Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-07 11:50:00

Magyar Nemzet: „Bűnszervezet képe kezd kirajzolódni” a kispesti MSZP-ben

A Magyar Nemzet birtokába jutott hangfelvételek szerint Kránitz Krisztián elvesztette Burány Sándor támogatását. A hangfelvétel szerint Kránitz egy lakásvásárlás miatt összetűzésbe keveredett a polgármesterrel.

„Krinyó nem nagy tudású ember. A pénzzel mindenki tud bánni, a tíz százalékkal mindenki tud bánni” – mondta Lackner Csaba XIX. kerületi MSZP-s önkormányzati képviselő párttársáról, Kránitz Krisztiánról, a kispesti vagyonkezelő (Vaműsz) igazgatójáról, önkormányzati képviselőről a Magyar Nemzet birtokába került hangfelvételeken. A lap szerint egy másik személy a hangfelvételen arról beszél, nem 10 százaléknak hívták Kránitzot, hanem „Miszter Negyven Százaléknak”, amikor ő az önkormányzatnál dolgozott.

Mint ismert, olyan kép- és hangfelvételek jutottak a Magyar Nemzet és a Hír TV birtokába, amelyeken főként Lackner Csaba, a XIX. kerületi polgármester bizalmasa mesél a helyi ügyekről.
A Magyar Nemzet a hangfelvétel alapján arról ír: Kránitz nem indulhat újra az önkormányzati választáson, mert „túl pénzéhes” volt. A hanganyag szerint Kránitz a húzásai miatt először a nagypolitikai támogatását vesztette el, majd megromlott a viszonya Gajda Péter polgármesterrel, és az embereivel is.

Az egyik felvételen Lackner Kránitz bukásáról beszél. A nyár elején tartottak szavazást arról, hogy lehet képviselőjelölt Kispesten. A választáson heten akartak indulni, ám csak öt hely volt. Lackner szerint Burány Sándor, szocialista országgyűlési képviselő szavazta ki Kránitzot.
„Mivel [Kránitz] nem oszt vissza a Buránynak sem, és nem oszt vissza senkinek, innentől kezdve a Sanyi szerintem aláb…szott neki. Úgyhogy így tálaltam a dolgot. Jó volt?” – kérdezte a felvételen egy XX. kerületi MSZP-s expolitikus Lacknertől, aki úgy válaszolt: „Igen.” Annyiban azonban kijavította az elhangzottakat, hogy „Burány már nem is kér”. A képviselő szerint a kispesti szocialista párt tagjai tudtak Kránitz üzelmeiről. „A kerületi tagság úgy volt vele, mindenki tudja, hogy rengeteg pénzt rakott zsebre. Amennyit ő mondjuk tavaly zsebre rakott, azon én mondjuk kacagtam, tehát érted, de most ő van kipécézve” – mondta Lackner.

Lackner a hangfelvétel szerint arról is beszélt, hogy Gajda Péter és Lackner meg akarták menteni kezdetben Kránitzot. Erre két ötletük volt. Az egyik szerint Rátkay Andrea alpolgármestert kirúgták volna, és Kránitzot a DK színeiben indították volna el. A másik ötlet a kerületvezetőtől jött. „Gajda Péter meg hülye kijelentést tett – mesélte Lackner –, azt mondta, újra gyorsan kinevezzük a Kránitzot öt évre, duplaannyi fizetésért. Ha engem b…sz­nak ki, külsős alpolgármester lennék, Kránitznak ezt már nem tudtak adni” – mondta a képviselő, aki nem támogatta az ötletet, mert „fél évig köhögnek majd miatta a fideszesek” és amúgy is „visszatetsző”.

Lackner szerint az elmúlt időszakban 12 vagy 24 millió forintot „nyúlt le tőle Krinyó”. „Én elengedtem a [Kránitz] kezét, mert úgy nyúlt le rólam egyszer nyolcat, aztán meg négyet, hogy semmi köze nem volt hozzá. Tudod mit? Melléállok, ha a 12 milliómat visszaadja. De nem fogom mondani, jusson eszébe magától” – válaszolt Lackner egyik beszélgetőtársának arra a felvetésére, hogy egy „bajtárs kezét nem szabad elengedni”.

Kránitz egy lakásvásárlás miatt is összetűzésbe keveredett a polgármesterrel. Lackner elmondása szerint a Vaműsz igazgatója az „anyja nevén vásárolt lakásokat”, az egyik ilyen ingatlan a „Kossuthban” volt, azt azonban nem tudjuk, hogy a XIX. kerületi Kossuth Lajos utcára vagy a kispesti piac melletti térre gondolt-e. Gajda Péter ugyanis szintén ezen a helyen akart ingatlant vásárolni, Lackner pedig véletlenül elárulta, hogy Kránitz már „bevásárolt ott”. A polgármestert Lackner szerint bosszantotta az eset, mert úgy érezte, hogy átnyúltak felette. Gajda Péter a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott, hogy soha senkitől, semmilyen ilyen típusú pénzt nem vett át. A polgármester kitartott korábbi álláspontja mellett, amely szerint a felvételeken nem Lackner szerepel. Kránitz Krisztiánt és Lackner Csabát nem tudták elérni.

A kormánypártok kispesti polgármesterjelöltje a Magyar Nemzetnek reagált az újabb nyilvánosságra került hangfelvételre. Dódity Gabriella úgy fogalmazott: a napvilágra került újabb hangfelvételek alapján, egy bűnszervezet képe kezd kirajzolódni, hiszen most már több kispesti MSZP-s politikus is érintett. A kispesti Fidesz felszólítja Gajda Pétert, hogy valljon színt, milyen szervezetet működtet Kispesten és mennyivel károsították meg az itt élőket.

További részletek itt.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink