Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-08 06:37:00

Kőhalminak nincs főnöke, de van olyan, akinek van vétójoga

Nemrég jelent meg az első könyve a Karinthy-gyűrűs humoristának, aki a Húzós című műsorban arról is beszélt, hogyan készül egy-egy műsorra, és azt is elárulta, milyen volt az első fellépése.

Kőhalminak nincs főnöke, de van olyan, akinek van vétójoga
Kőhalmi Zoltán, fotó: MTI

„Teljesen más munkához szoktatott” – árulta el Kőhalmi Zoltán A férfi, aki megölte a férfit, aki megölt egy férfit című könyvéről. Az első megjelent könyvével kapcsolatban a Húzósban arról beszélt: nem úgy születnek ezek a munkák, hogy a tökéletes mondatok kijönnek az emberből, hanem dolgozni kell rajta. Ezeket a mondatokat például a stand up világában a közönség formálja, a könyvnél viszont nem volt ilyen visszajelzés – mondta a Karinthy-gyűrűs humorista Rónai Egonnak.

A könyv szerkesztője, Cserna-Szabó András nagyon békésen állt hozzá, azt mondta neki, próbálja lefogni a kezét, és volt is olyan, mikor azt mondta szerkesztőként, hogy „ez azért már sok”, mert a cselekmény túl bonyolult volt. A könyv egy skandináv krimi, a szerző szerint, aki nem is olvasott még ilyen könyvet, az is tud rajta szórakozni. Kőhalmi számára a könyv egy érdekes játék volt, egy paródiának indult, Kőhalminak ez egy stílusjáték volt.

Az első fejezet egy önálló paródiának indult, majd évekig kallódott, mert nem látta be, hogy lesz ebből egész könyv. Végül bement a kiadóhoz a fejezettel, akik azt kérdezték tőle, hogy mi lenne, ha öt hónap alatt megírná a könyvet. „Akkor boldogan mentem haza, de lefeküdni már magzatpózban, rettegve…” – viccelődött.„Humoristának mondom magam. Az egy forma, hogy a színpadon állok. Az egy nagyon kézenfekvő, és hálás forma, hogy a színpadon állok. Nincs igazán főnököm, aki megmondaná, hogy mit mondjak, és mit ne mondjak” – mondta a műsorban. Bár főnöke nincs, de van olyan, akinek vétójoga van: a feleségének, és a családjának.

Volt olyan, hogy a felesége azt mondta: „ezt már ne”, de szerinte azok is remek poénok voltak.

Hogyan dolgozik?

Nyilvános főpróbákon teszteli egy-egy műsorát, akkor még jegyzetekből dolgozik. Aztán veszi a műsort diktafonra, és alakítja. Ha egy poén nem működik, akkor azt három próbálkozás után el kell engedni. A Dumaszínházban jár beszédtanárhoz, valamint színészmesterség-kurzusaik is voltak. „Van, hogy külföldi humoristákat hívnak, akik rögtönzéses órákat tanítanak” – mesélte. Mint mondta, sok mindent kibeszél magából a műsorok alkalmával.

Első színpadi fellépésénél nagyon meg volt rémülve. „Teljesen tét nélkül, egy kávézóban kezdtük el. Bedolgozók voltunk különböző tv-műsorokba, Fábrynak írtam rádiókabarékba, de az, hogy ki merjek oda állni, azt nem csináltam volna meg” – emlékszik vissza a kezdetekre.

Ők még akkor nem tudták, hogy „miről szól ez egész”, azt tudták, hogy ki kell állni, és beszélni. Utolsó hétig egy pantomim számban gondolkozott. Majd inkább családi, saját sztorikkal állt színpadra, szerinte, mikor elfogytak ezek a történetek, akkor kezdődik a kihívás, hogy továbbra is vicces tudsz-e maradni.

Amikor megszokta, hogy kint áll, akkor már mondja, ami foglalkoztatja. Az önálló estjei általában tematikusak. A kutatómunkával kezdi, sokat olvas egy-egy poénhoz, a témából lesz egy ötlet, amiből pedig lesz egy poén. Nem lép fel politikai-, vagy magánrendezvényen. Nem csinál falunapokat, és nem lép fel a barkácsáruház parkolójában. Szerinte vannak méltatlan helyzetek, méltatlan közönség, amikor sok fellépő a pénzre gondol, és megcsinálja, de nagyon hamar rájött, hogy erre nincs szüksége.

Nem káromkodik a színpadon, mert nem lenne biztos benne, hogy a káromkodás miatt nevetett a közönség, vagy a poén miatt.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink