Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-08 13:54:00

Kétezer vaddisznó lett sertéspestises tavaly április óta hazánkban

Erről beszélt a főállatorvos az állami média reggeli műsorában. Bognár Lajos azonban megemlítette, hogy Szerbia ismételten megnyitotta kapuit a magyar sertéshús előtt. Közben egy blogon megjelent, hogy “külső fegyveres szerv” segítségével fékeznék meg a járványt, és bár a TEK nem erősítette meg, hogy róluk van szó, de megjegyezték: felszerelésük technikailag alkalmas a probléma orvoslására.

Kétezer vaddisznó lett sertéspestises tavaly április óta hazánkban

Nagyjából kétezer vaddisznó fertőződött meg sertéspestissel a betegség tavaly áprilisi megjelentése óta – közölte az országos főállatorvos kedden az M1 aktuális csatornán. Bognár Lajos azt is felidézte: a nyár végén növelni kellett a fertőzött területet, és valószínűleg még tovább kell Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyében.

Közben a budakeszi erdészet egyik vadászterületén is megjelent a sertéspestis szeptemberben.

A szakember azt is megemlítette, hogy Szerbia – több mint egyéves tárgyalássorozat után – ismét megnyitotta piacát a magyar friss sertéshús előtt. És bár a húskészítményekről még egyeztetnek, már csak a pontosítás maradt hátra, így hamarosan azokat is lehet majd szállítani. Mint mondta, minden szállítmányt egy állategészségügyi bizonyítvány kísér, amely tanúsítja, hogy az áru mindenféle betegségtől mentes.

Az országos főállatorvos ismételten kitért arra, hogy a sertéspestis ellen a telep zártságát kell biztosítani, de emellett a fertőtlenítés is fontos.

Mint ahogyan az is, hogy nem szabad élelmiszermoslékkal vagy zöld takarmánnyal etetni az állományt. A vadászatra jogosultak feladata a tetemek gyűjtése, a beteg állatok kilövése, és az állománygyérítés – tette hozzá.

Közben a Magasles blog annak járt utána, hogy mely állami szervezet segíthet a fertőzött állomány leölésében, miután a Nébih “külső fegyveres szerv” bevonásával tervezi az afrikai sertéspestis járványának megfékezését.

Bár az Országos Rendőr-főkapitányság és a Honvédelmi Minisztérium nem válaszolt a megkeresésre, a Terrorelhárítási Központ igen. Mint írták: „amennyiben hivatalos felkérés érkezik részünkre, és a feladat ellátását belügyminiszer úr engedélyezi, természetesen a TEK készen áll a kialakult helyzetben segítséget nyújtani. A Terrorelhárítási Központ felszerelése technikailag alkalmazható a helyzet megoldására”.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink