kampányban

  október 09.szerda 15:06

  A volt miniszter Apátfalván arra biztatta a helyieket, hogy ne ejtsenek egymáson a kampányban olyan sebeket, amelyek kizárnák a későbbi együttműködést. Részletek itt.

 • Borkai-botrány: az egyik lány készíthette a felvételeket

  október 09.szerda 15:04

  Legalábbis erről számolt be az Index a forrásaira hivatkozva. Mint írták, már a kampány előtt is házaltak a kompromittáló anyagokkal, amelyről Borkaiék is tudtak. Részletek itt.

 • MSZP-s, jobbikos és momentumos jelölteket is ajánl Puzsér

  október 09.szerda 15:02

  Puzsér Róbert sajtófőnöke Zarándi Péter szerint az elmúlt hetekben rendszeresen azzal fordultak hozzájuk a választók, hogy milyen jelölteket ajánlanak számukra a kerületekben. Részletek itt.

 • Kocsis: A zuglói parkolás Karácsony alkalmatlanságát mutatja

  október 09.szerda 14:59

  Zugló gazdálkodása is Karácsony Gergely, ellenzéki főpolgármester-jelölt alkalmatlanságát bizonyítja - hangsúlyozta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője és budapesti elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. Részletek itt.

 • Szavazólapi sorrend

  október 09.szerda 12:41

  A Fővárosi Választási Bizottság kisorsolta, hogy a főpolgármester-jelöltek milyen sorrendben szerepelnek majd a szavazólapon. Íme, a sorrend:

  1. Tarlós István, a Fidesz főpolgármester-jelöltje
  2. Berki Krisztián, független főpolgármester-jelölt
  3. Thürmer Gyula, a Munkáspárt főpolgármester-jelöltje
  4. Puzsér Róbert, független főpolgármester-jelölt
  5. Karácsony Gergely, az ellenzéki pártok közös főpolgármester-jelöltje

 • Kispesti kiszivárgott videó

  október 08.kedd 16:34

  A Hír TV Informátor című műsorának birtokába került egy felvétel, amin Lackner Csaba, kispesti szocialista képviselő látható, ahogy egy tasakot, abban pedig fehér port tart a kezében. Az önkormányzati képviselő a felvételen arról beszél, hogy egy üzlet után mennyit osztottak vissza Kránitz Krisztiánnak, a kerületi vagyonkezelő vezetőjének, és Gajda Péter polgármesternek. A televízió szerint többórányi hangfelvétel került a birtokukba, ami idén nyáron készült, ezeken Lackner Csaba üzletről és politikáról beszél.

  „Vannak olyan emberek, akik a kerületi politikában is azt mondják, hogyha te évente nem keresed meg a százmillió forintot, akkor hülye vagy. Az is igaz, hogy aki jól csinálja, az igazából nem büdzséből veszi el, hanem olyan emberekkel köt szerződést, meg olyan eladások vannak, ahonnan a külső vállalkozóktól jön vissza” – hallható többek között a felvételen. Az önkormányzati képviselő tagadja az ellene felhozott vádakat.

 • Fotók, videók Borkai Zsoltról

  október 08.kedd 14:25

  Borkai Zsoltról egy ismeretlen szerző az Ez az ördög ügyvédje címen futó blogon kezdett különböző történeteket, erotikus fotókat és videókat megjelentetni. A szerző Győr fideszes polgármesterét kábítószer-fogyasztással, korrupcióval is vádolta. Borkai Zsolt elismerte, hogy ő szerepel az elmúlt napokban nyilvánosságra került partivideókon. A győri polgármester bocsánatot kért, de nem lép vissza a jelöltségtől. A Fidesz Borkai Zsolt magánügyének tekinti az esetet. 

 • László Imre zaklatási botránya

  október 08.kedd 13:07

  A jobboldali sajtó október elején arról számolt be, hogy többször is szexuálisan zaklatta László Imre, az ellenzék újbudai polgármesterjelöltje az egyik női beosztottját, egy orvosnőt 2012 környékén. László Imre tagadta a vádakat, sajtó-helyreigazítási és polgári pert, illetve büntetőfeljelentést tesz azok ellen, akik „a talán lehető legaljasabb hazugsággal próbálnak lejáratni”. A DK politikusa megdöbbentőnek tartja, hogy „a Fidesz ilyen alantas eszközökhöz” folyamodik. László Imre „gusztustalannak” nevezte az ügyet, és mint mondta: távol áll attól a szellemiségtől, amit ő az újbudaiakról gondol.

 • Wittinghoff Tamást szexvideóval zsarolták

  október 08.kedd 12:52

  Szeptember végén a budaörsi postaládákba szórólapokat dobtak be, a szöveget követő link egy pornóvideó-megosztó oldalra irányított, a szórólapon pedig a következő felirat állt: „Tisztelt Választópolgár! Tekintse meg Wittinghoff Tamás bemutatkozó videóját!” A 12 perces, titokban rögzített videó címe arra utalt, hogy azon egy magyar politikus és egy prostituált együttléte látható.

  Budaörs polgármestere a 24.hu-nak azt mondta: tudott a felvételről, és annak közzétételét zsarolások előzték meg. Értesült arról is, hogy egy nem létező szervezet nevében városszerte terjesztik a szórólapot, amin az arcképe is látható.

  Hangsúlyozta, hogy „politikai ellenfeleivel szemben” ő semmilyen törvénytelenséget nem követett el, az ügyben feljelentést tett, hiszen mind a videó rögzítése, mind annak közzététele bűncselekmény.

 • A Karácsony-hangfelvétel

  október 08.kedd 09:20

  Szeptember utolsó napjaiban egy hangfelvétel került ki a Herbal Reality Youtube csatornájára, amelyen Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt beszél különböző ellenzéki belügyekről. A felvételen Karácsony többek között arról beszél, hogy Tóth Csaba, Zugló egyéni képviselője többször megfenyegette a családját. A főpolgármester-jelölt később azt nyilatkozta: nem fenyegette meg Tóth Csaba. Az ügyészség azt közölte, hogy kényszerítés bűntette miatt indult eljárás.

  A részletekről itt olvashat.

 • Tarlós: rohamosan fejlődik Budapest

  október 08.kedd 06:45

  Soha nem látott ütemben fejlődik Budapest, a magyar gazdaság motorja a főváros gazdaságstratégiájának elfogadása óta - mondta Tarlós István Budapesten.

  főpolgármester kiemelte, hogy a 2015-ben fogadták el a főváros  gazdaságélénkítő és munkahelyteremtési stratégiáját, amelyben célként fogalmazódott meg az, hogy Budapest 2030-ra Közép-Európa vezető gazdasági térsége legyen.

  Hozzátette: 2010 júniusában a statisztikai adatok szerint 713 ezer budapesti lakos dolgozott, idén júniusban pedig 127 ezerrel több, 840 ezer. Tavaly a 18 és 64 év közötti korosztály foglalkoztatási rátája a fővárosban 77 százalék volt, ami a legjelentősebb javulást mutatta a környező nagyvárosokhoz képest: 2010 félévkor a munkanélküliek száma Budapesten 70 ezer volt, a munkanélküliségi ráta pedig 9,1 százalék. Jelenleg több mint 50 ezerrel kevesebben, 19 700-an vannak csak munka nélkül, a ráta pedig 2,3 százalék.

 • Alternatív szavazatszámláló rendszer

  október 07.hétfő 12:36

  Alternatív szavazatszámláló rendszert hoz létre az ellenzék az önkormányzati választásokra - jelentette be Karácsony Gergely közös ellenzéki főpolgármester-jelölt. Jelezte: a fővárosban ehhez minden adott, valamennyi szavazókörben lesz ugyanis ellenzéki delegált.

  Karácsony Gergely elképzelésüket ismertetve közölte: amikor a szavazatszámlálás után elkészülnek a választási jegyzőkönyvek, azokat az ellenzéki szavazóköri delegáltak lemásolják, a másolatot pedig elküldik a kerületi kampányfőnököknek. A kampányfőnökök feladata lesz, hogy ezeket az adatokat feltöltsék egy nem nyilvános adatbázisba. Az adatbázist csak azután teszik nyilvánosan elérhetővé, hogy a jogszabályok azt lehetővé teszik - tette hozzá.

  Indoklásként azt mondta: már 2018-ban is több kétség merült fel az országgyűlési választás tisztaságát illetően, az alternatív szavazatszámláló rendszer azonban mindenkit megnyugtathat afelől, hogy semmiféle csalásra nincs lehetőség.

 • Sikeres teszt

  október 04.péntek 11:08

  Sikeres volt a választási informatikai rendszer főpróbája: a választási apparátus begyakorolta az október 13-ai önkormányzati és nemzetiségi voksolás választásnapi feladatait - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke.

  Pálffy Ilona elmondta: a felkészítések, előkészületek befejeződtek, az NVI munkatársai készen állnak a választás technikai lebonyolítására. A főpróba szerint a választási informatikai rendszer megfelelő teljesítményű és eleget tesz a jogszabályi, igazgatási és informatikai követelményeknek.

Korábbi hírek betöltése

További belföldi híreink