Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-04 13:53:00

Nemcsák Károly: Nagy baj, hogy nem vitatkozunk, hanem veszekszünk

A mai napig leszólítják az utcán, és Vágási Ferinek nevezik. A József Attila Színház igazgatója szerint a Szomszédoknak lenne értelme ma is, bár a világunk már nagyon átpolitizálódott.

Nemcsák Károly: Nagy baj, hogy nem vitatkozunk, hanem veszekszünk

Az unokázós csalások veszélyére hívja fel a figyelmet a rendőrség az idősek világnapján. A megelőzés érdekében ezúttal a Szomszédok című teleregény stílusában forgattak egy kisfilmet a jól ismert szereplőkkel. Nem csak a rendőrség, az Országos Mentőszolgálat is a jól ismert sorozat népszerűségét használja fel, hogy üzenjen a lakosságnak. A Facebookon folytatott kampányban a mentők munkájának megkönnyítése érdekében, az OMSzédok legutóbbi epizódjában a lépcsőházak szabadon hagyásának fontosságáról esik szó.

Nemcsák Károly is szomorúan tapasztalta, hogy nagyon kiszolgáltatottak az idősek, és a gyerekek is, ezért örült, hogy részt vehet az akcióban – erről beszélt a Jászai Mari-díjas színművész a Spirit FM Spiritshow műsorában. „Több generáció már nagyon ritkán él együtt, és magányosak lettek az idősek ebből fakadóan, ilyen módon kihasználni őket, felháborító” – fejtette ki a József Attila Színház igazgatója.


A mai napig leszólítják az utcán, és Vágási Ferinek nevezik, a karakterben egyébként jól érezte magát. „13 boldog évünk volt, azt azért tudni kell, hogy kéthetente forgott a sorozat, az életünket nem kellett teljesen megváltoztatni. A színház volt sokunknak az első, a stáb fantasztikusan osztotta be az életünket” – mesélte a színművész.


Szerinte egy hasonló sorozatnak, mint a Szomszédok, ma is lenne értelme, bár úgy fogalmazott: a világunk nagyon átpolitizálódott, és elképzelhető, hogy komoly feszültségeket szülne egy-két dolog. „Például emlékszem, Ádám említette (Horváth Ádám, a Szomszédok rendezője – a szerk.), hogy a kezdeteknél, mikor mondjuk a parizer ára felemelkedett 2 forinttal, az abban az időben egy hír volt, egy helyzetelemzés, és eljött egy idő, amikor ebből politikai dolgot csináltak” – fogalmazott. Úgy véli, nagy baj, hogy „ilyen mértékben átpolitizálódott a világunk, mert nem vitatkozunk, hanem veszekszünk”. Mint mondta, nem kerülhetnek abba a helyzetbe, hogy szelektáljanak. Úgy gondolja, általánosságban színházat kell csinálni, az, hogy mit gondol a világról, abból is látszik, hogy milyen darabokat tűznek a műsorra, de az, hogy a szavazófülkében, hogyan dönt, az magánügy, de intézményigazgatóként „butaság lenne úgy szelektálnia, hogy ki, hogyan gondolkodik a világról”.

Kultúr-tao

A kultúr-taoval kapcsolatban Nemcsák Károly arról beszélt, hogy nagyon örül annak, hogy átalakították a rendszert, mert nem tartotta jónak soha. Szerinte sok olyan gazdasági szereplő jelent meg, akik nem becsületes módon, lenyúlták az állami pénzeket. „A kőszínházak életét megkönnyítette. Az, hogy nekünk évre előre meg kell határoznunk, hogy hogyan gazdálkodunk, ez sokkal nagyobb biztonságot jelent számunkra” - fogalmazott. Egy dolgot viszont sajnál a rendszerből, hogy sok olyan partnerrel találkoztak, akik segítették őket, a velük való kapcsolatot sajnálja. Hozzátette, hogy kialakulhat egy teljesítményalapú támogatási rendszer, ami sokkal jobb és világosabb.

Backstreet Boys szavalás

A Vers Mindenkié sorozatban a József Attila Színház igazgatója a Backstreet Boys Everybody című legendás slágerének Google Fordítóval készült magyar verzióját szavalta el. „Felkértek, hogy mondjak el egy verset, dalszöveget. Az első felkérésre rögtön igent mondta, mert nagyon szomorú vagyok, hogy kevés verset hallok, rádióban, televízióban” – magyarázta Nemcsák. A meglepetés akkor érte, mikor elküldték a szöveget.

Nemcsák Károly szavalását itt megnézheti.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink