Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-03 20:32:00

Rengetegen meghaltak az iraki tüntetéseken, több mint ezren megsérültek

Legalább 27 ember, köztük két iraki rendőr vesztette életét, és több mint 1500 sebesült meg a kedd óta tartó tüntetéseken Irakban. A fővárosban, Bagdadban és további három tartományban kijárási tilalmat vezettek be - közölte egy iraki kormányzati bizottság tagja.

Rengetegen meghaltak az iraki tüntetéseken, több mint ezren megsérültek

Az iraki emberi jogi kormánybizottság szóvivője, Ali al-Bajáti az EFE spanyol hírügynökségnek elmondta, hogy legalább 1509 ember, köztük a biztonsági erők 400 tagja sebesült meg a munkanélküliség, a kormányzati korrupció és az elégtelen közszolgáltatások miatt tüntetőkkel zajlott utcai összecsapásokban.

A tiltakozások különösen erőszakossá váltak a dél-iraki Dzikár kormányzóságban, ahol legalább 10 ember halt meg - közölte az EFE-vel Fátima al-Halfi, aki szintén az említett bizottság tagja.

Az AP amerikai hírügynökség legalább 31 halálos áldozatról számolt be. Az al-Irákijja iraki állami televízió szerint a tüntetések következtében az iraki hatóságok kijárási tilalmat rendeltek el Bagdadban, illetve Dzikár, a délközép-iraki Nadzsaf és délkelet-iraki Majszán kormányzóságban.

Ezenkívül az internet működését figyelő Netblocks csoport szerint az ország közel 75 százalékában blokkolták az internetelérést, kivéve az észak-iraki Kurdisztán autonóm régióban.

Irak több városában kedd óta zajlanak tüntetések a munkanélküliség, a kormányzati korrupció és a hiányos közszolgáltatások miatt. A Reuters hírügynökség szerint az iraki biztonsági erők tüzet nyitottak a bagdadi kijárási tilalmat megszegő tüntetők ezreire, a déli városokban pedig tűzpárbajba keveredtek fegyveresekkel.

A hírügynökség szerint legalább négyezer tüntető gyűlt össze a bagdadi at-Tajarán téren, és megpróbált onnan a Bagdad központjában lévő Tahrír térre átvonulni, ahol éles lőszert és könnygázt vetettek be ellenük.

A hírügynökség szerint a rendőrség Bagdad déli bejáratánál, az-Zaafaraníja környékén vetett be éles lőszert, ahol három tüntetőt agyonlőttek.

Biztonsági források szerint tiltakozók katonai járműveket gyújtottak fel Bagdadban. A Reuters a rendőrségre hivatkozva jelentette, hogy két rendőr és két tiltakozó halt meg a Bagdadtól mintegy 160 kilométerre délre fekvő Díváníja városában. Rendőrségi és kórházi források szerint a közeli Hillában egy tüntetőt agyonvertek.

Bahrein csütörtökön felszólította állampolgárait, hogy jelenleg ne utazzanak Irakba a romló biztonsági körülmények miatt - jelentette a bahreini állami hírügynökség. A bahreini külügyminisztérium közleményében felszólította az Irakban tartózkodó állampolgárait, hogy elővigyázatosságból haladéktalanul hagyják el az országot.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További belföldi híreink