Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-01 10:50:00

Varga Judit: év végére lezárulhat az “abszurd” 7-es cikkelyes eljárás

Orbán Viktorék számára kiemelt jelentősége van annak, hogy a 7-es cikkelyes eljárást minél előbb lezáruljon ellenünk, a finn EU-elnökség ugyanis az élarcosa annak, hogy az uniós pénzeket a jogállamisághoz kössék. Varga Judit szerint év végére lezárulhat a 7-es cikkelyes eljárás - az igazságügyminiszter a Financial Times-nak nyilatkozott.

Varga Judit: év végére lezárulhat az “abszurd” 7-es cikkelyes eljárás

“Azt tudomásul kell venni, hogy Közép-Európában a demokrácia, a sajtószabadság, az alkotmányosság, nem egy politikai játék, hogy 7-es cikkelyeket lehet indítani az európai parlamentbe politikai alapon. Ez itt nálunk becsületbeli ügy.

Komolyan vesszük és szeretnénk, ha más is komolyan venné, és nem használná politikai fegyverként Magyarország ellen. De persze, ha szükséges, küzdeni fogunk, mert az ember küzd a becsületéért” - Orbán Viktor mondta ezt tegnap késő este a Karmelitában, miután az EU soros elnökségét ellátó finn miniszterelnökkel, Antti Rinnével folytatott megbeszélést. Az Orbán - Rinne sajtótájékoztatóról itt  és itt számoltunk be.


Optimista az igazságügyminiszter

Az év végére lezárulhat a Magyarország elleni “abszurd” eljárás - az igazságügyi miniszter a brit üzleti lapnak, a Financial Times-nak azt mondta: a „tagállamok már belefáradtak” a 7. cikk szerinti, a jogállamisággal kapcsolatos problémák miatt elindított „abszurd” eljárásba.

Szerinte ennek Magyarországon „nagy, érzelmi egyesítő ereje volt”, amely még a régióban is éreztette hatását, hiszen „mindannyian tudjuk, miért folytatódik ez a boszorkányüldözés”.

Varga Judit szerint az, hogy a következő uniós pénzügyi időszakban a jogállamisági kritériumok teljesítéséhez kössék az uniós források kifizetését további törésvonalakat idézhet elő az országok között, és jogi bizonytalanságot hozna az egész EU-ban.

Az igazságügyminiszter úgy látja, ez túl nagy hatalmat adna az Európai Bizottság kezébe, ugyanis egy ilyen drasztikus lépésre a brüsszeli testület tenne javaslatot, a megakadályozásához pedig a tagországok négyötödének szavazatára lenne szükség. A jogállamiság olyan alkotmányos alapelv, amelyet jogi és nem politikai szemmel kell figyelni - nyilatkozta az igazságügyminiszter.

Varga Judit már két hete Brüsszelben azt mondta a 7-es cikkelyes első magyar meghallgatás után - melyen Várhelyi Olivér ült mellette -, hogy jogi szempontból akár le is lehetne zárni az eljárást, hiszen ő és a magyar kormány már minden hozzánk intézett jogi kérdést megválaszolt.

Összességében a miniszter “boszorkányüldözésről” beszélt, a bevándorláspárti erők bosszújáról. Azt meg nem lehet tudni, hogy lesz-e újabb brüsszeli meghallgatás, és ha igen, mikor.

Ajánlom

További belföldi híreink