Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-02 17:50:00

Tarlós: „Valaki a kutatók közül sarokba fog állni október 13-án”

Valaki a közvélemény-kutatók közül “a sarokba fog állni október 13-án” - így reagált Tarlós István arra, hogy a Medián szerint már fej fej melletti a küzdelem közte és Karácsony Gergely között, aki 1 százaléknyira megközelítette a közvélemény-kutató szerint a főpolgármestert.

Tarlós: „Valaki a kutatók közül sarokba fog állni október 13-án”

Tarlós István nem is emlékszik olyanra, hogy ekkora különbségek lettek volna a közvélemény-kutatók mérései között, mint most a főpolgármester-választásnál. “Valaki a kutatók közül a sarokba fog állni október 13-án” - így reagált érdeklődésünkre arra, hogy a Medián legfrissebb közvélemény-kutatása szerint fej fej mellett állnak.

A biztos választók között statisztikai hibahatáron belülre, 1 százalékra került ugyanis Karácsony Gergely Tarlós Istvántól a Medián most nyilvánosságra hozott felmérése szerint.

A HVG megbízásából készített Medián-kutatásból az derül ki, hogy a budapesti szavazók körében is a Fidesz a legnépszerűbb párt. Azonban az ellenzéki pártok összesített eredménye jobb mint a Fideszé: a választani tudó biztos szavazók körében nem kevesebb, mint 10 százalékpont az ellenzék előnye.

Ez még az 500 fős budapesti mintán is jócskán meghaladja a hibahatárt. Budapesten - a Demokratikus Koalíciót hajszállal megelőzve - jelenleg a Momentum a legerősebb párt a Medián felmérése szerint.

A napokban a Publicus Intézet is közzétette friss kutatását a Népszavában, és ebből is szoros verseny derült ki: Tarlós István 49 százalékon állt, míg Karácsony Gergely 47 százalékon, azaz csak 2 százalékos különbséget mutatott köztük a Publicus.

Élesek a különbségek a mérések között, a Nézőpont Intézet felmérése szerint Budapesten sok baloldali szavazó elfordult Karácsony Gergelytől, miután kikerült a titkos hangfelvétel az ellenzéki főpolgármester-jelöltről.

A Nézőpont szerint Tarlós István 56 százaléknyi voksra számíthat a biztos szavazóknál, míg Karácsony Gergely csak 38 százalékra.

A Századvég Tarlós István városvezetői attitűdjével és a személyével kapcsolatos véleményeket vizsgálta. Eszerint a válaszadók többsége, 60 százaléka pozitív véleménnyel van Tarlós Istvánról, 36 százalékuknak volt csak inkább kedvezőtlen a véleménye.

Tarlós István most emlékeztetett: a Medián Bajnai Gordon színre lépésekor is magas népszerűséget mért, “és aztán láttuk, mi lett belőle”. ( A Medián 2012 október végén készített felmérésében közölte, hogy az Együtt 2014 Mozgalom, Bajnaiék szervezete a teljes választókorú népesség körében 14 százalékon áll.)

Munkatársunk közbevetésére, hogy akkor még messze volt a választás, sok minden történt a 2014-es választásokig, most viszont 11 napra van csak október 13-a, és nyilván minden kutató intézet ad a hitelességére, a renoméjára, a főpolgármester azt mondta:

az ezért elgondolkodtató, hogy “a baloldalon közölt kutatások mindegyike azt méri, hogy 1-2-3 százalék van csak közöttünk, azt azonban egyik, a hibahatáron belüli versenyt jelző kutató sem meri leírni, hogy Karácsony megelőzött volna”. “De a döntetlent sem”

 - tette hozzá.

Hann Endre már júliusban arról beszélt a Klubrádióban, az akkori országos mérésüket elemezve, hogy bár az ő adataik országosak, ami csak bizonyos szempontból releváns, de Tarlós és Karácsony között elég kicsi a különbség, Tarlós néhány százalékponttal vezet, de figyelembe véve, hogy a Fidesz milyen fölényben van általában, ez sokkal szorosabb lesz - jósolta nyáron a Medián ügyvezetője.

Az egymástól nagyon eltérő eredményt jelző felmérések esetében a főpolgármester szerint jelentősége van annak is, hogy míg a Nézőpont és a Századvég 1000-es mintán mér, addig a Medián például most 500-as mintán mért. Emellett - mondja Tarlós - Hann Endre “Karácsony munkáltatója volt”. (Ezzel a főpolgármester nyilván arra utalt, hogy Karácsony Gergely, mielőtt politikus lett, a Medián kutatási igazgatója volt.)

Tarlós István végül azt mondta, ő is tudja, hogy választást kell nyerni, nem közvélemény-kutatást.

A kutatásoknak, amit kihoznak eredményt, hogy ki hogy áll, a személyes mozgósításban lehet szerepe.

„Valaki a sarokba fog állni október 13-án” - Tarlós reagált a Mediánra

Valaki a közvélemény-kutatók közül “a sarokba fog állni október 13-án” - így reagált Tarlós István arra, hogy a Medián szerint már fej fej melletti a küzdelem közte és Karácsony Gergely között, aki 1 százaléknyira megközelítette a közvélemény-kutató szerint a főpolgármestert.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink