Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-09 20:32:00

84 éves korában elhunyt Vekerdy Tamás

Nyolcvannégy éves korában, hajnalban elhunyt Vekerdy Tamás – közölte a pszichológus családja. Vekerdy Tamás a jogi egyetem elvégzése után tanult pszichológiát, volt házitanító, a Nemzeti Színház statisztája és a Színház- és Filmművészeti Főiskola óraadó pszichológia tanára is. Könyveket írt, előadásokat tartott. Élete során számos díjat nyert, többek között Kiváló Munkáért díjjal jutalmazták 1985-ben, Budapestért díjat kapott 2000-ben, 2014-ben pedig Hazám-díjas lett.

84 éves korában elhunyt Vekerdy Tamás

"Legyél aki vagy én ehhez foglak hozzásegíteni. Nem tudom ki vagy, te se tudod, de finoman rezdülékenyen intuáljuk, hogy ki is lehetsz". Vekerdy Tamás szerint ilyen a jó szülő, és a jó pedagógus, de ilyen volt ő is.

1935-ben született Budapesten, először hobónak készült, amit még édesapjával is közölt, aztán jogi egyetemre ment, majd pszichológiát tanult, és gyermekpszichológus lett. Gyakran kritizálta a magyar oktatási rendszert.

"Senki nem jó egyformán mindenben, mi ez az őrület az osztályzással. Nem igaz, hogy a jó tanuló fogja előrébb vinni a világot, erről szó nincs. Tessék elolvasni egy kitűnő könyvet, magyarázom a bizonyítványom. Most jelent meg egy főlevéltáros asszony állította össze, ott látjuk a nagy magyar zseniket, Eötvös Lorándtól kezdve, nagyon rossz tanulók voltak" - mondta Vekerdy Tamás.

Csányi Vilmossal jó kollégák voltak, legutoljára Révai Gábor könyvében szerepeltek együtt.

"Elsősorban az iróniája, ami ugye önirónia is volt, ami nélkül a mai világban nagyon nehéz élni, és egyfajta játékosság. Ő azért értett annyira a gyerekekhez, mert ő is szívesen játszott, és ez minden komolyabb, nem gyerekekről szóló beszélgetésekben, írásokban is megnyilvánult, hogy ő igazából, ő maga egy nagy gyerek, és ez számomra is egy fontos példa volt" - mondta Csányi Vilmos, etológus.

Vekerdy Tamás egyik utolsó tévés szereplése a Krizsóban volt, ahol az elmúlásról is beszélt.

"Örömmel olvasom, hogy az etruszkok szerint a 84. életévben elhagyják az embert azok a géniuszok is, angyalok, szellemek, akik addig még vele maradtak, úgyhogy akkor legfőbb ideje távozni, kb ezt gondolom én is, miért kell olyan sokáig maradni"- mondta akkor Vekerdy Tamás.

Vekerdy Tamás 84 éves volt.

Elhunyt Vekerdy Tamás

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink