Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-09 06:30:00

"Közvetlen életveszély": itt van, mitől halnak meg a legtöbb mérgezéses esetben Budapesten

1600 családnál volt életveszélyes a kémény Budapesten - ez derült ki az idei ellenőrzésekből. Jövő héten indul a fűtési szezon, a kéményseprők már javában ellenőrzik a kéményeket. Ez a családi házak esetében nem kötelező, viszont a szén-monoxid mérgezés elkerülése érdekében - erősen ajánlják a szakértők.

"Közvetlen életveszély": itt van, mitől halnak meg a legtöbb mérgezéses esetben Budapesten

Jövő héttől beindul a fűtési szezon, a kéményseprők már javában ellenőrzik a kéményeket. Ilyenkor kamerát engednek a kéménybe, és a monitoron figyelik a kémény belsejét, illetve füstgázelemzővel ellenőrzik a szén-monoxid tartalmat.

Az év első hónapjaiban 401 szén-monoxid mérgezés történt a fővárosban. 81 sérülttel és 4 halálesettel.

Ha országos szinten nézzük, akkor viszont minden napra jut egy CO-mérgezéses eset – mondja a Fővárosi Kéményseprőipari Kft. ügyvezetője. Idén már több mint 300 ezer lakást ellenőriztek a fővárosban, ebből 1600 kémény életveszélyesnek számított.

Budapest belvárosában a látkép részének számítanak a kémények – a világörökségi zónában tilos őket lebontani, akkor is, ha nem használják. Helyettük már inkább koracélból készült gázos kéményeket gyártanak, amelyek rendes körülmények között akár 100 évig rendben működnek.

Társasházak esetében kötelező, családi házak esetében csak ajánlott a kéményseprői ellenőrzés, amit ingyenesen biztosítanak.

"Ami nagyon fontos, hogy a dekompressziót okozó eszközöket, konyhai elszívót, fürdőszobai ventilátort semmilyen módon ne üzemeltessék együtt a nyílt égésterű gázkészülékekkel. Sajnálatosan a fővárosi halálesetek túlnyomó többsége erre a hibára vezethető vissza, ez egy közvetlen életveszély" - mondta Kovács Balázs, a Fővárosi Kéményseprőipari Kft. ügyvezetője.

Új kémény üzembe helyezésekor, vagy felújításkor viszont kötelező az ellenőrzés. Kovács Balázs azt tanácsolja, fizetés előtt a lakók kérjék el a pozitív kéményseprői igazolást a kivitelezőktől.

Jön a fűtési szezon, érdemes ellenőrizni a kéményeket

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink