Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-09 12:05:00

Elképesztő: megünnepelnék a román szocdemek Trianon évfordulóját

Trianon napjává nyilvánítaná a román kormánypárt június 4-ét, az erről szóló szociáldemokrata tervezet a szenátus napirendjén volt szerdán – olvasható a Transindex.ro-n.

„A kezdeményezés káros a kisebbség-többség viszonyának szempontjából, az elutasítását kérjük” – nyilatkozta szerdán Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

A tervezet szerint június 4-én Románia megünnepelné a trianoni szerződést és arra köteleznék az önkormányzatokat, hogy tűzzék ki a román nemzeti lobogót.

„Trianon a romániai magyar közösség számára nem ünnep. A kisebbségi jogok bővítésére és biztosítására van szükség, káros kezdeményezések helyett a kormánypártnak ezen kellene dolgoznia, hiszen a kisebbségek ügye mindig a többség felelőssége” – hívta fel a figyelmet az RMDSZ-es szenátor.

A kormánypárt a tervezetet visszaküldte a felsőház közigazgatási szakbizottságába. Az RMDSZ szerint azonban ez csak időhúzás és a „kormánypárt célja, hogy módosítások nélkül, hallgatólagosan kerüljön át a tervezet a képviselőház asztalára”.

atv.hu/Transindex.ro

Ajánlom

További belföldi híreink