Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-02 05:10:00

Itt az „aranykor” vége? Megtorpant a budapesti lakáspiac

Jócskán visszaeshet a budapesti használtlakás-piac drágulása, a vidéki városok azonban töretlenül szárnyalhatnak – összefoglalva erről beszélt az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője az ATV Start című műsorban. Balogh László hiába nő a kínálat a fővárosban, a kereslet nem bír lépést tartani a drágulással, így a vevők lassan kiszorulnak a piacról.

„Az ingatlanpiac olyan, mint egy tehervonat: hosszú ideig tart, mire megáll. De az már látszik, hogy elkezdett fékezni.” Ezzel érzékeltette a hazai ingatlanpiac döcögését az egyik ágazati szereplő. Közben az ingatlan.com – legfrissebb jelentésében – a budapesti lakáspiac meglepő kettősségét állítja fókuszba. Hiába csökkent ugyanis a kereslet, a kínálat továbbra is nő, aminek következtében lassul a fővárosi drágulás. Az ingatlanközvetítő cég azonban megjegyezte: eltérő mértékben változott a kereslet a különböző árkategóriákban. A 20-30 millió forintos lakások iránt jócskán visszaesett, a 80-90 milliósoknál viszont nőtt az érdeklődés éves összevetésben. Igaz, a magasabb áron kínált ingatlanok kevésbé kelendőek a piacon.

A Balla Ingatlan az „aranykor” végéről beszél, egyik szakértőjük példaként megemlítette: egy ingatlant induláskor 220 millióért hirdetett egy másik közvetítő, most pedig egy értékbecslés után náluk 159 milliónál jár az ára. Ezzel kapcsolatban az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője volt a vendég, aki elmondta, hogy a szakma egyetért abban, hogy a kereslet visszaesett a budapesti használtlakás-piacon, a fenti példa pedig kijózanítható lehet a lakástulajdonosok számára. Balogh László szerint ez kicsiben is megfigyelhető, hiszen a 20-30 millió forintos ingatlanok esetében nagyjából 50%-kal csökkent a kereslet.

A szakértő elmondta, hogy júniusban észlelték először a megtorpanást, azóta folyamatosan csökken a kereslet a budapesti használtlakás-piacon. 

Ez a tendencia egészen az 50 millió forintos árkategóriába eső lakások esetében is észlelhető. Eközben a 30-40 millió forintos kategóriában nőtt a kínálat, ennek ellenére a kereslet csökkent. Balogh László szerint a kereslet nem bírja tartani a lépést az árváltozással, a vevők így folyamatosan kiszorulnak a budapesti használtlakás-piacról.

A kereslet visszaesése – tette hozzá – minden bizonnyal az árnövekedést is megfogja. Ez pedig annyit jelent szerinte, hogy kisebb mértékű lesz a drágulás a budapesti és nagyvárosi lakáspiacon, ezeken a helyeken ugyanis éves szinten 20-25%-kal drágultak az ingatlanok eddig. A következő időszakban úgy néz ki, hogy a drágulás marad, de az nagyjából a 10%-ot fogja elérni.

Közben vidéken más a tendencia: töretlen a kereslet és az árak is folyamatosan emelkednek. Ennek hátterében az állhat, hogy a vidéki lakásárak alacsonyabb szintről indulnak és nincs annyira nagy különbség az emberek jövedelme és az ingatlanárak között. Ha a szakértőnek most lenne 20-30-40 millió forintja, amit ingatlanba fektethetne, akkor elhagyná Budapestet, mert nem biztos, hogy olyan minőségű lakáshoz lehetne jutni, amit jó hozammal tudna kiadni. Vidéken ugyanakkor az árak és bérleti díjak további növekedése várható.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink