Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-10-01 07:24:00

Orbán: Számunkra a jogállamiság becsületbeli kérdés

“A jogállamiság Magyarországon nem jogi, hanem becsületbeli kérdés” - jelentette ki Orbán Viktor tegnap késő este a finn miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján. A nemzetközi kapcsolatok nem arra épülnek, hogy egyik ország sértegetheti a másikat, hanem a kölcsönös tiszteletre - mondta a miniszterelnök.

Orbán: Számunkra a jogállamiság becsületbeli kérdés

“Amikor kérdőre vonnak bennünket vagy megkérdőjelezik a magyar jogállamiságot, akkor belelépnek a becsületünkbe, és javaslom, ezt jól fontolják meg” - ezt mondta tegnap késő este Orbán Viktor az EU soros elnökségét betöltő finn miniszterelnökkel, közösen tartott sajtótájékoztatóján a Karmelitában, mert

„mi nem voltunk olyan szerencsések, mint a finnek, minket a II. világháború után megszálltak, és itt több, mint negyven évig diktatúra volt”, és a finnek talán nem értik, hogy “a jogállamiság Magyarországon nem jogi, hanem becsületbeli kérdés”

 - jelentette ki Orbán Viktor.

Előtte ugyanis Antti Rinne azt mondta, hogy a találkozójukon Orbán Viktorral arról is beszélt, hogy az EU-s pénzek kifizetését a jogállamiság elveinek betartásához kötnék, és az EU-s bővítés egyik fő szempontja is a jogállamiság lenne.

Rinne arról is beszélt a sajtótájékoztatón, hogy egyre több uniós tagország ért egyet azzal, hogy az EU-s költségvetésben a jövőben vegyék figyelembe a finanszírozásban a klímaváltozás elleni intézkedéseket, a migrációra adott választ és a jogállamiság betartását.

A nemzetközi kapcsolatok nem arra épülnek, hogy egyik ország sértegetheti a másikat, hanem a kölcsönös tiszteletre - fogalmazott Orbán Viktor válaszul.

“Nem javaslom, hogy odajussunk Európában, hogy egyik miniszterelnök vagy bármely tisztségviselője az uniónak egy másik országba ellátogat, hogy megmossa a fejét jogállamiságügyben, mert akkor sok minden lesz, de európai egység nem” – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor azt is mondta, hogy egyelőre hogy egyelőre nem lát kiérlelt javaslatot az asztalon, leírt szöveg helyett csak politikai szlogent lát.

Fake news

Egy finn újságíró kérdésére Orbán Viktor a sajtótájékoztatón fake news-nak nevezte, hogy a vejéhez EU-s pénz jutott. “Ön nem mond igazat, ez fake news” - jelentette ki Orbán Viktor (megjegyezve, hogy a kérdés nem neki szólt). 

A finn miniszterelnök általánosságban válaszolt: ha valakik nem tartják be a közös szabályokat, szankcióknak kell következnie.

Ajánlom

További belföldi híreink